Consilierii municipali au aprobat in sedinta de marti infiintarea societatilor pe actiuni Compania Municipala Termoenergetica Bucuresti SA si Compania Municipala Energetica Servicii Bucuresti SA, in scopul continuarii serviciului de alimentare cu energie termica.

Hotararea, adoptata cu 37 de voturi "pentru", sase "impotriva" si sase abtineri, prevede reorganizarea Companiei Municipale Energetica Bucuresti SA, prin divizare, finalizata prin dizolvare. In termen de 3 zile de la data intrarii in vigoare a hotararii CGMB, se va convoca Adunarea Generala a Actionarilor Companiei Energetica, iar aceasta va aproba declansarea procedurii de divizare.

Partea divizata din Compania Energetica SA care corespunde serviciului public de alimentare cu energie termica va fi transferata catre Compania Termoenergetica SA, care va primi activele si pasivele corespunzatoare, avizele si licentele, contractul si personalul aferente prestarii serviciului public.

Energetica Servicii SA va prelua activele si pasivele corespunzatoare, avizele si licentele, contractul si personalul aferente prestarii serviciilor care nu sunt conexe serviciului de utilitate publica.

Conform expunerii de motive, proiectul de hotarare a fost elaborat avand in vedere decizia Curtii de Apel din 22 noiembrie 2018, prin care se anuleaza actul administrativ de infiintare a Companiei Municipale Energetica. In document este invocata, de asemenea, iminenta intrarii in procedura de faliment a RADET SA, scrie Agerpres.

Din Consiliul de administratie al Companiei Municipale Termoenergetica vor face parte Daniel Alexandru, Alexandru Burghiu, Iuliu Gogescu, Speranta Cliseru, Nicu Ciolan, Cristian Beu, Violeta Malaia.

Din Adunarea Generala a Actionarilor vor face parte: Ardeleanu Mircea, Ciudomirov Mihai Anton, Florescu Adrian, Tutu Radu Cristian, Claudiu Catana.

Din Consiliul de administratie al Companiei Municipale Energetica Servicii vor face parte: Sorin Chirita, Marius Coaje, Mihai Marinescu, Vasile Ardenel, Ardeleanu Georgiana, Catalin Militaru si Trifan Laura Mihaela.

Din Adunarea Generala a Actionarilor vor face parte: Gheorghe Amzar, Chirica Petre, Honorius Circa, Valeriu Suhan, Voicu Ion Valentin, Florescu Adrian Constantin.

Consilierul municipal USR Roxana Wring a reprosat administratorului judiciar al RADET ca in decurs de doi ani si jumatate nu a venit cu un plan de restructurare a regiei si a subliniat ca partidul sau sustine infiintarea "de la zero" a unei societati precum Termoenergetica, dar nu prin actualul proiect de hotarare.

"Articolul 23 spune asa: Compania Municipala Energetica Bucuresti SA continua activitatea, conform tuturor hotararilor CGMB, iar in anexa indicata este trecuta si hotararea pe care Curtea de Apel Bucuresti a declarat-o ca fiind ilegala. Nu putem vota asa ceva. De aceea, am propus retragerea proiectului de pe ordinea de zi de azi. Ne intalnim saptamana viitoare, il formulam in asa fel incat sa fie legal, (...) pentru ca asa nu facem decat sa intram peste scurt timp, probabil, in alte probleme legale, juridice", a declarat ea.

Liberalul Cristian Olteanu a subliniat ca locuitorii Capitalei nu trebuie sa plateasca pentru greselile administratiei si ca datoria oamenilor politici este sa vina cu solutii.

"PNL are datoria sa se gandeasca la bucuresteni, noi trebuie sa ii salvam pe oameni - nu salvez nici PSD, nici pe nimeni - dar noi trebuie sa ii asiguram pe bucuresteni ca exista in continuare termoficare in Bucuresti", a spus el.

Potrivit consilierului PNL Catalin Deaconescu, actuala administratie se afla "intr-o situatie limita", din cauza "arogantei, amatorismului si autosuficientei" de care a dat dovada in aproape trei ani de mandat.

"Ati infiintat Compania Energetica nelegal si instanta v-a spus asta, ati dus RADET, fara sa va consultati, in insolventa si, iata, in faliment si datorita numirii unor oameni nepriceputi la conducerea RADET. Dupa doi ani si jumatate, bucurestenii au avut parte in aceasta iarna de cele mai proaste servicii. Am avut peste 1.000 de avarii. (...) Va avertizez ca este doar o chestiune de timp pana cand o instanta va spune ca si aceasta hotarare este nelegala", a transmis el.

Consilierul municipal ALDE Claudiu Catana a anuntat ca formatiunea sa voteaza pentru infiintarea celor doua companii, care permit continuarea furnizarii serviciului de termoficare si pastrarea locurilor de munca pentru cei 3.000 de angajati ai RADET.

Lucian Iliescu (PMP) a declarat, la randul sau, ca voteaza in favoarea proiectelor, dar a cerut asigurari "ferme" din partea primarului general si a directorului RADET ca bucurestenii vor avea caldura si apa calda, ca nu se vor mai produce la fel de multe avarii ca in aceasta iarna, ca vor fi reabilitate conductele si ca nu va fi indisponibilizat niciunul din angajatii regiei.

Sorin Chirita, city manager, a explicat ca decizia CGMB permite clarificarea situatiei juridice a intregului sistem si ca "este absolut necesara o hotarare pentru a preintampina intreruperea serviciului de alimentare cu energie termica".

"Decizia este in mainile dumneavoastra. Legat de aspectele juridice invocate de catre un anumit grup politic, as vrea sa precizez ca au fost analizate toate aspectele juridice, inclusiv in ceea ce priveste divizarea unei companii existente, chiar daca exista un act administrativ de infiintare asupra caruia exista o decizie judecatoreasca. Articolul 238 din Legea 31/1990 defineste foarte clar modalitatea de divizare si de transfer a activitatii catre noi companii infiintate. Chiar daca aceasta companie s-ar fi aflat in procedura de dizolvare, pana la transmiterea patrimoniului catre actionar, se poate face divizarea si transmiterea patrimoniului catre noi companii, cu acelasi actionariat. Legea este clara. (...) Nu putem sa ignoram faptul ca avem pregatite documentele pentru accesarea fondurilor europene", a spus el.

Administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, a declarat ca un vot negativ asupra proiectului din punct de vedere juridic nu ar insemna "sfarsitul" regiei in perioada imediat urmatoare, insa ar grabi sfarsitul din punct de vedere tehnic.

"Avem deja probleme mari cu furnizorii. Un semnal pozitiv ar insemna un semnal bun in piata. Pe langa investitii, de care tot vorbim si pe care PMB le poate face, noi avem in sarcina reparatiile. (...) Ieri am primit primul refuz in baza unui acord-cadru incheiat recent si mi s-a spus: 'Nu va vom furniza, pentru ca nu avem certitudinea platii'. Cam aici ma situez eu", a explicat Burghiu.

Sursa foto: Komsan Loonprom | Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri