Ministerul Afacerilor Externe si Guvernul Romaniei au afirmat, sambata, ca au luat nota "cu ingrijorare" de intrarea in vigoare, in Austria, la 1 ianuarie 2019, a legislatiei privind ajustarea nivelului alocatiilor pentru copiii nerezidenti ai lucratorilor din acest stat membru in functie de costul mediu al vietii din tara de rezidenta a copilului si afirma ca o astfel de decizie contravine principiilor care se afla la baza proiectului european si legislatiei Uniunii Europene.

"Trebuie precizat ca domeniul de aplicare al noii legi il reprezinta alocatiile si deducerile fiscale pentru copiii nerezidenti ai persoanelor care lucreaza in Austria, masura neafectand copiii care locuiesc in acest stat. Consideram ca o astfel de decizie contravine principiilor care se afla la baza proiectului european si legislatiei Uniunii, prin crearea unei situatii de discriminare in ceea ce priveste cetatenii altor state membre, inclusiv romani, care platesc contributii in Austria", afirma MAE intr-un comunicat remis presei, citat de Agerpres.

MAE precizeaza ca autoritatile romane vor continua demersurile pe langa Comisia Europeana si vor face apel la toate instrumentele disponibile, conform legislatiei UE. Potrivit MAE, statul roman sustine ferm exercitarea libertatii fundamentale de circulatie in cadrul Uniunii Europene si accesul egal al lucratorilor europeni la beneficiile sociale corelative muncii prestate.

"Cetatenii romani care lucreaza in Austria platesc aceleasi taxe ca cetatenii acestui stat si trebuie sa se bucure de un tratament egal cu acestia din perspectiva drepturilor corelative. Apartenenta la Uniunea Europeana obliga toate statele sa asigure un tratament corect, echitabil si nediscriminatoriu pentru toti cetatenii europeni", mai spun reprezentantii MAE.

Potrivit aceleiasi surse, Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE) prevede dreptul lucratorilor europeni de a se stabili si lucra in orice alt stat membru decat cel ai carui cetateni sunt, beneficiind de avantajele sociale ale tarii de resedinta in aceleasi conditii ca cetatenii acesteia, fara nicio discriminare bazata pe cetatenie.

"Romania a fost primul stat membru care a atras atentia asupra problemelor implicate de masurile legislative austriece vizand introducerea mecanismului de indexare a alocatiilor pentru copii. In acest sens, au fost intreprinse demersuri politico-diplomatice la toate nivelurile, atat pe componenta bilaterala, cat si in discutiile cu oficialii europeni. In toate aceste demersuri, Romania a subliniat, in mod constant, necesitatea mentinerii prevalentei principiului egalitatii cetatenilor UE, caracterul fundamental al dreptului la libera circulatie si necesitatea respectarii imperativului beneficiilor similare la contributii egale la nivelul tuturor statelor membre. Subiectul se afla, in continuare, pe agenda de discutii cu reprezentantii celorlalte state membre, in special Austria si tarile cu interese similare Romaniei, precum si cu institutiile UE, in special Comisia Europeana. MAE va continua sa sublinieze in discutiile la nivel bilateral si european caracterul neechitabil si contrar valorilor UE al recentei legi austriece", afirma aceeasi sursa.

Sursa foto: Eo naya / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri