Pachetul de servicii medicale de baza ar putea fi redus, a anuntat ministrul Sanatatii, Sorina PIntea, intr-un interviu pentru Radio Europa Libera, fiind vorba despre pachetul de care beneficiaza gratuit platitorii asigurarii medicale obligatorii. Cu toate acestea, ministrul nu a precizat ce servicii ar putea iesi din pachet si vor fi platite de asigurati din buzunar

Sorina Pintea a declarat pentru Europa Libera ca Ministerul Sanatatii urmeaza sa modifice pachetul de baza si pachetul minim de servicii medicale odata cu negocierea normelor de aplicare a contractului cadru, aceasta fiind cea mai mare schimbare din sistemul sanitar romanesc din ultimul deceniu.

Drept urmare, pachetul de servicii medicale de baza si cel minim urmeaza a fi modificate.

Pachetul de baza cuprinde toate serviciile medicale de care beneficiaza gratuit persoanele asigurate din Romania. Pachetul minim este cel de care beneficiaza anumite categorii de persoane indiferent daca sunt asigurate sau nu.

„Prin normele de la contractul cadru vom redefini pachetul de baza, astfel incat sa aiba cat mai multi pacienti acces, dar in conditiile pe care sistemul romanesc le ofera in acest moment”, a tinut sa precizeze ministrul Pintea.

Cu alte cuvinte, pachetul de baza ar urma sa cuprinda, cel mai probabil, mai putine servicii decat in prezent. In acest sens, modificarea pachetului de baza poate deveni primul pas catre introducerea asigurarilor suplimentare sau complementare.

„Pentru un anumit tip de servicii, cu siguranta este nevoie de asigurari suplimentare. Si atunci vom incepe sa definim aceste lucruri”, a precizat Pintea.

Guvernul a adoptat, luna trecuta, o Ordonanta de Urgenta prin care a introdus coplata serviciilor medicale private - ceea ce inseamna ca pacientii romani se vor putea trata, la alegere, la privat, iar o parte din costul tratamentului ar urma sa fie suportat de Casa de Asigurari de Sanatate. Practic, pacientul va putea "lua cu el" la privat suma pe care CNAS o deconteaza in prezent la stat pentru serviciul medical respectiv. Masura inseamna, teoretic, o crestere in volum a serviciilor medicale decontate prin Casa de Asigurari.

Pe de alta parte, ministrul Sanatatii a declarat, in mai multe randuri, ca 17 milioane de oameni beneficiaza in acest moment in Romania de servicii medicale, in conditiile in care doar 5 milioane sunt platitori de asigurari de sanatate.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri