Romania se afla in topul tarilor Uniunii Europene din punct de vedere al numarului de angajati care se afla sub pragul de saracie, respectiv 20% din resursa umana angajata, a declarat presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

"Suntem in topul tarilor UE din punct de vedere al fortei de munca pauperizate, deci al resursei umane angajate care in acelasi timp este sub pragul de saracie. Este o chestiune anormala sa avem 20% din resursa umana angajata care este sub standardul nivelului de pauperizare. Exista deci si aceasta problema a retribuirii", a declarat liderul CNS Cartel Alfa, cu ocazia lansarii studiului "Analiza cantitativa si calitativa a pietei muncii in Romania", comandat de Confederatia Patronala Concordia si realizat de KPMG si de INCE.

"Nu am vazut in acest studiu una din componentele determinante legate de problema fortei de munca - problema salarizarii corecte a resursei umane. De fapt, cosul minim de trai decent depaseste cu mult nivelul de salariu mediu net existent astazi in Romania. Si discutam de standardul de familie de 6.700 de lei net pentru o familie standard de 4 persoane, ceea ce implica o diferenta substantiala, si, evident, o demotivare", a afirmat Bogdan Hosuu, potrivit Agerpres.

Acesta a criticat existenta unei diferente intre salariul mediu net bugetar si cel privat, de aproximativ 1000 de lei.

"Faptul ca se discuta dublarea - aproape - a salariului mediu in 4-5 ani de zile este partial adevarat, partial fals, daca nu se interpreteaza prin prisma corecta - sa nu uitam ca din 2017 in 2018, in afara de cresterea bruta, ca atare, mai avem un salt spectaculos prin transferul de taxe care a dezechilibrat responsabilitatile si inclusiv parteneriatul si constructia respectiva, care insemna 23% in mare parte. Discutand de medii (salariale - n. r.), media este influentata de cele doua grupe mari, dar nu egale, intre sectorul economic si sectorul bugetar. Sectorul bugetar a avut o crestere substantiala incepand cu 2017, extraordinar de mare, ceea ce a si dus la dezechilibre majore. Astazi avem o diferenta pe net intre salariul mediu bugetar si salariul mediu din mediul economic de 1.000 de lei, ceea ce e complet anormal, si in acelasi timp cu tendinte de crestere a acestui ecart pe viitor. Evident ca asta creeaza dezechilibre pe piata muncii si creeaza tendinte nedorite in comportamentul resursei umane", a declarat liderul "Cartel Alfa".

Bogdan Hossu a estimat ca agentiile de formare profesionala nu sunt capabile sa ofere programe de pregatire adecvate, in contextul vitezei cu care au loc schimbarile tehnologice.

"Evident ca resurse umane exista. Evident, sectorul educatiei este prioritar, pentru ca creeaza premisele unei surse de alimentare continue cu resursa umana care sa corespunda. Dar suntem intr-un fenomen de globalizare, multa lume spune ca suntem deja la inceputul unei revolutii IV industriale. In conditiile respective, institutiile de formare profesionala structurale, institutionalizate, nu vor putea niciodata sa urmareasca viteza de rotatie si de schimbare a tehnologiei si a inovatiilor care se fac", a adaugat liderul sindical.

Citeste si: Patronate: Deficitul demografic se accentueaza. In loc sa pierdem un Pitesti pe an, riscam sa pierdem o Constanta

Sursa foto: Agerpers / Alex Micsik

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri