Toate statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate sa limiteze cantitatea de acizi grasi trans nesaturati din alimente, potrivit unui regulament adoptat recent de Comisia Europeana. Acizii trans sunt printre cele mai nocive grasimi din alimente, insa nu sunt singurele care ne pot afecta sanatatea. Wall-Street a facut un ghid de citire a etichetelor pentru a evita, pe cat posibil, compomentele care va pun sanatatea in pericol.


Termenul de valabilitate

Termenul de valabilitate reprezinta limita de timp, stabilita de catre producator, in care produsul poate fi consumat si in care acesta trebuie sa-si mentina caracteristicile calitative prescrise, daca au fost respectate conditiile de transport, manipulare, depozitare si consum. Trebuie sa stiti ca, dupa aceasta data, producatorul nu mai garanteaza sanatatea consumatorului, asa ca aveti grija atunci cand decideti sa cumparati, la reduceri, produse care ies din valabilitate.

Numarul de calorii

Valoarea energetica de pe etichetele produselor reprezinta numarul de calorii pe care il are produsul respectiv. Aceasta valoare este exprimata in doua unitati de masura: kilojouli (kj) si kilocalorii (kcal). Nu va lasati pacaliti de numarul mic de calorii, deoarece, de obicei, el este calculat doar pentru 100 de grame sau 100 de mililitri din produsul respectiv. De exemplu, o sticla de Coca-Cola de 2 litri are 840 de calorii (aproape jumatate din doza zilnica recomandata), un cheesburger are in jur de 600 de calorii, o pizza medie are aproximativ 900 de calorii, in timp ce un baton de ciocolata are peste 500 de calorii.

Cantitatea si felul grasimilor

Tot in informatiile nutritionale gasim si cantitatea de grasimi, exprimata tot pentru 100 de grame de produs, dar si tipurile de grasimi care o compun.

Grasimile saturate sau acizii grasi saturati sunt grasimile care determina cresterea colesterolului rau. Pentru o alimentatie echilibrata, cantitatea maxima de grasimi saturate consumata intr-o zi nu trebuie sa fie de peste 20 de grame.

Grasimile mononesaturate si grasimile polinesaturate sunt “grasimile bune”,care scad colesterolul rau. Daca nu sunteti la o dieta care limiteaza numarul de calorii, cantitatea de grasimi de acest tip poate ajunge pana la 50 de grame pe zi.

Omega 3 si Omega 6 reprezinta grasimile esentiale care nu trebuie sa lipseasca din alimentatie. Se recomanda un consum de 2 grame de Omega 3 si 10 grame de Omega 6 in fiecare zi.

Prezenta acizilor grasi trans nasaturati

Acizii grasi trans nesaturati (AGTN) sunt cele mai nocive grasimi din alimente - sunt substante obtinute pe cale industriala, nefiind folosite niciun fel de surse naturale.
Acizii trans sunt responsabili pentru declansarea unor afectiuni (boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet, cancer, Alzheimer) ce provoaca anual 50.000 de decese in Europa si peste 3.000 in Romania.

Noul regulament CE prevede ca toate statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate sa limiteze cantitatea de acizi trans la maximum 2 grame la 100 de grame de grasime din continutul produselor alimentare.

Continutul de sare

Cantitatea de sare dintr-un produs este o alta informatie pe care trebuie sa o luati in seama deoarece un consum crescut de sare duce la hipertensiune arteriala, factor de risc in bolile cardiovasculare. Pentru o alimentatie echilibrata este bine sa optam pentru alimentele cu un continut cat mai mic de sare, pana la maximum 5 grame pe zi.

Continutul de zahar

Aceasta valoare este mentionata in tabelul nutritional ca “zaharuri” si contine inclusiv zaharul provenit din fructoza. Este de preferat sa nu consumam mai mult de 100 de grame de zaharuri pe zi, iar cea mai mare cantitate sa provina din fructe, nu din alimentele procesate.

Conditii speciale de pastrare si depozitare

Riscul alterarii alimentelor creste foarte mult atunci cand ele nu sunt pastrate si depozitate corespunzator informatiilor de pe eticheta, in special pe perioada verii. Asadar, cititi cu atentie temperatura la care trebuie pastrate alimentele sau cum trebuie ambalate pentru a-si pastra cat mai bine calitatile nutritionale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri