Judecatorii Tribunalului Vaslui au luat o decizie fara precedent, obligand un politist sa despagubeasca un tanar prins dupa comiterea unui furt, scrie Adevarul.

Alexandru Malancus, agent in cadrul Politiei Rutiere Vaslui, va intra in istoria Politiei ca fiind primul politist obligat sa despagubeasca hotul pe care l-a prins in flagrant. Judecatorii Tribunalului Vaslui i-au dat castig de cauza tanarului acuzat de furt, insa i-au admis in parte pretentiile.

In actiunea de chemare in judecata, Iulian Morariu a solicitat judecatorilor sa-l oblige pe politistul Alexandru Malancus sa-i achite in solidar cu Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui suma de 100.000 de euro cu titlul de daune morale.

”Admite in parte actiunea in pretentii formulata de reclamantul Morariu Iulian, in contradictoriu cu paratii Malancus Alexandru si Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui. Obliga paratii sa achite reclamantului, cu titlu de daune morale, suma de 1.000 de lei”, se mentioneaza in hotararea pronuntata pe Tribunalul Vaslui.

Decizia instantei nu este definitiva, partile avand posibilitatea sa o conteste in termen de 30 de zile de la comunicare.

In motivarea cererii de chemare in judecata, Iulian Morariu a aratat ca ar fi fost umilit public de politist, care, dupa ce l-a prins, l-a imobiliat folosind cureaua de la pantaloni, prinzanu-i mainile si legandu-l cu cureaua de gat. Astfel, tanarul prins la furat a fost condus pe jos pana la sediul politiei. In apropierea unitatii de politie, mai multi pensionari adunati sa joace sah intr-un parc l-au aplaudat pe politist si l-au huiduit pe suspectul furtului.

Ulterior, dupa ce a fost condus la sediul Politiei Municipiului Vaslui, suspectul a fost fotografiat alaturi de politistul Alexandru Malancus, iar imaginile cu acesta au fost, ulterior, publicate intr-un ziar local. Gestul a fost considerat de suspect ca fiind un abuz, invocand ca a fost prezentat ca un trofeu.

Astfel, apreciind ca i-au fost incalcate drepturile la imagine si ca a fost supus unor tratamente inumane, de umilinta, tanarul s-a indreptat impotriva politistului atat pe cale civila, cat si penala, reclamand agentul de politie pentru purtare abuziva.

Procurorii au stabilit, insa, ca nu sunt intrunite elementele infractiunii de purtare abuziva, motiv pentru care au dispus clasarea cauzei.

Incidentul soldat cu reclamatiile impotriva agentului de Politie Alexandru Malancus a avut loc pe 17 aprilie 2017 intr-o zona centrala din municipiul Vaslui, pe strada Donici. Politistul Malancus iesise din tura si se indrepta pe jos spre casa. La un moment dat, a auzit tipetele unei vanzatoare la un magazin din zona. Agentul a observat doi tineri care fugeau, astfel ca a pornit in urmarirea acestora.

”Am vazut iesind din magazin, in fuga, doi barbati si, din urma lor, o femeie tipand dupa ajutor. Au luat-o la fuga printre blocuri. Am fugit dupa ei dar, dupa aproximativ 200 de metri s-au despartit si fiecare a continuat sa alerge in alta directie. Am fost nevoit sa alerg doar dupa unul dintre ei si, dupa aproximativ 500 de metri am reusit sa-l prind in spatele blocului nr.1. L-am pus la pamant dar nu aveam catusele la mine. Se zbatea sa scape astfel ca am fost nevoit sa-l imobilizez la pamant si sa-i leg mainile la spate cu cureaua de la pantaloni. L-am dus apoi la sediul IPJ Vaslui si de acolo a fost preluat de o patrula din cadrul Politiei muncipale. Ulterior, a fost dus inapoi la magazin. Vanzatoarea a inceput sa planga de bucurie cand a vazut ca hotul a fost prins si si-a recuperat marfa furata”, a povestit agentu Alexandru Malancus.

Iulian Morariu provine dintr-o familie instarita din Vaslui, fiind fiul unui om de afaceri care detine o firma de constructii si nepotul patronului unui cunoscut restaurant. Pe numele sau, politistii au intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de furt. Condus la magazin pentru reconstituire, tanarul ar fi declarat ca a sustras tigarile ”de foame”. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui, dosarul in care tanarul este acuzat de furt nu a fost solutionat.

Cine este politistul reclamat?

Agentul Alexandru Malancus este unul dintre politistii de cinste ai Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui. El a ajuns cunoscut opiniei publice in vara anului 2017, cand a fost detasat sa desfasoare activitati pe litoralul din Bulgaria, alaturi de alti politisti romani. Atunci, politistul Malancus a salvat viata unui copil de 11 ani, din Rusia, care s-a inecat in timp ce lua pranzul cu parintii intr-un restaurant.

Pentru fapta sa, agentul Alexandru Malancus a fost rasplatit cu ocazia Zilei Politiei Romane, fiindu-i acordata o placheta cu titlul de ”Distinctie de onoare”, in semn de apreciere a profesionalismului si devotamentului de care au dat dovada in activitatea desfasurata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri