Diferentele de angajare pe piata muncii in defavoarea femeilor produc la nivelul Uniunii Europene o pierdere economica estimata la 370 de miliarde de euro pe an, reprezentand 2,8% din PIB-ul UE, a declarat comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, Marianne Thyssen.

Oficialul european a participat la Bucuresti la prima zi a reuniunii ministrilor Muncii din statele UE, eveniment organizat in contextul detinerii de catre Romania a Presedintiei Consiliului UE.

"In ultimele decenii, Uniunea Europeana a obtinut o serie de progrese in domeniul egalitatii de gen. Egalitatea intre barbati si femei insa nu este o realitate, nici in UE si nici in afara ei. Femeile sunt subreprezentate pe piata muncii, rata de angajare este cu 11,5% mai mica decat in randul barbatilor, diferenta intre salarizarea barbatilor si a femeilor e de 16%, in medie, in UE. In Romania, procentul este mult mai bun, de fapt cele mai bune rezultate au fost in Romania", a afirmat Marianne Thyssen, potrivit Agerpres.

Aceasta s-a declarat nemultumita si de nivelul mai mic al pensiilor femeilor in comparatie cu cel al barbatilor.

"Pensiile femeilor sunt cu aproape 40% mai mici decat ale barbatilor. Aceste diferente sunt intarite de o noua tendinta, si anume apare o suprareprezentare a femeilor in orice forma de munca atipica. Aceasta situatie nu numai ca este proasta pentru femei, care sunt intr-o pozitie mai precara, mai ales la varste inaintate, dar situatia este proasta pentru societate in general, pentru ca pierderea economica datorata acestor diferente se estimeaza la 370 de miliarde de euro pe an, adica 2,8% din PIB-ul european", a sustinut comisarul.

Thyssen a enumerat mai multe masuri adoptate de UE pentru sprijinirea femeilor pe piata muncii.

"In noiembrie 2017, pentru prima data in 20 de ani, institutiile europene au proclamat Pilonii Europeni al Drepturilor Sociale si de atunci am avut mai multe initiative, printre care Directiva privind Echilibrul dintre Viata si Munca, care se ocupa de impartirea inegala a raspunderilor privind ingrijirea intre barbati si femei, Directiva privind Conditii de Munca Transparente si Previzibile, care ajusteaza regulile la noua lume a muncii si se asigura ca un numar mai mare de lucratori dispun de conditii de lucru clare, transparente si demne", a declarat aceasta.

De asemenea, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca a criticat segregarea profesionala a femeilor.

"Lucratorii in noile forme de munca sunt adesea femei si au nevoie de acces si la protectie sociala, deci avem nevoie de o recomandare pentru a ne asigura ca tot mai multe persoane sunt acoperite de sistemul de asigurari sociale. Dincolo de initiativele legislative, monitorizam situatia sociala si de ocupare a femeilor prin semestrul european. In 2018, opt state membre au primit recomandari pentru imbunatatirea participarii femeilor pe piata muncii. In noiembrie 2017, Comisia Europeana a adoptat si un plan de actiune privind reducerea diferentelor de salarii dintre barbati si femei. In cooperare cu statele membre, incercam sa combatem cauzele de baza ale situatiei, prin masuri cum ar fi combaterea segregarii in ocupatii si sectoare, eliminarea stereotipurilor si asigurarea aplicarii adecvate a principiului 'la munca egala, plata egala'", a afirmat Marianne Thyssen.

Ea a recomandat ca egalitatea de gen sa fie in centrul dezbaterilor privind viitorul Europei.

"Recent, am lansat si o consultare publica pentru a obtine noi idei pentru viitor, iar din Fondul Social European am investit, din 2014, suma de 2,2 miliarde de euro pentru sustinerea egalitatii de gen. Acum, cand desfasuram un proces de reflectie privind viitorul Europei, egalitatea de gen trebuie sa fie in centrul dezbaterilor noastre. Este un obiectiv esential in cadrul atingerii Obiectivelor de Dezvoltare Durabila pentru 2030", a incheiat comisarul european.

Sursa foto: Agerpers / Alex Micsik

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri