Nu e un secret ca supermarketurile sunt concepute pentru a ne face sa cheltuim cat mai multi bani, adesea pe produse cu marja de profit mare, cu ingrediente ieftine si pline de calorii. Pentru a va salva atat portofelul, cat si sanatatea, Wall-Street a facut o lista cu 5 sfaturi care sa va ajute sa cheltuiti mai putini bani si sa alegeti produse cu un raport bun calitate-pret.



Plateste cash

Cum, cand totul se intampla online, sa imi alimentez portofelul cu bani cash pentru a merge la cumparaturi? Cifrele ne spun ca raspunsul la aceasta intrebare este “da”: un studiu publicat recent in Journal of Consumer Research, care a urmarit obiceiurile de cumparare pentru 1000 de cumparatori, timp de peste 6 luni, a relevat ca persoanele care platesc cu numerar cumpara mai putine alimente prelucrate si mai multe produse nutritive decat cei care au optat pentru utilizarea cardului. Utilizatorii de carduri nu numai ca au cumparat mai mult junk food, ci au cheltuit, in medie, cu 59-78% mai mult. Explicatia este una foarte simpla: cardurile sunt forme de plata mai abstracte, iar din acest motiv cumparatorii nu le dau la fel de multa atentie precum banilor numerar.

Cauta branduri mai putin cunoscute

Ca si in cazul muzicii sau a filmelor, uneori cele mai bune lucruri sunt cele mai putin cunoscute. Cum marii producatori platesc pentru ca magazinele sa ii pozitioneze pe producatorii mici in locuri mai putin vizibile, trebuie sa va uitati cu mare atentie. Dar merita: brand-urile mici sunt adesea mai accesibile si contin mai multe ingrediente sanatoase. Asadar, porniti intotdeauna prin scanarea rafturilor de sus si de jos. Daca faceti asta, va garantam ca veti gasi biscuiti cu mai multe fibre, gustari cu mai putin zahar si conserve cu mai putin sodiu decat cele pozitionate pe rafturile din mijloc.

Ia un carucior, nu un cos

Impingerea unui cos de cumparaturi in loc sa carati un cos de cumparaturi va poate ajuta sa alegeti mai inteligent ceea ce cumparati. Potrivit unui studiu publicat de Journal of Marketing Research, atunci cand aveti de carat un cos, care devine din ce in ce mai greu, sunteti tentati sa luati ce va vine la mana, fara a mai aloca timp pentru citirea etichetelor.

Evita cumparaturile de tipul “quickies”

Un studiu facut de Marketing Science Institute a constatat ca persoanele care fac cuumparaturi de tipul quickies (rapide) la magazin au cumparat, in medie, cu 54% mai multe produse decat au planuit. Solutia este sa aveti un notepad magnetic pe frigider pe care sa treceti mai multe zile tot ce aveti nevoie. Pe langa avantajul de a cumpara organizat, veti scuti si costurile cu transportul.

Mananca ceva inainte

Un stomac gol duce la cresterea poftelor alimentare, dar foamea poate afecta, de asemenea, si abilitatile de luare a deciziilor, in general. Asadar, planifica mersul la shopping de produse alimentare imediat dupa ce ai luat masa sau macar o gustare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri