Introducerea in Romania a Mecanismului de Serializare si Verificare a medicamentelor este o masura benefica pentru pacienti pentru ca va asigura siguranta acestora. In plus, implementarea directivei va conduce la o scadere a produselor falsificate pe piata, acestea sunt concluziile speakerilor conferintei Future Healthcare, organizata de wall-street.ro.

Paul Radu, market access and government affairs director la Roche Romania, considera ca scopul serializarii este siguranta pacientului: "In centru este pacientul si este adevarat ca este un efort al industiei farmaceutice din Romania. Suntem ferm convinsi ca implementarea corecta a acestei directive UE in Romania prin toate mecanismele pe care le presupune va duce la o scadere a disponibilitatii produselor falsificate, ceea ce va creste siguranta pacientului”, este de parere acesta.

Intrebat despre modul in care poate fi educat pacientul cu privire la implicatiile serializarii medicamnetelor, Paul Radu a spus ca mai important este modul in care la nivelul farmaciilor se va implementa acest lucru.

De aceasi parere este si Mihaela Ungureanu, CEO Farmaciile DONA, care sustine ca verificarea medicamentelor se afla in grija farmacistilor.

"Farmacistul verifica daca este autentic sau nu un medicament si abia apoi dupa ce are certitudinea ca se confirma codul il poate preda pacientului. Ne-am pregatit, suntem in teste pentru a identifica toate disfunctionalitatile. Este o directiva care trebuia implementata si in Romania. Din cate stiu, la nivelul sesizarilor ANM nu sunt medicamente falsificate in Romania, unde se consuma in general cele ieftine, asa ca tentatia de a le falsifica nu este mare. Eu cred ca OSMR-ul si-a facut treaba foarte bine, a colaborat cu furnizorii de IT, software si cu autoritatile. Suntem pe drumul cel bun", a sustinut Mihaela Ungureanu.

La nivelul UE, intre anii 2013 -2017 s-au raportat 400 de cazuri de falsificare a medicamentelor, a declarat Diana Mereu, director executiv RASCI. In ceea ce priveste segmentul de piata pe care il reprezinta, pe lista medicamentelor cu potential de falsificare se afla un singur produs, a sustinut Diana Mereu.

Mirela Iordan, country manager Pfizer Romania, a explicat ca tot procesul de serializare a medicamentelor nu va avea un impact la nivelul pacientului pentru ca "aproximativ toate companiile producatoate au fost gata cam de anul trecut. Ea a adus in discutie impactul pozitiv pe care l-a avut OSMR.

"OSMR-ul a fost organizatia din Romania care a pus cap la cap toate conditiile astfel incat serializarea sa fie compatibila si cu sistemele locale", a declarat Mirela Iordan. De asemenea, ea a mai afirmat ca, datorita faptului ca in Romania primeaza prescriptia, nu a existat un risc in ceea ce priveste contrafacerea la nivel national.

"Vigilenta este foarte importanta si noi ca producatori trebuie sa investim si sa ne asiguram ca exista stocuri pe piata incat sa fie continuitate in tratamentul pacientilor", a declarat Mirela Iordan.

Cat de important este dialogul medic-pacient?

Catalin Radu, country commercial lead la Bayer Pharmaceuticals, a adus in discutie importanta dialogului medic-pacient. In ceea ce priveste tema serializarii, toata lumea a spus "am fost pregatiti, nu au fost probleme", ceea ce inseamna ca lumea a stiut ce vine si cand vine mai ales datorita dialogului.

"Dialogul te ajuta sa intelegi ce si cand te asteapta, inseamna predictibilitate. Orice entitate trebuie sa stie la ce sa se astepte si cand sa se astepte, iar predictibilitatea si transparenta sistemului de sanatate pot asigura o mult mai buna functionare", a conchis Catalin Radu.

Sponsorii conferintei Future Healthcare sunt Pfizer, Medicover, Asociatia distribuitorilor si retailerilor farmaceutici din Romania (ADRFR), RASCI, Doctrina

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri