In contextul proiectului de lege prin care se urmareste prevenirea si combaterea produselor din tutun, industria tutunului, alaturi de distribuitori engros, retaileri, mici comercianti si reprezentanti ai Horeca atrag atentia asupra faptului ca proiectul legislativ afecteaza grav un intreg sector economic si peste 4 milioane de romani.

Coalitia pentru Libertatea Comertului si a Comunicarii (CLCC) considera ca initiativa de hiper-reglementare in domeniul tutunului promovata de cativa membri ai Parlamentului loveste un intreg sector economic si 4 milioane de romani. Potrivit acesteia, propunerea este inaintata in conditiile in care Romania se afla deja pe locul al saptelea in clasamentul european privind restrictiile in domeniul tutunului . In plus, chiar un studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca in Europa, unde se concentreaza cele mai multe restrictii, rata fumatului e cea mai ridicata din lume (29%).

Avand ca obiectiv declarat, sustinut si de CLCC, impiedicarea accesului minorilor la produse din tutun, o fapta deja sanctionata de lege, acest nou proiect de lege propune reglementari radicale, cu severe consecinte negative atat pentru consumatori cat si pentru piata legala a produselor din tutun si cea a produselor alternative, cu risc redus.

CLCC mentioneaza ca datele Eurostat arata ca procentul minorilor intre 15-19 ani care fumeaza in Romania este de 4,1%, mult sub media europeana de 9,4% si printre cele mai scazute din Europa – doar in Norvegia si Islanda procentele fiind mai mici.

In forma actuala, initiativa poate afecta mai mult de 10.000 de angajati directi sau indirecti ai companiilor producatoare si distribuitoare, dar si peste 70.000 de retaileri din Romania, tara in care investitiile totale ale industriei depasesc 1,5 miliarde de euro.

„Ne ingrijoreaza ca politicienii [...] au ales sa isi asume un proiect redactat de lobbisti grupati sub umbrela unui ONG, conceput pentru a obtine sponsorizari internationale si capital de imagine, nu pentru a rezolva o problema”, au mai spus reprezentantii CLCC.

Interzicerea expunerii produselor din tutun in cele peste 70.000 de magazine din Romania care comercializeaza tigarete va incuraja dezvoltarea pietei negre in conditiile in care, vandute de sub tejghea, produsele legale vor fi usor de substituit cu cele ilegale, mai ales in judetele de frontiera, unde contrabanda ajunge si la 50%. Un efect similar asupra pietei negre il va avea si introducerea, prin acest proiect, a unei noi taxe asupra produselor din tutun, in conditiile in care tigarile din Romania sunt deja cele mai scumpe din UE raportat la puterea de cumparare.

Reprezentantii CLCC atrag atentia ca propunerea legislativa nu tine cont de realitatile pietei, in care 1 din 6 tigari consumate este achizitionata de pe piata neagra, la circa jumatate de pret, si poate submina eforturile sustinute ale autoritatilor de combatere a contrabandei. Romania se afla la granita estica a UE si este vulnerabila la comertul ilegal cu tigarete, care creste substantial la fiecare derapaj al politicilor fiscale si de reglementare. O astfel de propunere a fost deja respinsa in 2015, fiind considerata de natura a perturba piata produselor din tutun din punct de vedere concurential.

O alta prevedere a proiectului de lege este interzicerea dreptului de informare a fumatorilor adulti cu privire la alternativele mai putin nocive la fumat. Aceste prevederi extreme, asa cum le-a numit chiar initiatorul, au ca scop egalizarea tigaretelor electronice si produselor din tutun care nu arde cu tigaretele, ignorandu-se total opinia unui numar crescand de autoritati de sanatate publica si experti care considera ca a oferi fumatorilor adulti acces la alternative mai putin nocive in comparatie cu tigaretele poate reduce riscul individual si efectele asupra populatiei. Autoritatile din Marea Britanie, Cehia, Polonia sau Noua Zeelanda sunt doar cateva dintre acestea.

„In timp ce, citand modele ca Turkmenistan sau Kosovo, initiatorii legii vor sa restrictioneze dreptul fumatorilor romani la o alegere informata cu privire la produsele care ar putea reduce riscurile asociate fumatului, pe 8 iunie a.c. Ministerul Sanatatii din Noua Zeelanda a lansat un site in care afirma clar ca <

>. In Marea Britanie, un site similar exista de mai bine de doi ani.”

Nu in ultimul rand, CLCC doreste clarificarea informatiilor false legate de subventiile la tutun, care reprezinta bani europeni pentru fermierii romani. Nu doar Romania beneficiaza de aceste fonduri. In UE sunt 12 tari cultivatoare de tutun, cele mai importante fiind Italia, Bulgaria, Grecia, Spania si Polonia, care detin circa 85% din culturile de tutun. Potrivit site-ului CE, doar in 2017 Bulgaria a primit prin plati directe peste 52 mil. euro pentru culturi de tutun, Ungaria circa 9,6 mil. euro, iar Polonia peste 31 mil. euro. Romania a primit in 2017 circa 1,6 mil. euro.

Coalitia pentru Libertatea Comertului si a Comunicarii reuneste companii care produc si comercializeaza tigarete si produse cu potential de risc redus. De asemenea, distribuitori engros, retaileri, mici comercianti si reprezentanti ai Horeca. Industria tutunului este al doilea cel mai mare contribuabil la bugetul de stat al Romaniei, cu peste 3 miliarde de euro platite anual sub forma de accize, taxe, contributii si impozite.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri