Aproximativ 70 de persoane cu dizabilitati si insotitori ale acestora au participat, duminica, la un miting de protest in fata Institutiei Prefectului - Judetul Mures, participantii sustinand ca proiectul de buget incalca Legea privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, relateaza Agerpres.

Presedintele Federatiei Dizabnet - Reteaua prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilitati, Andreea Moraru, a declarat ca legea drepturilor persoanelor cu dizabilitati indica faptul ca sumele prevazute de autoritatile locale pentru plata salariilor asistentilor personali sunt alocate in proportie de 90% de la bugetul de stat, in timp ce in proiectul Legii bugetului de stat pe 2019, la acest capitol Ministerul Finantelor Publice nu a alocat niciun leu.

Andreea Moraru sustine ca desi MFP avea obligatia de a completa proiectul Legii bugetului 2019 cu un capitol aferent Fondului angajarii persoanelor cu dizabilitati, el nu cuprinde nicio prevedere in acest sens in ciuda promisiunilor publice facute la inceputul lunii februarie.

Potrivit Andreei Moraru, actuala forma a bugetului de stat va pune in pericol drepturile a 800.000 persoane cu dizabilitati, a celor 18.000 de persoane adulte institutionalizate si va afecta in mod direct cele 3.000 de autoritati publice locale responsabile cu asigurarea acestor drepturi, la nivel national.

"Dupa un numar de ani cand aceasta problema a finantarii serviciilor sociale rezidentiale si a serviciilor de suport furnizate de asistentii personali functiona conform normelor legale in vigoare, de la bugetul central - avand si unele sincope - se propune revenirea la o veche stare de fapt care si-a demonstrat deja ineficienta. Faptul ca autoritatilor publice locale li se cedeaza utilizarea 100% a sumelor colectate din impozitul pe venit, din care o parte sa fie folosite pentru plata salariilor asistentilor personali si pentru sustinerea centrelor rezidentiale pentru persoane cu dizabilitati, nu doar ca incalca prevederile Legii privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, dar se va aplica neunitar in special in mediul rural", a spus Moraru.

Protestatarii de la Targu Mures au solicitat Guvernului sa respecte Legea drepturilor persoanelor cu dizabilitati si sa revina asupra acestor prevederi, intrucat situatia celor care au in ingrijire persoane cu dizabilitati se va agrava.

Parintii copiilor cu dizabilitati au aratat ca si in conditiile actuale au dificultati in acoperirea costurilor cu tratamentul si terapiile aferente si ca prin pasarea problemei la autoritatile locale se va ajunge din nou in situatia in care nu vor mai primi nici macar sumele incasate pana acum.

Parintii solicita asigurarea cheltuielilor de asistenta sociala si protectie a copilului de la bugetul central, infiintarea Fondului pentru Dizabilitate cu destinatie exclusiv pentru programe de tranzitie si insertie pe piata muncii a persoanelor cu dizabilitati precum si decontarea terapiilor si tehnologiilor asistive pentru copii si adulti.

Sursa foto: Shutterstock / VGstockstudio

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri