O propunere legislativa initiata de Liviu Plesoianu (deputat PSD) ar putea afecta serios activitatea ONG-urilor din Romania. Reprezentantii societatii civile au reactionat imediat si le-au transmis parlamentarilor ca actul normativ restrange spatiul de actiune civica si libertatile fundamentale ale cetatenilor si le cer sa respinga propunerea legislativa. "E scandalos faptul ca sabotarea ONG-urilor din Romania continua, mai ales acum, cand implicarea sectorului civic si-a dovedit pe deplin importanta si rolul in spatiul public", a reactionat senatorul USR Dan Lungu.

UPDATE: Senatorul USR, Vlad Alexandrescu, a anuntat, miercuri, pe Facebook, ca legea anti-ONG a trecut de Senat, chiar daca in momentul votului nu era cvorum. "Daca legea trece in aceeasi forma si de Camera Deputatilor, atunci ONG-urile vor putea fi desfiintate pe motive absurde, cum ar fi ca urmaresc alt scop decat cel pentru care s-au infiintat sau ca "promoveaza discursul instigator la ura". Este atat de vag ca poti santaja si ameninta orice ONG care are critici la adresa puterii", a scris Vlad Alexandrescu.

Vezi mai jos postarea integrala a senatorului USR, Vlad Alexandrescu:

"PSD a dat astazi inca o lovitura la temelia democratiei.

La plen, in Senat, s-a pus azi la vot Legea impotriva ONG-urilor. Legea e initiata de pesedistul Liviu Plesoianu si copiaza modelul lui Putin si Viktor Orban prin care ataca societatea civila independenta, amenintand cu scoaterea in afara legii acele ONG-uri care li se pare lor ca nu canta in struna politicii partidului-hazna.

Nu era cvorum in momentul votului, din 136 de senatori, numai 60 erau prezenti in sala. PSD a trecut oricum la vot, iar legea a trecut cu 32 de voturi PENTRU, 25 CONTRA si 3 ABTINERI. O mizerie!

Daca legea trece in aceeasi forma si de Camera Deputatilor, atunci ONG-urile vor putea fi desfiintate pe motive absurde, cum ar fi ca urmaresc alt scop decat cel pentru care s-au infiintat sau ca "promoveaza discursul instigator la ura". Este atat de vag ca poti santaja si ameninta orice ONG care are critici la adresa puterii.

Si nu uitati: am pierdut la o diferenta de 8 voturi. De la PNL au lipsit astazi 15 senatori din 25. Ce spuneti? Daca erau astazi prezenti la locul de munca 8 senatori PNL in plus, oare nu reuseam sa respingem legea?".

Zece ONG-uri din Romania au transmis o scrisoare publica liderilor grupurilor parlamentare in care contesta decizia Comisiei juridice a Senatului de a promova o propunere legislativa care izoleaza ONG-urile si le slabeste capacitatea de a reprezenta interesele cetatenilor in relatia cu institutiile publice.

Pe data de 29 mai 2019, Comisia Juridica a Senatului a intocmit Raport de admitere pentru Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociatii si fundatii (L 169/2019), initiata de Liviu Plesoianu (PSD).

"Noi, organizatiile semnatare, interpretam raportul de admitere ca fiind o noua incercare de a afecta libertatea de asociere si spatiul civic de participare pe care il au la dispozitie cetatenii Romaniei si invitam membrii Senatului sa respinga propunerea legislativa la momentul la care aceasta va ajunge pe agenda plenului Senatului", se arata in documentul transmis de ONG-uri.

Potrivit initiativei legislative, articolul 56 se modifica si va avea urmatorul continut:

"Asociatia se dizolva, prin hotarare judecatoreasca, la cererea oricarei persoane interesate:

  • cand scopul sau actiunea asociatiei a devenit ilicita sau contrara ordinii publice, precum si cand realizarea scopului este urmarita prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice
  • cand se constata ca asociatia actioneaza sau militeaza in sensul schimbarii prin violenta a regimului constitutional, ocuparii prin violenta a sediilor institutiilor statului, subminarii integritatii teritoriale a Romaniei, propagandei in favoarea razboiului, violentei, terorismului, promovarii discursului instigator la ura impotriva unei categorii de persoane, cand asociatia este declarata de catre o instanta judecatoreasca sau se declara a fi, sub orice forma, continuatoare sau succesoare in drepturi a unei organizatii naziste sau a oricarei alte organizatii interzise prin lege
  • cand asociatia urmareste un alt scop decat cel pentru care s-a constituit
  • cand asociatia a devenit insolvabila".

Vezi AICI expunerea de motive

Reprezentantii ONG-urilor sunt nemultumiti de faptul ca propunerea legislativa introduce criterii noi in baza carora o asociatie sau fundatie poate fi dizolvata.

"O buna parte a prevederilor propunerii legislative sunt redundante. Cea mai mare parte a faptelor care conduc la dizolvarea unei organizatii, conform propunerii legislative, sunt deja reglementate de Codul Penal sau alte legi, asa cum se constata chiar in punctul de vedere al Guvernului sau in cel al Consiliului Economic si Social. In acelasi timp, o prevedere precum dizolvarea organizatiei atunci cand aceasta urmareste "un alt scop decat cel pentru care s-a constituit", presupune o evaluare subiectiva si lasa loc de abuz sau hartuire", au transmis reprezentantii societatii civile.

In scrisoarea lor, acestia reclama faptul ca dezbaterea proiectului de lege s-a facut in absenta actorilor sociali, vizati in mod direct de acest act normativ.

"Comisia nu publica niciodata minutele sedintelor si nu informeaza despre pozitionarea membrilor si votul fiecaruia. Niciodata nu este clar care sunt proiectele de lege de pe agenda ce vor fi efectiv discutate intr-o sedinta, si Comisia nu invita pro-activ actorii sociali interesati direct de un proiect sau altul. Faptul ca acest proiect de lege a fost dezbatut de membrii comisiei fara ca acestia sa discute cu organizatii neguvernamentale reprezinta o sfidare la adresa cetatenilor ce s-au prezentat in numar mare la vot si a societatii in ansamblul ei", se mai arata in documentul citat.

ONG-urile din Romania, sabotate din nou

Senatorul USR Dan Lungu, care sustine demersul societatii civile, a declarat ca "este scandalos faptul ca sabotarea ONG-urilor din Romania continua", mai ales dupa alegerile din 26 mai, cand s-a vazut cat de important este sectorul civic in apararea si protejarea drepturilor cetatenilor.

"Dupa Registrul incropit peste noapte la Agentia Nationala de Administrare Fiscala, despre a carui soarta nu s-a preocupat oricum nimeni inainte cu citeva ore de aparitia lui, si dupa toate prevederile legale abandonate care n-au facut decit sa deruteze si sa taie calea activitatilor activistilor din sectorul neguvernamental, aceasta initiativa pripita, plina de criterii de evaluare subiective, chiar nu-si are locul; se inscrie doar intr-un efort sistematic al guvernului si coalitiei PSD-ALDE de a sugruma activitatea ONG-urilor", a mentionat Dan Lungu.

ONG-urile semnatare sunt: Centrul pentru Inovare Publica, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publica, APADOR-CH, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania, Comitetul Helsinki, Asociatia CIVICA, Centrul FILIA, Asociatia pentru Tehnologie si Internet ApTI, Asociatia Civica Militia Spirituala, Asociatia Transilvania Transparenta, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, ActiveWatch.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri