Poluarea aerului reprezinta, in prezent, cel mai mare risc pentru sanatate la nivel mondial, iar aceasta se estimeaza ca va contribui la 7 milioane de decese premature in fiecare an, releva "World Air Quality Report 2018 - Region & City PM2.5 Ranking", publicat in acest an de platforma IQAir.

De altfel, in rezumatul raportului, citat de Agerpres, se mai arata ca aerul poluat reprezinta cea de-a patra cauza care duce la inregistrarea deceselor precoce si, mai mult, impovareaza economia globala cu un cost anual de 225 miliarde de dolari.

In acest context, una dintre ierarhiile prezentate in document in care se face referire la cele mai poluate tari din lume, grupul statelor membre ale Uniunii Europene (UE) este deschis de Bulgaria (locul 24 - indice de poluare 25,82), urmata de Polonia (locul 29; indice 22,39), Croatia (locul 30; indice 22,18), Cehia (locul 35; indice 20,18) si Romania (locul 37; indice 18,65).

Totodata, la nivel general, Europa este reprezentata la pozitia 14 de Bosnia Hertegovina, cu un indice al poluarii atmosferice cu particule in suspensie din aer, respectiv parametrul PM2,5, de 39,97 (nesanatos pentru persoane sensibile), urmata de Macedonia de Nord (locul 15) - indice 35,47 (poluare moderata) si Kosovo (locul 19) - indice 30,40 (poluare moderata).

Topul mondial de pe platforma IQAir este condus de Bangladesh, cu un indice al poluarii atmosferice cu particule in suspensie din aer, respectiv parametrul PM2,5, de 97,10 (nivel nesanatos), in 2018, la o populatie totala de 166,368 de milioane de persoane. Locurile urmatoare de pe podium sunt ocupate, in ordine, de Pakistan (indice de poluare de 74,27 si o populatie de 200,813 milioane de locuitori) si India - indice 72,54 si populatie de 1,354 miliarde de locuitori.

In ceea ce priveste topul oraselor la nivel mondial, valabil pentru anul 2018, acesta este condus de Gurugram (India), cu 135,8 indice, Ghaziabad (India) - indice 135,2, respectiv Faisalabad (Pakistan) - indice 130,4. De altfel, topul primelor zece orase este dominat de localitati din India si Pakistan, doar la locul 8 figurand Hotan din China, cu un indice de poluare a aerului de 116 de unitati.

Conform raportului IQAir, printre orasele enuntate in clasament, primele din Europa apar la pozitiile 92 (Lukavac din Bosnia Hertegovina, indice de poluare de 55,6), 102 (Zivinice - Bosnia Hertegovina, indice 54) si 168 (Tetovo - Macedonia, indice 44,6).

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), poluarea atmosferica reprezinta cel mai mare risc legat de mediu pentru sanatatea umana in Uniunea Europeana (UE), iar anual acest tip de poluare cauzeaza moartea prematura a circa 400.000 de persoane.

Particulele in suspensie, dioxidul de azot si ozonul de la nivelul solului constituie poluantii atmosferici considerati raspunzatori pentru cea mai mare parte dintre aceste decese premature.

Concentratiile de particule fine (PM2,5), de dioxid de azot (NO2, emis de motoarele diesel) si de ozon (O3) au scazut usor in aerul din Europa, potrivit cifrelor din 2015 pe care se bazeaza si un studiu al Agentiei Europene de Mediu (AEM).

Particulele in suspensie PM2,5, cu un diametru de 2,5 micrograme sau mai mici, sunt periculoase deoarece pot patrunde foarte adanc in plamani.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a stabilit un prag zilnic al calitatii aerului la 25 micrograme de PM2,5 in metrul cub de aer.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri