Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a anuntat, miercuri dimineata, ca s-au indeplinit conditiile epidemiei de gripa in Romania, dupa ce s-au inregistrat consecutiv trei saptamani epidemice, scrie Digi24.

Sursa foto: depositphotos.com

„Gripa avem in fiecare an, nu cred ca este cazul sa ne panicam”, a precizat Sorina Pintea. Ministrul a mai spus in conferinta de presa ca decizia inchiderii scolilor, dupa terminarea vacantei, se ia de catre inspectoratele locale la nivel local. De asemenea, ea a sfatuit parintii sa nu-i duca pe copii in locuri aglomerate.

Pana acum, in acest sezon, sunt 54 de decese confirmate de gripa.

Pintea a precizat ca cele mai afectate sunt zonele de sud ale tarii, in rest fiind vorba despre manifestari locale.

Citeste si:
VIDEO Vilă enormă a Sorinei Pintea de pe un domeniu de 8.200 mp,...
VIDEO Vilă enormă a Sorinei...

"Desi aseara aveam o parte din datele pe care DSP le-a transmis inspectoratelor, aceastea nu au fost concludente pentru ca nu toate spitalele anuntasera toate cazurile de gripa diagnosticate clinic, astfel incat am refacut raportul si putem spune ca s-a inregistrat a treia saptamana consecutiva epidemica.

Existand o succesine de cel putin trei saptamani epidemice se constata ca vorbim de o evolutie epidemica a gripei. Activitatea gripala a evoluat cu intensitate inalta, cu extindere regionala in zona de sud si cu focare locale si cazuri sporadice in celelalte zone.

De la inceputul sezonului au fost 54 de decese confirmate cu virus gripal. Nu putem afirma ca ne confruntam cu un sezon gripal mai sever decat cel precendent, ci ca s-a inregistrat un numar mai mare de decese mai devreme fata de sezonul precedent.

Diferenta este ca avem un numar mai mare de cazuri si un numar mai mare de cazuri confirmate clinic. Gripa activeaza pe tot teritoriul tarii, chiar daca la intensitate diferita.

Citeste si:
Coronavirus - China întrevede sfârşitul epidemiei
Coronavirus - China întrevede...

Din fericire, aceasta gripa este datorata unei tulpini care are forme usoare si medii de manifestare.

Obiectul Ministerul Sanatatii este reducerea numarului de cazuri severe si decese cu gripa. Masurile pe care Ministerul Sanatatii le-a transmis in teritoriu inca de la debutul din 17 ianuarie sunt cele care se aplica si in cazul epidemiei. Vaccinarea ramane si in perioada urmatoare solutia pentru prevenirea imbolnavirilor.

Specialistii estimeaza ca aceasta circulatie intensa se va mentine si in luna februarie. Monitorizarea circulatiei virusului gripal s-a facut din octomcrie si se va continua pana in mai.

La nivelul Ministerului Sanatatii, din cele 1.300.000 doze achizitionate pentru populatia din grupele de risc au fost vaccinate 1.286.250 persoane pana ieri.

Citeste si:
INSP: Numarul deceselor din cauza gripei a ajuns la 99
INSP: Numarul deceselor din...

Ministerul a comandat suplimentar 30.000 vaccinuri, care, incepand de maine, vor fi distribuite in tara la DSP-urile care au solicitat acest lucru. De asemenea, au mai fost transmise o serie de recomandari suplimentare", a declarat Pintea.

Recomandarile si masurile Ministerului Sanatatii

"Se solicita limitarea accesului vizitatorilor in mod real in toate unitatile sanitare, in special in sectiile cu risc, refacerea urgenta a stocurilor cu materiale antivirale necesare pentru tratamentul infectiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat dupa internare la toti pacientii care prezinta tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactii pacientilor internati, vaccinarea urgenta a personalului medical ramas nevaccinat, refacerea stocurilor de echipament de protectie si utilizarea corespunzatoare a acestora, refacerea urgenta a stocurilor de antiseptice si dezinfectante.

Avem si recomandari pentru populatie. Si acestea au fost transmise incepand din 17 ianuarie. Gripa avem in fiecare an. Gripa evolueaza in mod ciclic cu numar mai mare sau mai mic de cazuri. Nu cred ca e cazul sa ne panicam. Trebuie doar sa aplicam masurile pe care le am comunicat de la inceputul sezonului gripal”, a adaugat ministrul.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Ministerul Sănătății va mări cantitatea de Euthyrox care va fi pusă pe piaţă
Setari Cookie-uri