Una din cinci companii care au realizat profit in anul 2017 a ales sa investeasca in cauze sociale, directionand 20% din impozitul pe profit catre proiecte derulate in beneficiul societatii, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), la solicitarea Salvati Copiii Romania.

Dintre cele 147.137 de societati comerciale care au realizat profit, doar 27.784 au folosit aceasta parghie, de a sprijini cauzele sociale prin directionarea unei parti din impozitul pe profit. Procentual, inseamna ca mai putin de 20% dintre companiile care ar fi putut sprijini cauze sociale, fara niciun efort financiar suplimentar, au facut aceasta alegere.

Astfel, valoarea totala a impozitului pe profit, inainte de scaderea sumelor reprezentand sponsorizare si/sau acte de mecenat, burse private a fost de 14.716.629.828 de lei, din care 1.279.200.892 de lei au fost directionati catre cauze sociale, prin mecanismul de 20%. In acest fel, fondurile astfel rezultate au ramas in administrarea statului.

Comparativ, in anul 2016, dintre cei 119.594 de contribuabili care au realizat profit, 39.067 au ales sa directioneze o parte din impozitul pe profit catre cauzele sociale, asta insemanand 1.213.199.623 de lei. In anul 2015, 137.909 societati comerciale au realizat profit, potrivit ANAF, iar dintre acestea, 21%, adica 28.545, au inregistrat cheltuieli de sponsorizare, mecenat sau cu burse.

Desi numarul companiilor care au inteles importanta directionarii a 20% din impozitul pe profit catre cauze sociale a crescut in ultimii ani, nu toate companiile au apelat la acest instrument pentru programele pe care organizatiile neguvernamentale le deruleaza in folosul nevoilor societatii.

In ceea ce priveste numarul companiilor care au ales sa sprijine programul de reducere a mortalitatii infantile derulat de Salvati Copiii Romania, dinamica este una pozitiva, tot mai multi operatori economici intelegand ca investitia in aceasta cauza este una necesara. Astfel, in 2012, primul an al implementarii prevederii de directionare a 20% din impozitul pe profit catre cauze sociale, 125 de companii au directionat 20% din impozitul pe profit catre Organizatia Salvati Copiii Romania, iar in 2016 numarul companiilor a ajuns la 234, suma astfel colectata pentru dotarea maternitatilor fiind de 383.262 euro. In 2015 numarul companiilor a fost de 246, fondurile astfel colectate insumand 317.335 euro, iar in 2014 fondurile colectate au fost de 229.742 euro. In 2013, suma colectata a fost de 208.561 euro.

Numai din fondurile colectate intre 2012 si 2017 din directionarea a 20% din impozitul pe profit, Organizatia Salvati Copiii Romania a dotat maternitatile din Romania cu aparatura medicala necesara salvarii copiilor nascuti prematur, in valoare totala de 1.679.504 euro.

„Faptul ca solidaritatea sociala a devenit o politica a companiilor este marea achizitie a acestei campanii, pe care Salvati Copiii o deruleaza de sapte ani: combaterea mortalitatii infantile prin dotarea maternitatilor. Implicarea in acest program amplu de asigurare a aparaturii medicale vitale salvarii nou-nascutilor este o investitie atat in sistemul de sanatate, cat si in viitorul copiilor nascuti prematur”, a declarat Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania, potrivit unui comunicat de presa.

Efortul Organizatiei Salvati Copiii de a sprijini maternitatile in a asigura tratament medical adecvat si imediat copiilor nascuti prematur este consistent, iar progresul este vizibil: in sase ani, rata mortalitatii infantile a scazut, dar a ramas in continuare una care plaseaza Romania pe primul loc din Uniunea Europeana. Astfel, in 2010, la startul programului Salvati Copiii de reducere a mortalitatii infantile, Romania inregistra o rata a mortalitatii infantile de 10,1 la mia de copii nascuti vii. In doar 6 ani, tara noastra a coborat pana la o rata de de 7,2 la 1.000 de nou-nascuti vii, in 2017.

Pentru ca viata unor copii care se lupta sa traiasca depinde de investitia pe care o facem in maternitati, Salvati Copiii Romania lanseaza un apel catre companiile din Romania de a directiona 20% din impozitul pe profit catre o cauza vitala: dotarea cu echipamente a maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti din Romania.

Sursa foto: Shutterstock / Monster Ztudio

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri