Asociatia Locus, care se ocupa de protejarea statiunii Baile Herculane, ar putea incepe in luna iulie proiectul de punere in siguranta a cladirii Bailor Neptun, pe baza proiectului tehnic realizat deja cu ajutorul specialistilor, dupa ce au strans donatii in valoare de 40.000 de euro.

In urma cu o saptamana, o parte din echipa Herculane Project s-a intalnit cu reprezentantii firmei care va executa lucrarea de punere in siguranta a Bailor Neptun si a discutat graficul de executie, modul de contractare, dar si data inceperii santierului.

Tot in urma cu o saptamana, Primaria Baile Herculane a anuntat ca a gasit solutia pentru ca executantul sa fie contractat in mod direct de catre asociatia Locus.

"Urmeaza sa decidem data exacta a inceperii santierului, din cele potentiale discutate deja, preconizand ca va incepe in luna iulie, cat de urgent posibil! Intre timp, suntem in discutii cu diversi potentiali parteneri pentru a primi sponsorizari in materiale si a executa cat mai mult din proiectul tehnic elaborat in anul 2018. Avem nevoie de lemn, tabla ondulata si tabla zincata, jgheaburi si burlane din tabla zincata, si nu in ultimul rand sute de metri patrati de schela, asadar orice ajutor este bine venit!", a scris pe Facebook Asociatia Locus.

Pe 18 aprilie, Asociatia Locus, formata din tineri arhitecti din Timisoara, a facut un apel pe Facebook pentru a strange suma de 100.000 de euro, necesara pentru inceperea lucrarilor de punere in siguranta a Bailor Neptun, cladire care este un pericol public, pentru ca elementele decorative ale fatadei se prabusesc in strada, iar zonele critice ale casei nu mai pot astepta.

Ovidiu Sandor a promis Asociatiei Locus ca va dubla suma care se va strange in cont pana la data de 1 mai. La 1 mai, suma donata a ajuns la 18.000 de euro. Astfel, suma de 36.000 de euro va permite asociatiei sa inceapa lucrarile de punere in siguranta in cele mai afectate zone. Pana acum, donatiile au ajuns la 40.000 de euro.

Planul de salvare

Asociatia Locus vrea sa puna in siguranta cladirea Bailor Neptun, pe baza proiectul tehnic realizat deja cu ajutorul specialistilor.

“Interventia de urgenta asupra cladirii inseamna indepartarea pericolului public pe care il prezinta in acest moment cladirea si prevenirea unui colaps definitiv al sectoarelor de cladire afectate. Interventia de urgenta se va face in etape, pe masura ce vom reusi sa strangem banii necesari. Interventia va fi facuta in baza unui proiect tehnic elaborat de echipa noastra impreuna cu o serie de specialisti, iar toate lucrarile propuse sunt reversibile. Cladirea a fost declarata pericol public in baza unei expertize tehnice in 2017, iar procedurile de protejare a comunitatii si a monumentului trebuiau incepute de indata”, au explicat reprezentantii Asociatiei Locus.

Proprietarul cladirii este Primaria Baile Herculane, iar terenul este detinut de doi privati. Proprietarii terenului nu si-au dat acordul pentru ca interventia sa poata fi posibila, dar avand in vedere ultimele prabusiri si degradari structurale, cladirea este un pericol foarte mare pentru trecatori. Astfel, administratia locala a decis sa emita autorizatia de construire in regim de urgenta in baza proiectului tehnic avizat de Directia Judeteana pentru Cultura Caras-Severin si predat de catre echipa Asociatia Locus in 26 aprilie 2018 catre administratie.

“Aceasta interventie este singurul pas care poate fi implementat pana la rezolvarea tuturor problemelor juridice si de proprietate, si reprezinta stoparea prabusirilor preconizate in urmatoarea perioada si pierderea unor elemente originale si de foarte mare valoare pentru patrimoniul cultural din Romania, prin lucrari reversibile! Nu se va face nici o lucrare permanenta asupra Bailor, ci se va proteja si conserva pana la momentul oportun unei restaurari corecte si fezabile”, a explicat Asociatia Locus.

Studentii care vor sa reabiliteze Baile Herculane

O echipa de tineri care studiaza arhitectura in Timisoara incearca sa reabiliteze statiunea Baile Herculane. Dupa ce a publicat un articol cu o serie de fotografii care surprindeau frumusetea degradata a cladirilor din statiune, Oana Chirila a decis sa faca ceva, orice. Unii prieteni au venit la ea, iar cu altii a dus o lupta de convingere, dar, in final, toti sunt uniti de dorinta de a restaura cladirile peste care timpul si natura au trecut, fara ca oamenii sa spuna „stop”. Acum, eforturile tinerilor arhitecti se concentreaza pe stabilizarea cladirii Baile Neptun pana cand situatia administrativa va permite reabilitarea ei. Citeste aici povestea integrala.

Asociatia Locus, organizatie non-guvernamentala fondata in anul 2017, are ca scop salvarea si promovarea patrimoniului cultural, arhitectural, natural, urbanistic si istoric, mobil si imobil in principal de pe teritoriul Romaniei.

Proiectul principal in lucru il reprezinta HerculaneProject, proiect al caror obiective sunt reactivarea arhitecturala si sociala a centrului istoric din Baile Herculane. Printre actiunile HerculaneProject se numara dezvoltarea si avizarea proiectului de consolidare a Bailor Neptun, cea mai emblematica cladire din Herculane, tururi de arhitectura, organizarea unei scoli de vara pentru a activa o legatura cu mediile universitare din tara si din diaspora, cat si dezvoltarea unui ghid de interventie pentru monumentele istorice.

Sursa foto: Asociatia Locus

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri