Consiliul Superior al Magistraturii va introduce un nou ghid de relatie cu presa, care, daca trece de dezbaterea publica in aceasta forma, va limita sever informarea publicului in cazurile trimise in instanta. Astfel, CSM va incalca cererile CEDO, scrie Libertatea.

Proiectul CSM prevede ca numele celor cercetati sau trimisi in judecata sa fie publice doar daca infractiunile „afecteaza capacitatea de exercitare a functie publice”.

Alte efecte: cei acuzati ca au furat din banii publici vor fi protejati ca imagine pe tot timpul procesului.

Este exact inversul a ceea ce cere CEDO, care a stabilit ca principiul prezumtiei de nevinovatie nu poate impiedica autoritatile sa informeze publicul cu privire la anchetele penale in curs.

Proiectul de ghid al CSM se afla in dezbatere publica (https://www.csm1909.ro/PageDetails.aspx…), 7 iunie fiind termenul limita pana la care „pot fi trimise in scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare”.

Noul ghid prevede, la ar.28, alin.(4), ca „numele si prenumele persoanei fata de care se desfasoara urmarirea penala, fata de care au fost dispuse masuri in cursul cercetarii ori urmaririi penale ori fata de care s-a dispus trimiterea in judecata pot fi comunicate public numai daca faptele pentru care este urmarita penal afecteaza capacitatea de exercitare a functie publice, in acord cu dispozitiile art.14 alin. 1 din Legea 544/2001.”

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri