Ministrul Sanatatii Sorina Pintea a participat luni seara la o dezbatere despre spaga pe care o dau pacientii in spitalele de stat, iar printre concluziile personale enuntate s-a aflat si aceea ca romanii ar fi un popor de infractori, conform Ziare.com.

Pintea s-a plans ca ii sunt criticate controalele neanuntate in miez de noapte in spitalele din tara, ca desi are buget-record pentru investitii trebuie sa se roage ca unitatile sa ceara finantare pentru aparatura medicala si ca ii sunt criticate si masurile adoptate pentru imbunatatirea sistemului.

"Sunt putin trista astazi (luni - n.red.), am avut niste experiente neplacute, cred ca este ceea ce ne caracterieaza pe noi ca si popor. Avem un sistem de sanatate, stim cu totii cum este sistemul, dar noi toti suntem parte a sistemului.

Avem un sistem de sanatate in care se da spaga, in care nu exista suficienta aparatura... Dar ne place, e OK si asa, e bine si asa, il barfim pe la colturi. Avem infectii, inchidem sectii din cauza infectiilor, in sfarsit avem curajul sa o facem, trebuie sa o facem, nu suntem singura tara ... Si va spuneam ca sunt trista pentru ca in loc sa gasim solutii la probleme il gasim vinovat pe ministru ca vede aceste probleme. Daca nu le-ar vedea, l-am gasi vinovat ca nu le vede", si-a inceput Pintea discursul.

Revenind la tema dezbaterii, Pintea a povestit din experienta sa ca manager de spital, aratand ca e vina pacientilor ca nu isi asuma reclamatiile unor astfel de cazuri.

"Managerul de spital nu prea stie ce se intampla in relatia pacient-medic decat daca exista reclamatii si exista foarte putine reclamatii in ceea ce priveste spaga pe care o dai la doctor. In general, reclama apartinatorii care isi pierd pacientii si carora li s-au cerut bani si totusi pacientul a murit. Am fost 9 ani manager de spital, am avut cred ca 9 reclamatii legate de acest sistem. Veneau apartinatorii si-mi spuneau si eu le spuneam 'va rog dati-mi in scris' si spuneau ca 'nu vreau totusi sa dau in scris ca nu vreau sa-i fac rau'. OK, dar nu putem face nimic daca nu scrieti, exista niste reguli.Am incercat o data sa fac eu in scris si ulterior apartinatorul n-a mai recunoscut ca a dat, iar medicul n-a mai recunoscut ca a primit. Credeti-ma, e foarte frustrant", a povestit ministrul.

Pintea a acuzat si ca avertizorii de integritate din spitale nu raporteaza adevaratele probleme, ba chiar a spus ca 99% din sesizari nu sunt reale, ceea ce consuma inutil timpul si banii ministerului. Mai mult, nici sistemul judiciar nu i se pare suficient pentru a combate spaga.

"M-am gandit si eu foarte mult si am discutat cu specialisti, ca e un fenomen pe care trebuie sa il rezolvam. Nu am ajuns inca la niste concluzii. Avem strategie anticoruptie 2016-2020, fiecare trebuie sa semneze un angajament, dar nici asta nu rezolva problema.

Am constatat si de-a lungul carierei mele ca, daca nu exista masuri coercitive, nicio problema nu se rezolva. Si nu se refera doar la sesizarea organelor de cercetare penala, trebuie sa fie ceva mai mult decat atat", a continuat ministrul, incepand sa vorbeasca despre amenzi.

Pintea a explicat mai apoi cum a ajuns ea, de cand e membru in Guvernul PSD-ALDE, la concluzia ca romanii sunt un popor de infractori.

"Am publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii modificarea amenzilor pentru masuri ingienico-sanitare, pentru depasirea timpilor de stationare in UPU. Va spun foarte sincer, m-a amuzat reactia unora de dupa si ma gandeam, sper sa nu ma citeze nimeni, eu cred ca suntem un popor de infractori. In momentul in care se maresc amenzile, protestam. Pai daca eu n-am de gand sa incalc legea, de ce sa fiu suparat ca (sic!) cresc amenzile?", si-a argumentat Pintea opinia.

Ea a dat insa exemple care tin de managementul spitalului, nu de personalul medical ce ar fi urmat sa fie amendat, fapt pe care l-a recunoscut cand a fost intrebata de moderatori.

"Mai este un aspect... exista un pacient care nu e cod rosu, medicul ii spune 'iti pun o perfuzie' si lasa perfuzia sa curga incet si il tine 3 ore in timp ce afara stau alti 10. Atunci sanctionezi pe cel care face chestiunea asta. Daca nu avem mijloace coercitive, nu cred ca vom putea rezolva", a adaugat apoi ministrul.

Ea s-a plans si ca spitalele nu cer bani pentru aparatura: "Avem un buget istoric! Stiti ce fac de doua saptamani? Ma rog de spitale sa depuna documente sa putem sa le dam bani sa achizitioneze aparatura medicala. Cred ca e o nebunie. Este!".

Pintea a mai spus si ca, "odata cu majorarea salariilor medicilor, gradul de satisfactie al pacientilor a scazut", fara a preciza exact pe ce date isi bazeaza afirmatia.

Dezbaterea "De ce dam spaga" a fost organizata de jurnalistii de la Inclusiv, care au lansat luni si primul episod al unui podcast cu aceeasi tema.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri