Un studiu comandat de Romania in contextul Presedintiei Consiliului UE si realizat de Centrul pentru Studii de Politica Europeana (CEPS) arata ca salariile mari si taxele mici nu mai sunt singurele motive care determina migratia masiva a populatiei calificate din estul Europei spre alte tari. Analiza discutata de ministrii Finantelor din UE in intalnirea informala a ECOFIN de la finalul saptamanii puncteaza tendintele recente ale mobilitatii fortei de munca in UE si ia in considerare provocarile pe care le genereaza in tarile de origine.

O constatare importanta este ca, odata cu reducerea diferentelor salariale intre state, factorii structurali devin mai importanti in decizia de a emigra. Statele care au cele mai mari probleme in a spori calitatea vietii cetatenilor lor, prin cheltuieli publice eficiente si prin furnizarea de bunuri publice de inalta calitate, pot suferi cele mai mari pierderi cu forta de munca, conform G4Media.ro.

Totodata, studiul arata ca, desi emigrantii contribuie semnificativ la PIB-ul tarilor gazda si veniturile lor pot aduce beneficii considerabile celor care au ramas acasa, efectele negative ale exodului de creier lasa urme puternice pe plan economic si social. Plecarea fortei de munca calificate erodeaza baza de impozitare, facand mai dificil pentru guverne sa finanteze cheltuielile curente si sa acopere datoria publica.

Cititi articolul integral pe G4Media.ro.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat la finalul celei de-a doua zi a reuniunii ECOFIN, ca tarile europene din care pleaca multa forta de munca spre restul Uniunii Europene ar trebui sa se gandeasca la un pachet agresiv de masuri care sa aduca o solutie pentru mobilitatea selectiva, care duce la exodul creierelor.

Sursa foto: Agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri