Aproape jumatate (46%) dintre salariatii din sectorul public de sanatate sustin ca au sporurile pentru conditii de munca situate la nivel minim sau sub acest nivel, in timp ce pentru circa 40% dintre cei care lucreaza in zilele libere legale sporurile pentru activitatea desfasurata au scazut, reiese dintr-un studiu realizat de Centrul de Cercetare si Dezvoltare Sociala "Solidaritatea' si dat publicitatii joi de Federatia Solidaritatea Sanitara, potrivit Agerpres.

Conform cercetarii ce a vizat perceptia salariatilor din sanatate asupra impactului OUG nr. 114/2018 privind aplicarea unor masuri fiscal-bugetare, 5% dintre salariatii chestionati au mentionat ca sporul pentru conditii de munca este sub nivelul minim prevazut in Regulamentul de sporuri, cu incalcarea legii. "Majoritatea acestor spitale se afla in subordinea Ministerului Sanatatii. Pentru acesti salariati garantia oferita de Guvern de a asigura acordarea cel putin a sporului minim este contrazisa de realitate", se arata in concluziile studiului.

In acelasi timp, raportarea sporurilor pentru conditii de munca la salariile de baza se afla pe primul loc in ierarhia revendicarilor sustinute de catre salariatii din sectorul public de sanatate. Pe locul doi in acest clasament al revendicarilor se gaseste imbunatatirea conditiilor de munca ale salariatilor si de tratament ale pacientilor prin cresterea finantarii unitatilor sanitare, iar pe pozitia a treia se afla eliminarea inechitatilor generate de acordarea sporurilor pentru conditiile de munca.

"Efectele OUG nr. 114/2018 asupra veniturilor angajatilor se adauga nemultumirilor deja existente legate de modul de acordare a sporurilor pentru conditii de munca, supra-impozitarea indemnizatiei de hrana, diminuarea sporului pentru sambete si duminici, neacordarea voucherelor de vacanta tuturor salariatilor din unitatile sanitare. Tinand cont ca efectele includ introducerea unor exceptii pe perioada nedeterminata de la principii legale esentiale, cum ar fi eliminarea raportarii sporurilor pentru conditii de munca la salariile de baza pentru circa 50% dintre salariatii din unitatile publice, anularea raportarii sporurilor de tura, de lucru in zilele libere legale si de garda la salariile de baza, situatia genereaza un sentiment general de insatisfactie la nivelul salariatilor din sectorul public de sanatate", noteaza sursa citata.

Potrivit datelor, 46% dintre salariatii din sectorul public de sanatate au sporurile pentru conditii de munca situate la nivel minim sau sub acest nivel. "Procentul salariatilor care au sporurile pentru conditii de munca la nivel minim sau sub nivelul minim este semnificativ mai mare in cazul unitatilor sanitare din subordinea Ministerului Sanatatii decat in cazul celor aflate in subordinea consiliilor locale. Transpuse in realitate, cifrele arata in unele cazuri situatii de-a dreptul socante: salariatii din spitale mari, aflate "la capatul de linie al complexitatii tratamentului', au sporurile pentru conditii de munca semnificativ mai mici decat salariatii care lucreaza in unele spitale aflate in subordinea consiliilor locale", precizeaza realizatorii studiului.

Totodata, circa 40% dintre salariatii care lucreaza in zilele libere legale au indicat o scadere a sporului pentru activitatea desfasurata in aceste zile, iar sindicalistii sustin ca, in conditiile constrangerilor introduse de prevederile OUG nr. 114/2018 si absentei protectiei promise de Guvern, acest spor risca sa diminueze continuu, situatia lui fiind de-a dreptul precara".

"Consecinta fireasca o constituie scaderea continua a procentului salariatilor care vor mai dori sa lucreze in zilele libere legale (consecinta fiind deja vizibila in timpul sarbatorilor de la sfarsitul anului 2018)", precizeaza Federatia "Solidaritatea Sanitara'.

Datele obtinute in cadrul acestui studiu constituie o parte din informatiile ce vor fi prezentate de catre reprezentantii Federatiei "Solidaritatea Sanitara' in cadrul negocierilor de joi, 17 ianuarie 2019, ce urmeaza sa se desfasoare cu ministrul Sanatatii, acestea fiind completate de datele publicate deja privind impactul cresterilor salariale asupra platilor informale si de prezentarea analitica a impactului OUG nr. 114/2018, pe fiecare categorie de salariati.

Studiul a fost realizat de Centrul de Cercetare si Dezvoltare Sociala "Solidaritatea' in perioada 27 decembrie 2018 - 14 ianuarie 2019 pe un esantion de 1.244 de salariati.

Sursa foto: Shutterstock/ wutzkohphoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri