8 Aprilie 2019

"Exodul creierelor": care sunt motivele conform unui studiu comandat de guvernul Dancila



Un studiu comandat de Romania in contextul Presedintiei Consiliului UE si realizat de Centrul pentru Studii de Politica Europeana (CEPS) arata ca salariile mari si taxele mici nu mai sunt singurele motive care determina migratia masiva a populatiei calificate din estul Europei spre alte tari. Analiza discutata de ministrii Finantelor din UE in intalnirea informala a ECOFIN de la finalul saptamanii puncteaza tendintele recente ale mobilitatii fortei de munca in UE si ia in considerare provocarile pe care le genereaza in tarile de origine.

O constatare importanta este ca, odata cu reducerea diferentelor salariale intre state, factorii structurali devin mai importanti in decizia de a emigra. Statele care au cele mai mari probleme in a spori calitatea vietii cetatenilor lor, prin cheltuieli publice eficiente si prin furnizarea de bunuri publice de inalta calitate, pot suferi cele mai mari pierderi cu forta de munca, conform G4Media.ro.

Totodata, studiul arata ca, desi emigrantii contribuie semnificativ la PIB-ul tarilor gazda si veniturile lor pot aduce beneficii considerabile celor care au ramas acasa, efectele negative ale exodului de creier lasa urme puternice pe plan economic si social. Plecarea fortei de munca calificate erodeaza baza de impozitare, facand mai dificil pentru guverne sa finanteze cheltuielile curente si sa acopere datoria publica.

Cititi articolul integral pe G4Media.ro.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat la finalul celei de-a doua zi a reuniunii ECOFIN, ca tarile europene din care pleaca multa forta de munca spre restul Uniunii Europene ar trebui sa se gandeasca la un pachet agresiv de masuri care sa aduca o solutie pentru mobilitatea selectiva, care duce la exodul creierelor.



Citeste si