Executivul a decis sa atace in instanta decretul prin care seful statului a prelungit mandatul sefului Statului Major al Armatei. Actiunea in contencios administrativ are ca prim efect suspendarea aplicarii acestui document, caz in care conducerea armatei ar fi preluata de un adjunct al actualului sef de Stat Major.

In ultima sedinta CSAT din anul trecut, Ministerul Apararii a venit cu o noua propunere pentru postul de sef al Statului Major General al Armatei, in conditiile in care mandatul lui Nicolae Ciuca expira la 31 decembrie. Astfel, ministrul Gabriel Les i-a propus presedintelui Klaus Iohannis sa-l numeasca in aceasta functie pe generalul Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al Romaniei la NATO si la Uniunea Europeana. Seful statului nu a fost insa de acord cu aceasta propunere - invocand motive de legalitate - si a anuntat ca a semnat un decret prezidential prin care ii prelungeste cu un an mandatul actualului sef al Statului Major, Nicolae Ciuca.

La scurt timp dupa decizia presedintelui Iohannis, premierul Viorica Dancila declara in sedinta de guvern ca exista premisele unui conflict de natura constitutionala, sugerand ca s-ar putea adresa CCR. Cu toate acestea, Guvernul a decis sa atace decizia in contencios administrativ, ceea ce s-ar putea dovedi mai eficient in lupta politica dintre cele doua palate, Victoria si Cotroceni. Pe perioada judecarii acestui act in contencios administrativ, ar trebui suspendat decretul, asa se intampla de obicei in spete judecate in contencios administrativ.

Plangerea ar urma sa fie depusa marti sau miercuri, potrivit Digi24. Cei din Executiv ar putea cere anulare sau suspendare a decretului - au posibilitatea sa aleaga intre aceste doua optiuni.

Insasi publicarea in Monitorul Oficial a decretului prezidential de prelungire a mandatului lui Nicolae Ciuca - in penultima zi din an in care se putea face aceasta - a fost marcata de suspans, pentru ca existau temeri ca va fi tergiversata sau chiar impiedicata intrarea sa in vigoare.

Pe ce se bazeaza cererea?

Seful Statului Major al Apararii este militarul cu cel mai inalt rang de conducere din armata. Legea spune ca acesta este numit de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Apararii Nationale, cu avizul primului-ministru si are un mandat de patru ani. Aceasta procedura nu a fost respectata si pe acest fapt se bazeaza Guvernul acum, cand se adreseaza instantei in contencios administrativ.

De partea cealalta, presedintele a reprosat ca de fapt, propunerea care a venit de la Ministerul Apararii nu a respectat legea, referindu-se probabil la prevederea potrivit careia sunt numiti in fruntea Statului Major sefi din cadrul Armatei, mai precis unul dintre sefii fortelor armate, adica fortele terestre, navale si aeriene, sau loctiitorul sefului Statului Major din momentul respectiv. Asadar, Dumitru Scarlat nu se incadra la niciuna dintre aceste categorii.

Daca cei din Guvern vor obtine castig de cauza in contencios administrativ, ceea ce inseamna anularea decretului, va exista o alta discutie in privinta postului de sef de Stat Major, caz in care Guvernul ar putea veni cu aceeasi propunere sau cu alta, tocmai pentru a obtine semnatura lui Klaus Iohannis. Ramane de vazut daca se va ajunge la un consens.

Sursa foto: Agerpres FOTO / Alex Micsik

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri