Dupa o noapte cu urechea la Europa Libera si Vocea Americii, in urma cu fix 29 de ani eram la Intercontinental, venit pe jos cu o coloana de muncitori din Pantelimon. Cu tifon prin buzunare, pentru eventualii raniti... Retrospectiv privind, cum-necum, insa acea zi a ramas, ca intensitate a trairii - poate si pentru ca aveam 14 ani jumate, cea mai fericita din viata mea.

Destinul multora dintre cei care azi considera (exprimandu-se inclusiv pe Facebook si uitand ca nu peste tot in lume o poti face) ca s-a murit degeaba si il asimileaza pe Iliescu cu Visinescu considerand ca merita acelasi final, s-a schimbat atunci, in bine, in foarte bine.

Da - a fost o lovitura de stat, provocata cu ajutorul unei revolte populare de masa, dar efectul final a fost de revolutie.
Da - procesul lui Ceausescu a fost apoi o mascarada. Dar cati mai judecau asa atunci, a cata mascarada judiciara era din cate au fost si vor mai fi si cat de mult mai conteaza ?
Da - au fost pagube / tragedii pe fondul unor riscuri asumate si poate ca puteau fi mai putine.
Da - s-a ratat o sansa istorica intre 1990 si 2000, cu Iliescu in prim-plan, dar atat a putut omul ca produs al trecutului sau (cum toti suntem conditionati dealtfel), atat s-a putut, atat a putut produce Romania si contextul atunci.
Restul sunt povesti pentru istorie.

Acum unii sunt porniti pe Liviu Dragnea si compania si poate ca pe buna dreptate. Dar niciunii nu sunt prea breji si ma sperie mai mult cei care vor un si pledeaza prin idei pentru un soi de comunism, nestiind ca se numeste astfel si crezand ca poate duce in ceva bun.

Au uitat de coada la gheare de pui, de 5 grade in casa, de furt de agoniseala, de puscarie cu batai pentru delict de opinie sau nu le-au trait niciodata.
Insa daca sistemul comunist a fost impus cu forta de rusi, clasa politica actuala de cine a fost impusa ? Atat poate Romania acum, atat pot oamenii ei sa genereze, atat putem ca si comunitate, in cadrul dat.

Adevarata libertate e sa-ti alegi singur stapanul, nu ? Realitatea este ca nici forma actuala a democratiei nu este solutia cea mai potrivita de generare a liderilor politici, asta e adevarul, insa nimeni nu e dispus sa merga pe aceasta teza si sa schimbe un pic lucrurile. Asa ca ne invartim in cercuri din ce in ce mai mici, spre acelasi efect: etatismul generalizat. Va urma saracia generalizata, apoi o noua explozie.

Dar pana nu se opteaza pentru formule alternative, inovatoare de leadership politic, cercul se va relua, elitele actuale isi vor gasi o alta forma de perpetuare la puterea de administrare a resurselor produse de altii. Sistemul controlat de educatie (asa-zis subfinantat) ii ajuta mult, prin urmare doar vreun accident istoric sa poata modifica acest curs. In fine, noroc ca viata-i scurta si implicit si asuprirea, inclusiv cu "taxe pe lacomie" - formula leninista de vandut idiotilor -, insa de cealalta parte ni se vinde - tot ca pentru idioti - o alta formula primitiva - "m...e PSD"...

Astia suntem la 29 de ani de la Revolutie.

Reintorcandu-ma la ideea de baza, evident ca perioadei Decembrie '89 ii datoram enorm si chiar daca povara recunostintei e mai greu de dus decat povara urii, nu e cazul sa ducem ingratitudinea la cote inalte, doar pentru ca ne e mai usor sa alegem sa ii uram pe cei carora le datoram ceva sau sa ii facem responsabili de propriile neimpliniri.

Sunt multe persoane carora le sunt reconoscator pentru acea schimbare majora, cu impact semnificativ si benefic inclusiv asupra vietii mele, cu precadere tuturor celor implicati activ si constient (indiferent de motive) in acea directie - si cu riscul de a soca alaturarea - de la Doina Cornea, Tokes, Bush, Gorbaciov si pana la Ion Iliescu ("ultimul pe lista"). Si multi altii. Cu toti au contribuit. Iar acum e mai bine, mult mai bine.

Sursa foto: Creative Lab / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri