20 Martie 2019

Pintea: Biocidele neconforme au fost utilizate in peste 30 de spitale



Dezinfectantii pentru spitale care nu indeplineau standardele corespunzatoare si cu privire la care a fost deschis un dosar penal au fost utilizati in peste 30 de spitale din tara, a declarat, marti, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, potrivit Agerpres.

Ea a explicat ca, dupa ce s-au constatat nereguli la anumite biocide, "cu actiune fungica, nu pentru bacterii", s-a dispus retragerea acestora si Ministerul Sanatatii a depus o plangere.

"In cursul anului 2018, inspectorii Directiilor de Sanatate Publica si inspectorii Inspectiei Sanitare din cadrul Ministerului Sanatatii au efectuat verificari cu privire la eficacitatea produselor biocide folosite nu doar in sistemul sanitar, ci si in saloanele de infrumusetare. Au fost verificate 15 produse biocide - trei dintre acestea prezentand neconformitati cu privire la eficacitatea fungicida. Au fost reverificate in laboratoare acreditate RENAR aceste produse. Neconformitatile s-au confirmat. Prin urmare, ministerul a dispus efectuarea unei plangeri penale vizavi de doua societati - una din Bucuresti si una din judetul Prahova, care comercializau aceste biocide", a aratat Sorina Pintea.

In paralel, Directiile de Sanatate Publica au dispus retragerea produselor ramase neutilizate, in Bucuresti - 108 litri, in Prahova - 5.000 de litri.

"Distribuitorul din Prahova a comandat propriile analize, cu care Inspectia Sanitara nu este de acord pentru ca nu sunt acreditate in laboratoare. Prin urmare, ne mentinem afirmatia cu privire la ineficacitatea acestor biocide. Mentionez ca aceste biocide se folosesc pentru dezinfectia suprafetelor si a instrumentarului. Instrumentarul merge ulterior la sterilizare. Pot sa va spun ca sunt in peste 30 de spitale din toata tara, dar in momentul in care s-a constatat aceasta neconformitate, s-a reverificat si apoi s-a dispus retragerea lor", a adaugat ea.

Potrivit ministrului, pacientii din acele spitale nu au fost in pericol.

"In momentul in care am facut aceste verificari, aceste biocide erau in spitale. Daca se aplica protocoalele asa cum le avem, nu exista un pericol pentru sanatatea pacientului", a sustinut Pintea.

Firmele respective au primit si amenzi in valoare de 35.000 de lei, iar cand reprezentantii Ministerului Sanatatii au incercat sa-i contacteze pe administratori, acestia nu au putut fi gasiti, a adaugat Pintea.

Marti, politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice au efectuat cinci perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov si Prahova la domiciliile unor persoane fizice si la sediile sociale si punctele de lucru ale unor societati comerciale ce produc, importa si comercializeaza produse biocide.

"Actiunea se desfasoara intr-un dosar penal in care se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunilor de inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata, zadarnicirea combaterii bolilor si comercializarea de produse alterate", informeaza un comunicat al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) transmis Agerpres.

Din cercetari a reiesit ca, in cursul anului 2018, ar fi fost fabricate si comercializate catre diverse unitati spitalicesti de pe teritoriul national produse biocide utilizate la dezinfectia suprafetelor care nu indeplineau standardele de performanta in distrugerea bacteriilor.



Citeste si