Standardul anti-mita trebuie implementat in toate structurile medicale din Romania pana in 2020. Insa pana atunci, subiectul ramane deschis dezbaterilor si imparte personalul medical in doua tabere. Unii considera ca medicii nu ar trebui sa accepte nicio atentie din partea pacientilor, altii sustin ca un buchet de flori sau niste bomboane, oferite de pacienti in semn de recunostinta, sunt doar gesturi simbolice.

"In Spitalul Fundeni, nimeni nu are voie sa primeasca mita. Insa buchetul de flori, prajitura, bomboana, sunt gesturi simbolice care fac bine atat celui care le ofera, cat si celui care le primeste. Nu incurajez aceste gesturi, dar daca sunt facute, nu cred ca e o problema. Nu cred ca fost cineva arestat pentru ca a luat un buchet de flori. Nu trebuie sa exageram in nici un sens", a declarat Carmen Orban - manager general Institutul Fundeni la conferinta Future Healthcare, organizata de wall-street.ro.

Chiar si legislatia precizeaza ca aceste cadouri in natura oferite de pacienti medicilor nu trebuie sa fie declarate.

"In fond, toti trebuie sa ne facem treaba fara sa primim cadouri", a mai spus Carmen Orban.

Dorin Bica, cofondator Neurohope, a povestit, in cadrul conferintei Future Healthcare, organizata de wall-street.ro, cum a reusit ca intr-un an de zile sa educe personalul medical sa nu mai primeasca atentii de la pacienti.

"In 2014 am facut o sectie de neurochirurgie, iar atunci cand i-am dat drumul am pus o conditie: medicii sa nu primeasca atentii de la pacienti. Noi, medicii, trebuie sa operam. La momentul respectiv eram priviti ca niste nebuni", a marturisit Dorin Bica.

Dupa un an de zile de la deschidere, in sectiile de neurochirurgie si de reanimare nimeni nu mai primea niciun cadou. "Realitatea este ca lumea te copiaza. Putem fi constransi de tot felul de legi, insa, pana la urma, daca il vedem ca un medic nu primeste atentii, vom face si noi la fel", a precizat Dorin Bica.

Iar in anul 2014-2015, salariile nu erau la nivelul celor din 2019. "Si nu vorbim de salariile marite de acum, ci de unele de la nivelul lui 2014. Acum salariile se apropie de a fi rezonabile. La nivelul salariilor mizerabile de atunci, 72 de oameni nu mai primeau nimic", a adaugat medicul.

"O sa se schimbe lucrurile la cei care intra acum in sistem. Nu ma astept la schimbari la cei care sunt acum in sistemul medical", a conchis Dorin Bica.

Sponsorii conferintei Future Healthcare sunt: Asociatia Distribuitorilor si retailerilor farmaceutici din Romania (ADRFR), Pfizer, RASCI, Medicover si Doctrina.

Citeste si: Dorin Bica: Dupa ce vom avea spirt la intrarea in salonul unui pacient, abia apoi putem vorbi despre ultratehnologie in sistemul medical

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri