4 Februarie 2019

Coalitia pentru Mediu condamna felul in care a fost gestionata situatia privind calitatea apei de la robinet



Coalitia pentru Mediu din Romania condamna modul in care a fost gestionat subiectul referitor la nivelul concentratiilor de clor din apa potabila. Autoritatile trebuiau sa comunice eficient catre cetateni si sa nu creeze situatii de panica si de crestere a neincrederii populatiei in consumul de apa de la robinet, sustin reprezentantii CMR.

"Situatia de dezinformare in spatiul public a fost generata online, miercuri, 29 ianuarie, cand au aparut mesaje conform carora se recomanda neutilizarea apei de la robinet pentru baut, spalat sau gatit din cauza concentratiilor mari de clor din apa. Problema a escaladat cand Ministerul Sanatatii a emis un comunicat prin care recomanda acelasi lucru locuitorilor din sectoarele 5 si 6 ale Capitalei. Compania Apa Nova a remis la randu-i un comunicat prin care explica foarte succint nivelul concentratiilor de clor si cauzele lor si ca acestea sunt conform legii si nu sunt daunatoare sanatatii", precizeaza sursa citata, intr-un comunicat de presa, transmis vineri AGERPRES.

Organizatiile membre ale CMR considera ca, pe de o parte, lipsa de transparenta a companiei Apa Nova, care nu a anuntat intr-un mod corespunzator modificarile pe care le face in concentratiile de clor si cauzele acestora, iar pe de alta parte caracterul ambiguu si alarmant al comunicarilor autoritatilor nationale si locale sunt situatii de confuzie, care duc populatia intr-un grad ridicat de panica, nejustificata in situatia de fata.

Totodata, Coalitia mentioneaza ca exista, in prezent, o propunere pentru modificari la Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, in vederea cresterii accesului la apa potabila in spatiul public si incurajarii consumului de apa de la robinet, care prevede o serie de masuri durabile si de bun simt pentru asigurarea unei bune calitati a apei de la robinet pentru populatie. Modificarile principale propuse sunt: posibilitatea de a solicita testarea apei de la robinet, iar in cazul in care sunt constatate abateri, care nu se pot remedia in termen de 7 zile, utilizatorul poate primi un filtru gratuit. Totodata, se introduce un nou articol care prevede ca autoritatile, institutiile publice, operatorii economici care ofera servicii de alimentatie publica sa dea apa potabila clientilor si beneficiarilor lor. Modificarile legii au fost elaborate de senatorul Allen Coliban si deputatul Cornel Zainea, membri in Comisiile pentru Mediu din Parlament, din grupul USR. Propunerea legislativa a fost depusa la Senat.

"Coalitia pentru Mediu din Romania (CMR) condamna felul in care a fost gestionata situatia privind calitatea apei de la robinet in Bucuresti de catre autoritatile competente: Ministerul Sanatatii, Ministerul Mediului si Primaria Municipiului Bucuresti si le recomanda acestora sa comunice eficient catre cetateni si sa nu creeze situatii de panica si de crestere a neincrederii populatiei in consumul de apa de la robinet. Asta in contextul in care in Romania consumul de apa imbuteliata a crescut cu 30% in ultimii cinci ani, majoritatea PET-urilor ajungand la gropile de gunoi, avand in vedere procentul scazut de reciclare la nivel national. Totodata, locuitorii Capitalei au dreptul la apa potabila de calitate, iar monitorizarea si informarea constanta a populatiei sunt principalele masuri de promovare a consumului sustenabil de apa", arata CMR.

Potrivit unei analize realizate de Ecopolis, in Bucuresti exista doar 140 de surse de apa pentru peste doua milioane de locuitori, in comparatie cu Roma unde sunt 2.500 de cismele pentru 2.95 milioane de locuitori.

"Romanii trebuie sa aiba acces la apa potabila de calitate, atat in locuintele proprii, cat si in spatiul public. In tarile civilizate, autoritatile locale fac eforturi sa creasca increderea locuitorilor in apa de la robinet, insa la noi se intampla contrariul. Testarea constanta a apei si informarea cetatenilor sunt esentiale pentru ca oamenii sa aiba incredere in ceea ce consuma. Totodata, realizarea unei retele de cismele si tasnitori la nivelul orasului, furnizarea de apa gratuita in institutiile publice si incurajarea consumului de apa de la robinet sunt cateva dintre solutiile pe care autoritatile publice ar trebui sa le adopte in cel mai scurt timp!', declara Loredana Pana, coordonator de proiect la Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Coalitia pentru Mediu din Romania este formata din 30 de organizatii non-guvernamentale pentru protectia mediului, din intreaga tara.



Citeste si