Philips Romania supravegheaza de patru luni calitatea aerului din Bucuresti si Ploiesti prin cei 15 senzori amplasati in cele doua orase in cadrul campaniei „Respira sanatos”. In ultimele patru luni, masuratorile arata depasiri frecvente ale limitelor maxime admise de lege pentru particulele in suspensie PM 10 si PM 2,5.

Prima retea independenta de monitorizare a calitatii aerului din Romania a devenit functionala la data de 1 octombrie 2018 si monitorizeaza permanent nivelul emisiilor de particule in suspensie, PM 10, PM2.5 si PM1. Acestea reprezinta un amestec complex de particule foarte mici si picaturi de lichid, care trec de filtrele biologice ale nasului si gatului si patrund in alveolele pulmonare provocand inflamatii, intoxicari sau alte afectiuni respiratorii grave, inclusiv cancer pulmonar.

Exista zile in care reteaua de senzori inregistreaza valori record, care ajung sa fie si de noua ori mai mari decat limitele:

  • In data de 2 decembrie, senzorul amplasat pe strada Barbu Vacarescu a inregistrat la ora 20:00, pentru PM 10, o valoare de 373,3 μg / m³, de peste sapte ori mai mare decat limita maxima admisa prin lege.
  • In data de 2 decembrie, acelasi senzor a inregistrat la ora 20:00 un nivel al concentratiei de PM 2,5 de 231, 08 μg / m³, ceea ce reprezinta o depasire de peste noua ori a limitei maxime legale.

Nivelul de poluare al aerului creste pe masura ce temperaturile scad. Toamna si iarna se inregistreaza cele mai mari valori de particule in suspensie, PM 10, PM 2,5, PM 1, pentru ca emisiile poluate raman aproape de sol, la nivelul de la care inhalam aer pentru respirat.

Conform aplicatiei Airly pentru mobil sau pe site-ul airly.eu prin care sunt monitorizate valorile particulelor in suspensie si care pot fi accesate gratuit si in timp real, aerul din Bucuresti devine tot mai greu de respirat in fiecare luna:

OCTOMBRIE 2018

Concentratia maxima a fost observata in data de 28 octombrie la ora 23:00 , la senzorul amplasat pe Calea Giulesti, cand PM 10 a atins nivelul de 190,2 μg / m³ (reprezentand o depasire de aproape trei ori a limitei maxime admise), iar PM 2,5 a atins nivelul de 130,5 μg / m3 (o depasire de aproape doua ori a limitei maxime).
In luna octombrie, calitatea aerului a fost in mare parte buna si foarte buna, cu un nivel ridicat al pulberilor fine in datele de 28 si 29 octombrie.

NOIEMBRIE 2018

Concentratia maxima a fost inregistrata in data de 9 noiembrie la ora 21:00, la senzorul amplasat pe strada Barbu Vacarescu, cand PM 10 a atins nivelul de 241,8 μg / m³ (o depasire de aproape cinci ori a limitei maxime), iar PM 2,5 a atins nivelul de 158, 37 μg / m3 (reprezentand o depasire de peste sase ori a limtei maxime admise).
In noiembrie 2018, calitatea aerului din Bucuresti a inceput sa se deterioreze, valori mari ale poluantilor inregistrandu-se intre 9 - 11 si 24 - 26 noiembrie.

DECEMBRIE 2018

Concentratia medie maxima la toti senzorii din retea a fost observata pe 3 decembrie la ora 15:00, cand PM 10 a atins valoarea de 240,1 μg / m3 (depasire cu 480% a limitei legale), iar PM 2,5 a atins nivelul de 150,1 μg / m3 (depasire de sase ori a limtei legale).

In luna decembrie 2018, calitatea aerului a fost scazuta timp de 11 zile din cele 31 monitorizate.

IANUARIE 2019

Concentratia medie maxima la toti senzorii din retea a fost inregistrata pe 13 ianuarie la ora 7:00, cand nivelul PM 10 a atins nivelul de 179,6 μg / m3 (o depasire cu 359% a limitei legale), iar PM 2,5 a atins nivelul de 117,7 μg / m3 (o de pasire cu 470,8% a limitei legale).
In ianuarie, calitatea aerului a fost rea si foarte rea pe parcursul a 23 de zile din cele 31 monitorizate.

Calitatea aerului din interior

In lipsa unor masuri concrete si integrate ale autoritatilor pentru reducerea poluarii aerului, romanii pot sa monitorizeze, controleze si sa-si imbunatateasca aerul pe care il respira in interior.

Conform OMS, aerul din interior poate fi de doua pana la cinci ori mai poluat decat cel de afara. Praful de casa este una dintre cele mai importante si mai periculoase surse alergenice din interior. Contine acarieni, minerale din exterior si alte particule care pot sa declanseze reactii alergice severe si astm. S-a constat ca, in medie, intr-o casa obisnuita se strang 18 kilograme de praf, intr-un singur an.

Nici aerisirea zilnica a locuintelor nu produce o improspatarea a aerului interior, atat timp cat cel exterior are o calitate indoielnica. Se face doar transferul de PM 10 si PM 2,5 de afara in interior. Alti poluantii din locuinte pot fi polenul, emisiile produse de sistemele de incalzire si ventilare, atunci cand se face curatenie sau acolo unde exista un animal de companie. Piesele de mobilier pot emana si ele gaze si compusi organici volatili.

Solutii pentru reducerea poluarii interioare:

  • utilizarea unui purificator de aer, care indeparteaza alergenii si particulele ultrafine din aer, eliminand, in acelasi timp, virusurile si bacteriile;
  • igienizarea sistemelor de incalzire si ventilare;
  • stergerea prafului in mod regulat;
  • curatirea mucegaiurilor;
  • folosirea unui umidificator pentru a combate aerul uscat si evitarea simptomelor de piele uscata.

Campania “Respira sanatos” este o initiativa Philips, sustinuta de Let’s do it Romania, care doreste sa atraga atentia asupra calitatii aerului pe care il respiram, dar si asupra consecintelor pe care le poate avea asupra sanatatii. Totodata, aceasta campanie este o forma de informare a populatiei, dar si a autoritatilor pentru a lua masuri de preventie si protectie. Este nevoie si de implicarea institutiilor de stat pentru a extinde la nivel national o retea de monitorizare a calitatii aerului la care populatia sa aiba acces nelimitat si gratuit.

Sursa foto: Shutterstock / Egoreichenkov Evgenii

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri