Departamentul pentru Situatii de Urgenta in parteneriat cu Lidl Romania si Fundatia pentru SMURD doteaza spatiile publice din Romania si toate magazinele Lidl cu echipamente de prim ajutor. Proiectul, aflat in prima faza, consta in instalarea a 375 de defibrilatoare in locurile aglomerate din Romania.

In prima faza, proiectul "Punct de prim ajutor. Fii salvator!", in valoare de 5 milioane lei, consta in instalarea echipamentelor in toate magazinele Lidl si a 105 defibrilatoare in locuri publice din Romania.

Potrivit unei conferinte de presa, vor fi instalate defibrilatoate in toate magazinele Lidl din Romania, dar si in locuri aglomerate din orase precum Iasi (12), Timisoara (12), Cluj (12), Constanta (12), Oradea (10), Sibiu (10) si Targu Mures (10). De asemenea, fiecare magazin Lidl inaugurat pe viitor va avea cate un punct de prim ajutor.

Primele implementari vor incepe in luna noiembrie a acestui an, cand vor fi instalate 40 de defibrilatoare in Bucuresti, din care 20 in magazinele Lidl si alte 20 in spatii publice. Dintre acestea, in jur de 10 – 11 de defibrilatoare vor fi puse in statiile de metrou aglomerate, cu precadere in cele cu mai multe magistrale.

Urmatoarele serii de defibrilatoare vor fi montate in februarie si martie 2020, cate 165 pe luna, atat in magazinle Lidl, cat si in spatiile publice din tara.

Cu ce se diferentieaza proiectul "Punct de prim ajutor. Fii salvator!" de alte proiecte nationale

Prezent la conferinta de presa, Dr. Raed Arafat, Secretar de Stat si Sef al Departamentului pentru Situatii de Urgenta, a explicat ca echipamentele care vor fi montate in acest proiect, spre deosebire de simplele defibrilatoare care erau instalate pana acum, vor fi conectate la serviciul 112 si vor avea specificatii extra precum butelie de oxigen, functie de masurare a pulsului, functie pentru transmiterea unui EKG de baza. In plus, pentru ca sunt conectate la 112, dispecerul va putea contacta utilizatorul/salvatorul si invers.

Aparatul, odata ce a fost mutat din locul unde este in mod normal amplasat, apeleaza automat numarul de urgenta 112 pentru a semnala folosirea lui si pentru a pune in legatura persoana care acorda ingrijiri la fata locului cu un medic care o poate ghida. Acest tip de echipament, care poate acorda primul ajutor pacientilor cu diferite afectiuni poate fi utilizat cu minima pregatire sau pe baza indicatiilor date de aparat sau dispecerat.

Bugetul total al proiectului este de 5.019.420 LEI. Astfel, din totalul de 370 de echipamente medicale, LIDL Romania sustine dotarea la nivel national cu 340 de defibrilatoare, iar Fundatia pentru SMURD va asigura cofinantarea proiectului prin achizitia a 30 echipamente medicale destinate spatiilor publice.

Ca element de noutate, proiectul nu vine doar cu o serie de aparate performante, ci si cu un program pe instruire a oamenilor care se vor afla in locatiile unde sunt montate defibrilatoarele. Primii care vor trece prin acest program vor fi angajatii Lidl Romania.

Intrebat de motivul pentru care Lidl a ales sa se implice in proiect, Frank Wagner, CEO Lidl Romania, a declarat ca reprezinta o responsabilitate sociala, pentru ca, saptamanal, 3,5 milioane de oameni intra in magazinele Lidl.

La randul sau, Tiberiu Fechete, Director Executiv al Fundatiei pentru SMURD, a declarat ca rolul organizatiei in sprijinirea programului este de a asigura mentenanta si desfasurarea logistica a proiectului. Misiunea fundatiei este de a imbunatati calitatea vietii.

"Este foarte important ca oamenii sa realizeze ca isi pot imbunatati calitatea vietii prin educare, prin informare, prin contributia pe care o pot aduce in societate, dar si prin a invata cum sa acorde primul ajutor cu scopul de a salva o viata. Acest program sta la crearea unei comunitati care sa salveze vieti", a tinut sa precizeze Fechete.

De asemenea, Raed Arafat a precizat ca proiectul se afla la inceput si asteapta in continuare colaboratori, dornici sa faca o schimbare in societate.

"Suntem deschisi la colaborare. Consideram ca este un proiect national de o importanta majora", a declarat acesta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri