Ieri seara stirea cu UIPath care a donat 1 milion de euro pentru reconstruirea catedralei Notre-Dame a starnit valva in online. Din pacate, valva a fost una preponderent cu tente negative, ceea ce este de neinteles. Compania cu origini romanesti a fost acuzata, printre altele, ca “isi face reclama”, “de ce nu doneaza si pentru cladiri romanesti?!, teorii ale conspiratiei conform carora francezii au dat foc singuri catedralei, ca mai apoi sa primeasca bani si, bineinteles, faptul ca “francezii nu ne-au dat nimic noua, noi de ce sa le dam!?”.

In primul rand, si cel mai important, trebuie sa punem accent pe statutul juridic al UIPath – este o companie PRIVATA. Asa cum d-voastra faceti ce doriti cu 100 de lei, va cumparati ce doriti, din ce magazine doriti, la fel, si UIPath, ca entitate privata, poate dispune de banii respectivi cum doreste, in limitele legilor.

Si UIPath a ales sa doneze acei bani pentru Catedrala Notre-Dame de Paris. Atata timp cat gestul lor nu a incalcat nicio lege si, mai mult, face un bine, nu cred ca suntem in masura sa judecam ce fac cu banii lor.

Da, este foarte posibil ca acest gest sa aiba in spate si ratiuni de marketing. Ceea ce, din nou, nu incalca nicio lege si este o practica extrem de intalnita inca de la inceputul secolului trecut. Donatiile atrag atentia, daca sunt facute transparent, etic si vin din partea unei companii/persoane fizice integre. Iar UIPath nu a dovedit in niciun fel ca nu ar fi toate acestea.

NU as compara, de exemplu, donatia UIPath, de 1 mil. de euro, cu cei circa 3.000 de lei donati de Gabriela Firea, care, ca primar si persoana PUBLICA, are cu totul alte obligatii – si nu este ca si cum Bucurestiul nu are cladiri, spitale, strazi care stau sa se dezintegreze.

Multi au comentat, de asemenea, ca de ce nu au donat pentru cladiri-simbol romanesti. Si aici, din pacate, sunt doua raspunsuri simple – Romania este unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeana si mare parte din patrimoniul national tine de statul roman, stat care fura zeci de miliarde de euro anual. In aceste conditii, CE GARANTIE ar avea o companie privata ca acei bani vor fi, cu adevarat, pusi in folosul respectivei cladiri?

Mai mult, majoritatea monumentelor nationale aflate in paragina sunt, dupa cum spuneam, in controlul statului si, in lipsa unor avize de constructie, a unor licitatii oneste si transparente, astfel de donatii s-ar duce pe legendara “apa a Sambetei”. Cu alte cuvinte, pentru a realiza o astfel de donatie trebuie, mai intai, sa existe vointa politica – or, dupa cum se vede cu ochiul liber, statul roman a fost preocupat in ultimii doi ani si jumatate de situatia juridica a unor inculpati si infractori, mai mult decat de (re)construirea tarii.

In fine, companiile frantuzesti investesc in Romania, anual, peste 4 miliarde de euro, in special datorita apartanentei tarii in marea familie a Uniunii Europene. Totodata, exista si ONG-uri frantuzesti in Romania, precum Asociatia Culturala “Les Amis de la France”, care este deschisa in special tinerilor pe care ii invata valori europene, facilitand accesul la educatie si cultura.

Sfatul de final? In loc sa calcam in picioare initiativa unei companii private, poate ar fi mai util sa fim cu ochii pe sumele colosale de bani irosite de institutii ale statului – ministere, primarii, atribuiri directe sau licitatii cu dedicatie. Coruptia in Romania, asa cum scriam intr-un interviu realizat recent, se ridica, conform Uniunii Europene, la colosala suma de 38 de miliarde de euro.

Haideti sa ii oprim pe ai nostri sa mai fure, inainte de toate.

SURSA FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri