Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a lansat prima platforma online de informare cu privire la cancerul pulmonar, imuno-oncologie si biomarkeri, in cadrul campaniei "Viata fara piese lipsa - Actioneaza. Discuta. Testeaza", demers realizat in parteneriat cu MSD Romania.

Site-ul lansat de FABC contine informatii despre cancerul pulmonar, imuno-oncologie, biomarkeri si rolul testarii acestora in tratamentul cancerului pulmonar, dar si un ghid de conversatie menit sa il ajute pe pacient in discutiile cu medicul, pentru a intelege mai bine cum functioneaza aceasta testare si de ce este importanta pentru stabilirea tratamentului adecvat si in timp util.

Testeaza-ti cunostintele pe pulmonar.invingemcancerul.ro

"Cancerul pulmonar este o problema majora de sanatate publica si fiecare dintre noi trebuie sa contribuie la constientizarea amplorii acestui tip de cancer. In lipsa unor campanii de informare pentru populatia aflata la risc, dar si a accesului intarziat la terapii inovatoare, sansele de supravietuire pentru pacientii cu cancer pulmonar scad considerabil. In acest context, testarea biomarkerilor este extrem de importanta pentru acesti bolnavi - ei pot primi tratamentul potrivit si pot castiga timp pretios in lupta impotriva cancerului", a declarat Cezar Irimia, presedintele FABC, citat in comunicatul de presa.

El a spus ca in Romania, testarea biomarkerilor validati se face gratuit, la recomandarea medicului, in baza unui voucher pe care pacientul il foloseste la un laborator de specialitate.

"In prezent, costurile acestor testari sunt acoperite de companiile farmaceutice. Apreciem demersurile autoritatilor, recent anuntate public, de a crea un program national de testare, cu finantare de la bugetul de sanatate, si ne-am bucura sa vedem rezultatele incepand cu acest an", a adaugat Irimia.

Totodata, MSD Romania si FABC atrag atentia cu privire la nevoia urgenta de imbunatatire a managementului clinic al pacientilor cu cancer pulmonar, inclusiv prin testarea biomarkerilor de predictie.

"In ultimii ani, optiunile de tratament in cancerul pulmonar NSCLC s-au diversificat semnificativ, odata cu aparitia terapiilor tintite si, mai recent, a imunoterapiilor. In prezent, conceptul de medicina personalizata in oncologie include si testarea biomarkerilor, cu rol in identificarea tratamentului potrivit pentru fiecare pacient", a declarat conf. univ. dr.. Laura Mazilu, medic primar oncolog, potrivit aceleiasi surse, scrie Agerpres.

"Managementul clinic al cancerului pulmonar a devenit extrem de complex, iar analiza histopatologica si evaluarea biomarkerilor in cazul cancerului pulmonar, altul decat cel cu celule mici (NSCLC), sunt componente cheie in stabilirea diagnosticului de certitudine si in alegerea tratamentului adecvat pentru fiecare pacient in parte. De asemenea, timpul alocat evaluarilor tesutului canceros se constituie ca element primordial in starea generala a pacientului si in managementul ulterior al acestuia", a adaugat George Daniel Buzete, medic specialist anatomopatolog, conform comunicatului de presa.

Biomarkerii sunt indicatori care ofera informatii despre procesele biologice normale, procesele de boala sau raspunsuri farmacologice la o interventie terapeutica, fiind elemente-cheie in oncologie si pentru medicina personalizata. Cu ajutorul biomarkerilor, pot fi identificate persoanele care au o anumita forma de cancer sau care sunt expuse riscului de a fi diagnosticate cu aceasta boala. De asemenea, ei pot contribui la selectarea persoanelor care au cea mai mare probabilitate de a obtine beneficii terapeutice in urma unor tratamente precum terapiile imuno-oncologice sau terapiile tintite.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri