Abandonul scolar a ajuns pentru prima data in ultimul deceniu la 16,4%, cel mai mic procent din ultimii zece ani, potrivit Eurostat. Datele au fost prezentate de Katia Berti, sef adjunct de unitate al Directiei pentru Ocuparea Fortei de Munca din Comisia Europeana la prezentarea recomandarilor specifice de tara pentru Romania. In 2017 Romania a inregistrat un abandon scolar de 18,1%, iar in 2015 de 19,1%.

Romania a avut in ultimii ani rate foarte mari ale abandonului scolar, ajungand la un varf de 19,3% in 2010 dupa care a urmat o usoara scadere la 17,3% in 2013 si a urcat apoi la 19,1% in 2015. In 2018, in schimb, abandonul scolar (16,4%) a coborat cu aproape doua procente fata de 2017 (18,1%). Este cel mai mic procent al abandonului scolar din ultimul deceniu.

„In termeni ai cheltuielilor bugetare pentru educatie Romania ramane la unul dintre cele mai scazute niveluri din Uniunea Europeana (n.r 2,8% din PIB in 2018, fata de 4,6% media UE). Aceasta lipsa de finantare este relevanta mai ales pentru educatia primara si este un element important, iar ca sa observam de ce, pentru ca acestea sunt zone cheie pentru prevenirea abandonului scolar, sa asigure sanse egale si sa combata inegalitatile mai tarziu in viata. Deci sunt doua chestiuni importante ale sistemului educational.

Abandonul scolar ramane o provocare, este foarte ridicat, aproape 6 puncte procentuale peste media Uniunii Europene. Atinge varfuri mult mai inalte in zonele rurale (25,4% in 2018) si in randul copiilor romi (77% in 2016),” a declarat Katia Berti, sef adjunct de unitate, Directia pentru Ocuparea Fortei de Munca, Comisia Europeana.

Romania avea, in 2017, al treilea cel mai ridicat procent al abandpnului scolar din Uniunea Europeana. Tara noastra si-a propus ca pana in 2020 sa ajunga la un procent de 12% al celor care parasesc timpuriu scoala, dar a ratat acest obiectiv, potrivit Eurostat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri