Am descoperit scoala de teatru Qfeel intamplator, in timp ce cautam cursuri pentru dezvoltare personala. Chiar daca mi-am invins teama de a vorbi in public cand am inceput sa moderez primele evenimente, inca aveam o frica majora de improvizatie, de a scapa de sub control lucrurile. Asa ca am decis sa incerc. Asa ca am fost unul dintre sutele de adulti care merg dupa program la Qfeel, sa redescopere joaca, sa se relaxeze si sa isi invinga diverse frici.

Povestea Qfeel a inceput acum in 2009, cand actrita Doina Ionescu Posea (foto) a decis sa creeze un loc in care oamenii sa se poata regasi, cunoaste si dezvolta. Scoala a inceput cu workshop-uri si cursuri pentru copii, care pareau sa aiba cea mai mare nevoie de educatie complementara, dar in scurt timp a constatat ca adultilor le trebuie chiar mai mult.

Daca la inceput Doina se ocupa de toate detaliile, de la promovare la contabilitate, plus cursuri pentru adulti si copii, echipa Qfeel a crescut, iar in prezent exista o echipa pentru organizare si una de traineri.

Doina Ionescu-Posea este actrita, regizor si trainer si conduce scoala impreuna cu sotul ei, George Claudiu Posea actor, regizor, scenarist si director al departamentului de training, conduce acest frumos proiect cu si despre oameni. Alaturi de cei doi, Marilena Craciunoiu, managerul Qfeel si echipa de 7 traineri (Bogdan Durlicioiu, Alexandra Gordea, Andreea Vodita, Madalina Marcus, Anca Munteanu, Ovidiu Leonte si Adrian Filipidescu) coordoneaza operatiunile de zi cu zi.

Scoala de teatru Qfeel a inceput cu aproximativ 30 de cursanti iar in acest moment are un portofoliu de 9.500 cursanti absolventi.

„ La un curs participa in jur de 10-12 persoane, iar in total, in toate cele 4 sali, sunt in jur de 40 de persoane pe seara. Prin aceste cursuri, oamenii iau contact cu autocunoasterea si cu dezvoltarea personala, cu ideea de exprimare libera, de socializare cu alti oameni noi si prind curajul de a da jos din masti pentru a ajunge la ei insisi. Dorinta noastra a fost mereu ca oamenii sa-si descopere libertatea de a se juca, de a experimenta si de a se manifesta asa cum sunt ei, in mod real”, ne-au explicat reprezentantii Qfeel.

Ce cursuri aleg adultii care trec pragul scolii Qfeel

La Qfeel gasesti diverse cursuri: de dezvoltare personala prin teatru, dictie si public speaking , poezie, pantomima, evolutie, stand-up comedy iar pe langa acestea se tin tot felul de workshopuri, ateliere, show-uri de improvizatie si spectacole de teatru. Costul mediu este de 300 de lei pe luna si mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul scolii.

Cel putin 200 de oameni trec, in fiecare saptamana, pragul scolii Qfeel. Acestia au profesii obisnuite, din toate categoriile si, in general, un stil de viata agitat – motiv pentru care toate cursurile au loc seara.

Pana in prezent, Scoala de Teatru Qfeel a sustinut peste 230 de spectacole cu actori amatori pe scenele teatrelor din Bucuresti.

Fiecare curs dureaza in medie 3 luni, iar pentru cei care isi doresc sa aprofundeze si sa joace in spectacole si show-uri , exista proiectul “Trupa permanenta”.

„Acest proiect le permite oamenilor sa se antreneze la cursuri de un nivel foarte avansat de actorie, improvizatie, oratorie si pantomima. De asemenea au posibilitatea de a deveni membri si traineri Qfeel. In afara cursurilor destinate adultilor in cadrul scolii exista cursurile pentru copii si liceeni care sunt diferentiate fata de cele pentru adulti. Cursurile pentru copii sunt pe termen lung si astfel se parcurg mai multe etape. Acestia au parte de lectii deschise de fata cu parintii, spectacole de teatru, scenete, dar tot cu scopul de a se dezvolta personal. Mai vin parinti si ne intreaba ce rol va juca copilul. Le explicam ca nu facem teatru la modul: hai sa vindem teatru, ci teatrul este o urmare a ceea ce facem cu ei in sala de curs. Se pune mai mult accent pe ceea ce intelege persoana atunci cand iese din sala si mai ales sa inteleaga de ce face anumite lucruri”, ne-au mai spus reprezentantii scolii.

Startul recomandat este Cursul Act1 - dezvoltare personala prin teatru. Este un curs pentru incepatori curiosi de noi experiente, care prin jocuri si exercitii de improvizatie pot sa experimenteze diferite modalitati de manifestare. Este si cel mai cautat curs, alaturi de oratorie - cursul de dictie si public speaking.

Cei care doresc sa se inscrie la cursurile scolii au posibilitatea sa mearga la un atelier de 2 ore pentru a testa, apoi sa se hotarasca daca vor sa continue sau nu.

„Teatrul este o arta care te ajuta sa te redescoperi si sa te dezvolti personal”

Ca in orice domeniu, antreprenoriatul nu este intotdeauna calea cea mai usoara. Cel mai dificil moment al scolii, povestesc fondatorii, a fost in urma cu trei ani, cand sediul s-a mutat din Piata Matache la Universitate, pe strada Coltei.

„A fost un pas important, a fost de cinci ori mai mult decat puteam duce, dar astfel am permis businessului sa mearga mai departe”.

Din fericire, insa, romanii au devenit din ce in ce mai deschisi spre propria evolutie si spre dezvoltarea personala.

Teatrul este o arta care te ajuta sa te redescoperi si sa te dezvolti personal iar Qfeel este mai mult decat o scoala, este o comunitate ce numara multi oameni (copii, adolescenti si adulti) din domenii de activitate diferite, unde au ocazia sa conecteze, sa evolueze si sa experimenteze dezvoltarea personala prin teatru. Aici nu este doar acea scoala de teatru unde doar inveti cum sa obtii admiratia publicului prin reprezentatiile tale, ci este scoala care prin cursurile ei te invata sa redevii tu insuti, sa redevii omul care erai inainte de a te afunda in problemele zilnice si in rutina de zi cu zi.

Cat priveste planurile de viitor, se pregateste o transformare a businessului actual in Academia de Dezvoltare Personala prin Arta.

„Academia implica multe tipuri de activitati, de la traininguri la cursuri si multi oameni capabili sa ii invete pe altii. E ceva firesc sa deschidem urmatoarele sedii si planuim sa deschidem si in alte orase”, au conchis reprezentantii Qfeel.

Experienta mea la Cursul Act1 – dezvoltare personala prin teatru

Asa cum mentionam la inceputul articolului, am testat cursul de dezvoltare personala prin teatru al scolii Qfeel la inceputul acestui an. Timp de 12 saptamani, in fiecare vineri dupa program am mers in mandarda de langa Spitalul Coltea, impreuna cu alti oameni ca mine, veniti sa isi invinga fricile, sa se joace si sa se relaxeze.

Am inteles destul de repede ca problema pe care o semi-constientizam era mult mai serioasa decat credeam eu: sufeream de o teama de improvizatie in public, aveam senzatia ca daca nu am totul foarte bine pregatit si sunt nevoita sa ma adaptez, toata lumea care ma vede si aude stie ca mi-au scapat de sub control.

Nu o sa intru in foarte multe detalii despre exercitiile la care am ras cu lacrimi, jocurile care m-au scos total din zona de confort si toate provocarile si surprizele din fiecare seara de curs, pentru ca nu pot fi descrise – doar testate.

Si am simtit rezultatele foarte rapid: am acceptat in ultimele luni minim patru invitatii de a modera sau prezenta evenimente total in afara zonei in care ma simt in siguranta – lucru pe care in mod normal nu m-as fi facut. Mai mult decat atat, am fost mult mai relaxata pe scena, am improvizat semnificativ mai mult decat in mod normal si chiar am reusit sa o fac cu zambetul pe buze.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri