Sorina Pintea, ministrul Sanatatii a prezentat intr-o conferinta de presa bilantul activitatii celor 11 luni de la preluarea portofoliului Sanatatii. Intrebata de jurnalisti despre nereusitele anului 2018, Sorina Pintea a raspuns: “Mi-as fi dorit sa pot sa am mai mult timp pentru transplant si sa stau mai mult de vorba cu pacientii".

“In cele 11 luni de mandat, politicile de sanatate si masurile aplicate in domeniul sanatatii au vizat, conform Programului de guvernare, solutii pentru asigurarea unui acces mai bun la medicamente si cresterea calitatii serviciilor medicale acordate pacientilor”, a declarat ministrul Sorina Pintea.

Aceste masuri se regasesc in actele normative elaborate de Ministerul Sanatatii in aceasta perioada: 1.530 de Ordine de ministru, 28 de Hotarari de Guvern, 9 Ordonante de Urgenta si o Lege.

In prezent, Ministerul Sanatatii are in evaluare pentru tehnica legislativa mai multe legi importante, respectiv Legea transplantului, Legea preventiei, Legea cadru a Sanatatii, Legea profesiilor medicale si cea a Malpraxisului.

37 molecule noi introduse in lista de medicamente compensate si gratuite

Anul acesta au fost introduse in lista de medicamente compensate si gratuite 37 de molecule noi pentru diverse afectiuni. Printre moleculele nou introduse se numara si Spinraza, utilizata pentru tratamentul atrofiei musculare spinale.

“Lipsa unor medicamente din spitale este cauzata azi in mare parte de un management defectuos. Rezolvarea unor astfel de situatii se realizeaza uneori cu sprijinul asociatiilor de pacienti care, de fiecare data cand apar probleme ni le semnaleaza si impreuna reusim sa deblocam lucrurile”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Pentru imbunatatirea modului de monitorizare a glicemiei si tratamentelor necesare pacientilor cu diabet a fost creat Subprogramul de diabet zaharat tip 1, in cadrul caruia se asigura pacientilor acces la sisteme de monitorizare continua a glicemiei si sistemele de pompe de insulina cu senzori de monitorizare continua a glicemiei. Accesul la aceste tehnologii de ultima generatie este asigurat prin 11 centre de specialitate din tara, in baza unor criterii de eligibilitate. Se estimeaza ca printre beneficiarii acestor dispozitive vor fi si 3.600 de copii.

Tot din acest an, in pachetul de servicii medicale de baza acordat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate a fost introdus screeningul prenatal realizat la nivelul maternitatilor din tara. In cadrul acestui pachet, fiecare gravida are acces la o serie de servicii medicale printre care sunt incluse controlul glicemiei si toleranta la glucoza.

De asemenea, dupa 7 ani, in decembrie 2018 a fost reluata achizitia prin UNIFARM a produsului Glucagen, un medicament important in tratamentul diabetului. Lipsa acestui medicament a fost rezolvata prin emiterea unei autorizatii de nevoi speciale, in baza careia UNIFARM va achizitiona 20 de mii de doze de Glucagen, dintre care 4 mii au ajuns in tara si vor fi distribuite in spitale. Cel mai tarziu in luna martie 2019, vor ajunge in tara alte 6.000 de flacoane, iar pana la finalul anului 2019 vor mai fi disponibile doua transe a cate 5 mii de flacoane de Glucagen.

Tot in domeniul politica medicamentului, ministrul Sanatatii a subliniat faptul ca Ministerul Sanatatii a finalizat lista medicamentelor esentiale care se afla in dezbatere publica si a declarat ca odata definitivata lista, aceste medicamente nu vor mai putea lipsi din stocul farmaciilor.

18 actiuni de control in spitalele din Bucuresti si din tara

Ministrul Sanatatii a prezentat si situatia controalelor efectuate in acest an de Corpul de Control al ministrului impreuna cu CNAS, dar si de inspectorii sanitari. Astel, Corpul de Control al Ministerului Sanatatii impreuna cu CNAS au derulat 18 actiuni de control in spitale din Bucuresti si din tara.

Inspectia sanitara de stat din cadrul Ministerului Sanatatii a aplicat 5.976 de amenzi contraventionale, insumand 6.153.000 de lei. S-au suspendat 137 de autorizatii sanitare, s-au retras 50 de autorizatii sanitare de functionare si s-au luat 15 decizii de inchidere a unitatii.

Inspectorii sanitari din cadrul directiilor de sanatate publica judetene au desfasurat mai multe actiuni de control care au vizat activitatea in obiectivele cu impact asupra sanatatii publice: unitati sanitare, unitati de invatamant, unitati de turism, dar si producatori de tutun sau biocide. De asemenea, a fost verificat modul de gestionare a deseurilor, in special a celor potential periculoase.

In urma controalelor, s-a dispus scoaterea din consum a 26.295,62 Kg si a 28.450,69 litri produse alimentare, precum si 49.458,84 kg si 4.865,13 litri produse biocide, deoarece nu au corespuns normelor in vigoare, constituind risc pentru sanatatea populatiei.

Proiecte de finantare europeana nerambursabila in sanatate

In luna octombrie, Ministerul Sanatatii a depus un proiect de finantare europeana nerambursabila in valoare de 227 milioane euro pentru ”Servicii medicale de tratament al persoanelor infectate cu HIV/ SIDA”. Proiectul vizeaza, in principal, solicitarea de rambursare a sumelor platite de Ministerul Sanatatii prin Programul national de prevenire, supraveghere si control al bolnavilor cu infectie HIV/SIDA, in perioada ianuarie 2015 - decembrie 2018, destinate acoperirii tratamentului pentru bolnavii cu infectie HIV SIDA.

Este cea mai mare valoare a unei propuneri de proiect din Romania prin care se solicita finantare din Fondul Social European, care va fi asigurata din Programul Operational Capital Uman 2014-2020, Axa prioritara 4, sustine Sorina Pintea.

In luna decembrie, Ministerul Sanatatii a semnat, in cadrul apelurilor dedicate proiectelor nefinalizate- Programul Operational Regional 2014-2020, 55 de cereri de finantare in valoare totala de peste 162 milioane euro. Activitatile vizate de aceste proiecte sunt: reabilitarea, modernizarea, extindere, dotarea unitatilor de primiri urgente, a compartimentelor de primiri urgente si a ambulatoriilor.

Toate fondurile recuperate de la Comisia Europeana vor ajunge inapoi in unitatile sanitare si vor fi utilizate pentru tratarea pacientilor.

Ministerul Sanatatii a extins la nivel national programul de tromboliza intravenoasa

In urma analizei programului pilot al actiunilor prioritare pentru tratamentul interventional al pacientilor cu accident cerebral acut demarat in anul 2015 in 10 spitale din tara, reprezentantii comisiilor de specialitate neurologica si medicina de urgenta din Ministerul Sanatatii au ajuns la concluzia ca acest program si-a demonstrat eficienta si au stabilit impreuna necesitatea extinderii la nivel national.

Multi dintre pacientii care au beneficiat de tratament interventional in caz de AVC au fost recuperati. Tratamentul acut farmacologic si interventional reprezinta principalul mijloc de reducere a dizabilitatii importante asociate accidentului vascular celebral (AVC). In prima luna a anului 2019 se va incheia evaluarea unui numar de 38 de spitale judetene din intreaga tara in vederea extinderii listei spitalelor care vor putea derula programul actiunii prioritare in tratamentul interventional al pacientilor cu accident vascular cerebral acut.

Mai mult, Ministerul Sanatatii lucreaza la elaborarea unui protocol terapeutic standardizat pentru tratamentul accidentului vascular cerebral acut. Protocolul se bazeaza pe ghidurile in vigoare si contine informatii utile pentru organizarea traseului pacientului suspect de AVC, precum si procedura de selectie a pacientilor eligibili pentru tratament interventional acut.

De asemenea, a fost pus in transparenta decizionala Planul – cadru national privind controlul hepatitelor virale in Romania 2018-2030.

Au fost simplificate procedurile de trimitere a pacientilor la tratament in strainatate

In anul 2018, Ministerul Sanatatii a simplificat procedurile de trimitere a pacientilor la tratament in strainatate. Ordinul elaborat in 2004 era depasit, nu mai corespundea cerintelor de azi. A fost redusa birocratia, au fost simplificate procedurile de acces si decontare al tratamentului, in special pentru copii.

Anul acesta, directiile de sanatate publica au trimis spre finantare la MS un numar de 238 de dosare. Suma utilizata pentru plata acestor tratamente in perioada 03.01.2018- 13.12.2018 este de 18.812.000 lei.

Nu exista dosare depuse si neaprobate la MS, exceptand doua dosare care se afla ”in asteptare” deoarece nu sunt complete.

In acest an, Ministerul Sanatatii a schimbat conducerea Agentiei Nationale de Transplant si este in plin proces de reorganizare a activitatii acestei institutii la standarde europene. Romania a reinceput colaborarea cu Eurotransplant, iar echipa de la Spitalul Sf. Maria a reusit realizarea cu succes a 4 transplanturi pulmonare. In evidentele directiilor de sanatate publica exista un numar de 37 pacienti care necesita efectuarea unui transplant pulmonar.

Majorarea salariilor pentru medici si asistenti medicali

"Pentru ca avem nevoie de specialisti care sa asigure servicii medicale de calitate populatiei, mai ales in zonele defavorizate unde deficitul de medici este mai mare decat in restul tarii, la solicitarea MS, Guvernul a aprobat majorarea cifrei de scolarizare pentru pregatirea in rezidentiat la 5.730 de locuri in anul universitar 2018/2019.
Un pas important in controlul rezistentei microbiene il reprezinta infiintarea Comitetului National pentru Limitarea Rezistentei la Antimicrobiene (CNLRA), pentru a identifica exact cauzele care genereaza fenomenul antibiorezistentei si obstacolele pe care trebuie sa le depasim printr-un program de actiune national destinat combaterii fenomenului", sustine Ministerul Sanatatii.

Aceasta structura are ca scop elaborarea si monitorizarea modului in care se aplica Strategia Nationala privind utilizarea prudenta a antibioticelor, limitarea cresterii rezistentei microbiene la antibiotice a populatiei si animalelor si prevenirea raspandirii microorganismelor rezistente la nivel national.

Ministerul Sanatatii va finaliza la sfarsitul lunii ianuarie punerea in functiune a celor 24 echipamente RMN si 14 CT pe care le-a achizitionat printr-un Program finantat de Banca Mondiala in valoare de 19 milioane de euro.

14 paturi la nivel national pentru marii arsi

In urma unei evaluari a sectiilor in care sunt tratati pacientii cu arsuri, in termen de maxim 3 luni vor fi disponibile la nivel national cel putin 14 paturi destinate tratarii marilor arsi. Pentru reglementarea procedurilor care se vor aplica in situatiile in care este necesar transferul pacientilor cu arsuri in strainatate, Ministerul Sanatatii a pus in transparenta decizionala un proiect de Ordin.

In ceea ce priveste constructia spitalelor regionale, actualul Guvern face demersuri pentru cresterea contributiei din partea UE de la 50 la 85%. Obiectivul Executivului este de a construi aceste spitale cu costuri cat mai mici pentru Romania. Cele mai avansate proiecte sunt cele din Iasi, Cluj si Craiova.

Incepand cu luna decembrie, programul de screening auditiv a fost extins la nivel national. Astfel, in toate maternitatile de stat din Romania se efectueaza screening auditiv gratuit cu aparatura medicala moderna.

Screeningul auzului la nou nascuti este singura metoda prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima luna de viata, crescand astfel sansele de recuperare prin instituirea timpurie a tratamentului adecvat. Programul de screening auditiv al MS este implementat in 186 de maternitati si sectii de terapie intensiva ce ingrijesc nou-nascuti. Acestea au fost dotate cu 286 de echipamente de testarea auditiva. Ministerul Sanatatii a alocat pentru acest program un buget de 2.550.000 lei.

De asemenea, in perioada urmatoare, Ministerul Sanatatii va demara o campanie de constientizare si informare a publicului si cadrelor medicale privind necesitatea testarii auzului la nou- nascuti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri