Alegerile europarlamentare vor avea loc, in Romania, pe 26 mai, iar cetatenii vor putea vota oamenii care ii vor reprezenta in Parlamentul European. Odata deveniti deputati ai institutiei europene, ei vor primi un salariu lunar de 7.000 de euro, o indemnizatie de sedere si una pentru cheltuieli generale, iar costurile de calatorie, precum si cele medicale vor fi decontate.

Care este salariul unui deputat in Parlamentul European?

Salariul lunar brut al deputatilor, conform statutului unic, este de 8.757,70 euro, din iulie 2018, fiind platit din bugetul Parlamentului. Toti deputatii europeni platesc un impozit comunitar si contributii la fondul de asigurari sociale, salariul lor net fiind de 6.824,85 euro. In plus, majoritatea statelor membre isi obliga deputatii europeni sa plateasca un impozit national suplimentar in tara lor de origine.

Deputatii nu decid cuantumul salariului lor, intrucat salariul de baza al unui deputat in Parlamentul European este stabilit la 38,5% din salariul de baza al unui judecator al Curtii Europene de Justitie.

Deputatii au dreptul la pensie pentru limita de varsta incepand cu varsta de 63 de ani. Pensia, platita din bugetul UE, reprezinta 3,5% din salariu pentru fiecare an de exercitare a mandatului, fara a depasi insa 70% in total.

Cheltuieli de calatorie rambursate

Deputatilor li se ramburseaza costul real al biletelor de calatorie pentru participarea la reuniunile Parlamentului European de la Bruxelles sau Strasbourg, dupa prezentarea chitantelor, in limita costului unui bilet de avion la clasa business (sau similara), a unui bilet de tren de clasa I sau a 0,53 EUR pe kilometru pentru calatoriile cu masina (maximum 1.000 de km). Deputatii primesc, in plus, indemnizatii fixe in functie de distanta si de durata calatoriei pentru a acoperi celelalte costuri ale deplasarii (precum taxele de autostrada, taxele pentru excesul de bagaje sau pentru rezervari).

Pentru activitatile desfasurate in afara tarii de origine a deputatilor, acestia pot beneficia de rambursarea cheltuielilor de calatorie, de cazare si a cheltuielilor conexe pana la un cuantum maxim de 4.454 de euro anual. In cazul activitatilor desfasurate in statul membru in care deputatii au fost alesi, se ramburseaza numai cheltuielile de calatorie, in limita unei sume anuale maxime stabilite in functie de tara.

Indemnizatia de sedere

Parlamentul acorda o indemnizatie forfetara (diurna sau indemnizatie de sedere) in valoare de 320 de euro pentru acoperirea costurilor de cazare si a costurilor conexe pentru fiecare zi in care deputatii in PE sunt prezenti la Bruxelles si Strasbourg pentru activitati oficiale, cu conditia ca acestia sa semneze un registru care atesta prezenta lor. Aceasta indemnizatie acopera facturile de hotel, mesele si toate celelalte cheltuieli conexe.

In cazul reuniunilor care au loc in afara Uniunii Europene, indemnizatia este de 160 de euro, iar facturile de hotel sunt rambursate separat.

Indemnizatia pentru cheltuieli generale

Indemnizatia forfetara, in valoare de 4.513 euro pe luna, este menita sa acopere cheltuielile generate de activitatile parlamentare ale deputatilor, cum ar fi chiria pentru birouri si costurile administrative, cheltuielile telefonice si abonamentele, activitatile de reprezentare, calculatoarele si telefoanele, organizarea de conferinte si expozitii.

Parlamentul pune la dispozitia deputatilor birouri dotate cu echipamentele necesare, atat la Bruxelles, cat si la Strasbourg. Deputatii pot utiliza autovehiculele oficiale ale Parlamentului pentru deplasari oficiale in oricare dintre aceste orase.

Deputatii au dreptul la rambursarea a doua treimi din cheltuielile lor medicale.

La incheierea mandatului parlamentar, deputatii in Parlamentul European au dreptul la o indemnizatie tranzitorie, echivalenta cu salariul lor, pentru un numar de luni egal cu numarul de ani in care au fost deputati in PE. Durata maxima pentru care aceasta indemnizatie poate fi acordata este de doi ani.

Masuri privind personalul: asistentii parlamentari

Deputatii isi pot alege personalul in limita unui buget stabilit de Parlament. In 2018, suma lunara maxima disponibila pentru toate costurile ocazionate de recrutarea asistentilor personali este de 24.526 de euro per deputat.

Deputatii pot alege mai multe tipuri de asistenti:

  • Asistentii acreditati, care isi desfasoara activitatea la Bruxelles (sau Luxemburg/Strasbourg). Deputatii pot sa recruteze maximum trei asistenti acreditati (in anumite conditii, patru). Cel putin un sfert din bugetul total trebuie utilizat pentru angajarea asistentilor acreditati.
  • Deputatii pot angaja, de asemenea, asistenti „locali” care isi desfasoara activitatea in statele membre din care acestia provin. Cel mult 75% din bugetul total poate fi utilizat pentru acesti asistenti locali.

In afara de angajarea de asistenti acreditati si locali, pana la o patrime din bugetul total disponibil poate fi folosit si pentru a plati serviciile oferite de prestatori de servicii alesi de deputat, cum ar fi realizarea unui studiu de specialitate.

Vizitatori la Starsbourg si Bruxelles pe banii Uniunii Europene

Un numar limitat de persoane poate vizita Parlamentul la invitatia unui deputat, beneficiind de sponsorizare din partea institutiei. Aceste grupuri primesc o subventie care acopera partial costurile de calatorie, de cazare si cu masa (2.500 de grupuri/an, circa 80.000 de vizitatori).

In perioada 23-26 mai 2019, cetatenii din statele membre UE vor alege, prin vot direct, noul Parlament European. Alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European se vor desfasura duminica, 26 mai 2019. Aceasta este a patra oara, de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, cand sunt organizate in Romania alegeri pentru Parlamentul European (scrutinele anterioare au avut loc in noiembrie 2007, iunie 2009 si mai 2014).

Sursa foto: By symbiot / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri