La inceputul acestui an, Romania a preluat presedintia Consiliului Uniunii Europene, pe care o va asigura pana la finalul lunii iunie, timp in care va continua lucrarile incepute.

Consiliul Uniunii Europene este institutia care reprezinta guvernele tuturor statelor membre, este locul in care ministrii tuturor statelor UE se reunesc pentru a adopta legi si pentru a coordona politici. Consiliul UE negociaza si adopta legislatia UE, coordoneaza politicile statelor membre, dezvolta politica externa si de securitate comuna a UE, incheie acorduri internationale si adopta bugetul UE impreuna cu Parlamentul.

Presedintia Consiliului se asigura prin rotatie la fiecare sase luni intre statele membre ale Uniunii Europene (UE). In cursul acestei perioade de sase luni, presedintia conduce reuniunile la toate nivelurile in Consiliu, contribuind la asigurarea continuitatii lucrarilor UE in cadrul Consiliului.

Statele membre care detin presedintia lucreaza impreuna indeaproape in grupuri de trei, denumite „triouri”. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona in 2009. Trioul stabileste obiective pe termen lung si pregateste o agenda comuna, determinand subiectele si aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioada de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele 3 tari isi pregateste propriul sau program, mai detaliat, pentru 6 luni. Trio-ul actual este format din Romania (1 ianuarie – 30 iunie 2019), Finlanda (1 iulie – 31 decembrie 2019) si Croatia (1 ianuarie 2020 – 30 iunie 2020).

La 1 ianuarie 2019, Romania a preluat, de la Austria, presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene, pe care o va asigura pana pe 30 iunie 2019.

Printre obiectivele principale ale presedintiei Romaniei la Consiliul UE se numara:
• avansarea procesului de negociere privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027;
• dezvoltarea dimensiunii sociale a UE, prin punerea in aplicare a Pilonului European al Drepturilor Sociale;
• avansarea agendei UE in domeniile economic si financiar, in scopul stimularii cresterii si investitiilor, pentru aprofundarea Uniunii Economice si Monetare, precum si in vederea sprijinirii reformelor structurale;
• promovarea cercetarii si inovarii, digitalizarii si conectivitatii in vederea cresterii competitivitatii economiei si industriei europene.
• continuarea luptei impotriva terorismului;
• facilitarea operationalizarii Parchetului European;
• promovarea consolidarii capacitatilor de aparare si securitate ale Uniunii in stransa complementaritate cu procesele similare din cadrul NATO, cu accent pe consolidarea Parteneriatului strategic UE – NATO
• promovarea combaterii eficiente a rasismului, intolerantei, xenofobiei, populismului, antisemitismului si descurajarea discursului bazat pe ura.
• combaterea discriminarii de gen pe piata muncii si in afaceri, precum si a diferentelor de remunerare dintre femei si barbati.

Partenerii proiectului 30 de ani de capitalism sunt: Grampet Group (Gold partner), OTP Bank (Silver partner) si CITR (Silver partner).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri