Primaria din Cluj-Napoca vrea sa amendeze calatorii care au haine murdare sau urat mirositoare, care cersesc sau care insulta, injura sau jignesc, potrivit unui regulament privind normele de conduita in mijloacele de transport public local de persoane, constatarea si sanctionarea contraventiilor, aflat in dezbatere publica pe site-ul Primariei Cluj-Napoca.

Printre interdictiile prevazute in regulament se numara cea de a insulta sau de a avea o atitudine jignitoare sau molestatoare asupra organelor de control si a conducatorilor auto. La capitolul obligatii, calatorii trebuie sa aiba o tinuta vestimentara curata care sa nu deterioreze starea de curatenie a mijlocului de transport public de persoane.

La sectiunea contraventii se incadreaza urmatoarele fapte comise de calatori si se sanctioneaza cu amenzi de la 100 la 500 de lei:

  • calatoria fara titlu valabil (amenda de la 200 la 500 de lei);
  • refuzul calatorului de a prezenta organului de control titlul de calatorie valabil (amenda de la 200 la 500 de lei);
  • refuzul calatorului de a prezenta organului de control actul de identitate; amenda de la 200 la 500 de lei);
  • transportul de materiale sau alimente cu mirosuri neplacute care deranjeaza calatorii (amenda de la 100 la 200 de lei);
  • urcarea in mijlocul de transport public local de calatori cu imbracaminte murdara si/sau urat mirositoare (amenda de la 100 la 200 de lei);
  • cersitul in mijloacele de transport public (amenda de la 100 la 200 de lei);
  • comercializarea oricaror marfuri sau obiecte in mijloacele de transport public (amenda de la 100 la 200 de lei);
  • aruncarea sau abandonarea de reziduri rezultate din consumul de seminte sau alte alimente in mijlocul de transport public de persoane (amenda de la 300 la 400 de lei);
  • proferarea de injurii, insulte, expresii si gesture obscene la adresa calatorilor si/sau a conducatorilor auto (amenda de la 300 la 400 de lei);
  • atitudinea jignitoare, insultarea sau molestarea organelor de control, interventia in actul de control (amenda de la 300 la 400 de lei).

Controlorii trebuie sa oblige cersetorii sa coboare din mijlocul de transport public, sa se poarte cuviincios si in acord cu regulile uzuale de convietuire in societate cu toti calatorii din mijloacele de transport public, sa aiba o tinuta decenta si un limbaj civilizat in timpul actului de control, in cazul in care calatorii contravenienti refuza sa prezinte actul de identitate sau manifesta agresivitate de limbaj si/sau fizica, sa solicite interventia organelor abilitate si sa aiba ecusonul de identificare la loc vizibil in timpul efectuarii controlului.

Etapa consultarii publice are loc in perioada 27 februarie – 14 martie 2019. Persoanele interesate pot trimite sesizarile, observatiile, punctele de vedere la adresa de email: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot inregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetateni, str. Motilor nr.7 sau la orice primarie de cartier.

Sursa foto: MIRCEA ROSCA (C) / AGERPRES FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri