Consiliul Superior al Magistraturii va introduce un nou ghid de relatie cu presa, care, daca trece de dezbaterea publica in aceasta forma, va limita sever informarea publicului in cazurile trimise in instanta. Astfel, CSM va incalca cererile CEDO, scrie Libertatea.

Proiectul CSM prevede ca numele celor cercetati sau trimisi in judecata sa fie publice doar daca infractiunile „afecteaza capacitatea de exercitare a functie publice”.

Alte efecte: cei acuzati ca au furat din banii publici vor fi protejati ca imagine pe tot timpul procesului.

Este exact inversul a ceea ce cere CEDO, care a stabilit ca principiul prezumtiei de nevinovatie nu poate impiedica autoritatile sa informeze publicul cu privire la anchetele penale in curs.

Proiectul de ghid al CSM se afla in dezbatere publica (https://www.csm1909.ro/PageDetails.aspx…), 7 iunie fiind termenul limita pana la care „pot fi trimise in scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare”.

Noul ghid prevede, la ar.28, alin.(4), ca „numele si prenumele persoanei fata de care se desfasoara urmarirea penala, fata de care au fost dispuse masuri in cursul cercetarii ori urmaririi penale ori fata de care s-a dispus trimiterea in judecata pot fi comunicate public numai daca faptele pentru care este urmarita penal afecteaza capacitatea de exercitare a functie publice, in acord cu dispozitiile art.14 alin. 1 din Legea 544/2001.”

Citeste si:
Presedinte CSM, avertisment cu privire la scurgerile din dosare
Presedinte CSM, avertisment...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Analiza Romania 100: Raportul MCV pe intelesul tuturor