Din invatamantul romanesc de calitate, cu care inca suntem tentati sa ne mandrim, nu a mai ramas decat o iluzie. Copiii care nu renunta prematur la scoala invata dupa o programa invechita, prin metode inradacinate adanc in mentalul corpului profesoral, astfel ca actul educational este complet decuplat de necesitatile pietei de munca actuale si viitoare. Si mai grav de atat, insa, este faptul ca o treime din acesti copii nu ajung sa termine GIMNAZIUL, desi invatamantul este onligatoriu pana la clasa a X-a.



Directia gresita pe care se afla invatamantul romanesc este reconfirmata de o noua analiza Monitorul Social, realizata pe baza datelor Eurostat, din care reiese ca 32,5% din tinerii intre 18 si 24 de ani din Romania nu au reusit sa termine opt clase. Media europeana in acest caz este 25,9%.

Situatie dramatica in mediul rural

In privinta genului, diferenta nu este foarte mare (32,2% barbati si 32,6% femei, cu varsta intre 18 si 24 de ani, care nu au terminat gimnaziul). In schimb, pe medii de provenienta, discrepanta este uriasa. In orasele mari, procentul tinerilor care nu au absolvit opt clase este de 20%, in timp ce in mediul rural este dublu (peste 40%), reiese din datele prelucrate de Monitorul Social.

La nivel european, pentru categoria de varsta mentionata, ponderea barbatilor care nu termina liceul este mai mare decat cea a femeilor (28,7% fata de 23%), in timp ce in Romania situatia intre genuri este mai echilibrata (peste 32% in ambele cazuri, in general, iar in rural 40% femei si 41,6% barbati care nu finalizeaza primele opt clase de invatamant).

In schimb, in Europa, discrepanta este mult mai mica intre orase si sate. Daca in marile orase, procentul celor cu gimnaziul nefinalizat este de 22,8%, in orasele mici si in mediul rural ponderea este aproape similara - peste 28%.

Cum sta Bulgaria?

Prin comparatie, in Bulgaria, tara cu care ne comparam des si in fata careia de multe ori ne consideram superiori, in marile orase, proportia tinerilor intre 18 si 24 de ani care nu au terminat gimnaziul este de doar 14,3% (in Romania este de 20%). In schimb, in mediul rural, situatia este comparabila (41,5% in Bulgaria, 40,8% in Romania).

Grecia, o alta tara fara prea mare traditie in domeniu, sta mult mai bine decat noi la acest capitol. Sub 10% din tinerii din marile orase, din categoria analizata, s-au retras de la scoala inainte de a termina opt clase, iar in mediul rural procentul este similar celui din Romania, valabil pentru municipii (21,7%).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri