Aproximativ 500 de muncitori vietnamezi lucreaza in prezent in Romania si exista discutii sa fie adusi mai multi, insa procesul birocratic din tara noastra intarzie cu doua-trei luni venirea lor, a declarat Mihai Daraban, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), in cadrul unui forum de afaceri Romania-Vietnam, la care a participat si premierul tarii asiatice.

"Schimburile comerciale ale Romaniei cu Vietnamul sunt sub asteptari, pentru ca suntem totusi o economie bazata pe industrie in mod special, industrie care fabrica componente pentru echipamente finale, care sunt, de multe ori, sub alte branduri. Intr-o statistica directa, avem 185 de milioane de euro anul trecut si un schimb modest in servicii de 16 milioane. Bineinteles, balanta este in favoarea Vietnamului, pentru ca 70% din importurile pe care le avem din Vietnam sunt in general electronice si electrocasnice, a se vedea Black Friday in Romania", a spus Mihai Daraban, scrie Agerpres.

In Romania exista 225 de firme cu capital vietnamez, cu 2 milioane de euro capital subscris.

"Foarte multi sunt pe import-export, in constructii, pentru ca nevoia noastra de forta de munca nu o stim doar noi, ci si alte tari. Sunt si 500 de lucratori vietnamezi in Romania, sunt 160 doar in santierul naval Constanta. Vietnam a devenit si atractie pentru forta de munca, sunt societati romanesti implicate in adusul de forta de munca din Vietnam", a continuat oficialul CCIR.

Potrivit acestuia, exista discutii pentru a fi adusi in Romania mai multi muncitori din Vietnam.

"Din fericire, Guvernul a micsorat acel plafon al taxarii, in sensul ca, pana acum o jumatate de an, forta de munca straina era taxata la salariul mediu pe economie, iar acum este la salariul minim, ceea ce este de laudat. Cred ca mai trebuie sa imbunatatim birocratia de la imigrari, care inca lasa de dorit, adica multitudinea de documente care trebuie intocmita de catre angajatori. Vorbim de doua-trei luni intarziere numai din cauza acestei birocratii. Si autoritatile noastre, inspectoratul de imigrari de la Ministerul de Interne, trebuie sa inteleaga ca acesti oameni nu vor sa ramana in tara, ci strict pe un contract foarte clar stabilit, pe o durata limitata de timp, dau tot ce pot ca sa duca bani la familiile lor si atat. Deci nu au de gand sa faca nici turism, nici excursii, zilele libere mai putin, bineinteles ca noi le dam", a mai aratat Daraban.

Intrebat de jurnalisti cum priveste cazurile de muncitori vietnamezi care au fost cazati in conditii precare, asa cum a relatat o parte din mass-media, el a precizat ca nu a auzit de astfel de episoade, insa, in opinia sa, nici muncitorii vietnamezi nu sunt prea pretentiosi in privinta conditiilor de cazare, pentru ei fiind mai important sa economiseasca cat mai multi bani pentru a-i duce acasa.

"Nu am auzit, dar noi, totusi, ca romani, suntem foarte ospitalieri si cred ca avem un standard de zece ori mai mare decat nivelul in care sunt cazati straini, de exemplu, in tarile din Golf. Daca va duceti din Emiratele Arabe Unite, prin Qatar, prin Bahrain, o sa vedeti niste conditii care lasa foarte mult de dorit. Romanii ofera conditii normale. Acum trebuie sa tinem cont de dorinta angajatului, pentru ca foarte multi nici nu-si doresc niste costuri extraordinare in jurul locului de munca, pentru ca vor sa duca cat mai multi bani acasa. Deci nu investesc nici ei si nu pun pretentii foarte exagerate, pentru ca orice exagerare inseamna bani", a explicat Daraban.

Prezent la forum, premierul Vietnamului, Nguyen Xuan Phuc, a aratat ca din delegatia pe care o conduce face parte un numar mare de oameni de afaceri vietnamezi si s-a aratat convins ca acest forum este o oportunitate pentru oamenii de afaceri din cele doua tari.

"Avem deschidere spre economie si investitii, iar UE este un partener deosebit de important. Schimburile comerciale actuale nu arata adevaratul potential", a spus premierul Nguyen Xuan Phuc.

Anterior, in cadrul unor declaratii comune cu primul-ministru al Romaniei, Viorica Dancila, el a afirmat ca tara sa si Romania au relatii de prietenie si de cooperare traditionala de sapte decenii.

"Este prima vizita a unui prim-ministru vietnamez in Romania din 1977 incoace. Vietnam si Romania au relatii de prietenie si de cooperare traditionala de sapte decenii.(...) Am discutat cu doamna prim-ministru Dancila despre masurile concrete eficiente pentru promovarea relatiilor bilaterale, cat si despre teme internationale si regionale de comun interes. Discutiile s-au concentrat pe cooperarea in educatie si forta de munca, am notat cu satisfactie ca relatiile de prietenie si cooperare bilaterala in perioada trecuta s-au dezvoltat, dar potentialul de cooperare este inca foarte mare. Dorim ca aceasta relatie de cooperare sa se dezvolte mai mult si sa devenim parteneri eficienti si de incredere.(...) Vietnam felicita Romania pentru asumarea Presedintiei Consiliului UE in primele sase luni ale anului acesta. Vietnam este convins ca Romania va implini in mod excelent aceasta sarcina, confirmand rolul si pozitia sa in comunitatea internationala si in UE", a spus premierul vietnamez, la Palatul Victoria.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri