Romania se afla in topul european in ceea ce priveste mortalitatea prin atac vascular-cerebral. Patru romani isi pierd viata in fiecare ora din cauza acestei. In plus, pentru pacientii care raman cu sechele, costurile de tratament sunt imense: pentru sustinerea financiara a 1000 de pacienti ramasi cu sechele majore dupa un episod AVC pentru ca nu au avut acces la tratamentul adecvat, statul va cheltui in urmatorii 10 ani aproximativ 100 milioane de euro, atrag atentia medicii.

“Romania are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa! 4 romani mor in fiecare ora din cauza AVC”, a spus astazi prof.dr. Gheorghe Iana la conferinta organizata de Societatea de Neuroradiologie si Radiologie Interventionala din Romania (SNRIR) pe tema managementului multidisciplinar al infarctului cerebral.

“In ultimele 9 luni s-au reasezat bazele programului national prin crearea programului de atestare complementara a medicilor radiologi interventionisti si au fost certificati 25 de specialisti in neuroradiologie interventionala. Pana in anul 2020 vor exista 4 centre de interventie capabile sa functioneze 24 din 24, 7 zile din 7. Alaturi de medicii de urgenta, medicii anestezisti si neurologi, specialistul in radiologie interventionala va asigura diagnosticarea rapida si interventia in fereastra de timp de 6 ore obligatorie pentru o astfel de interventie. Urmeaza sa fie acreditate 3 centre de pregatire pentru radiologii interventionisti care vor asigura personalul medical necesar derularii in bune conditii al AP AVC”, explica presedintele SNRIR, prof. univ. dr. Gheorghe Iana.

Este nevoie de finantare in ceea ce priveste sistemul medical din Romania. Astfel, sunt necesare atat investitii in medici si echipamente, cat si crearea unor centre functionale la nivel national pentru pacientii care sufera un AVC.

Costuri de peste 650 de milioane de euro pentru pacientii cu AVC

“Avem nevoie de finantare! In Romania accidentul vascular cerebral (AVC) reprezinta a doua cauza de mortalitate - 21,64% si dizabilitate - 11,34% cu un cost anual pentru statul roman de aproximativ 657 milioane euro, dintre care 89% sunt costuri indirecte generate de sustinerea pacientilor care dupa un AVC raman cu sechele grave. Costul pentru tratarea unui pacient sunt intre 5000 si 10.000 de Euro, costurile pentru sustinerea ulterioara a pacientilor care raman cu sechele sunt imense. Pentru sustinerea financiara a 1000 de pacienti ramasi cu sechele majore dupa un episod AVC pentru ca nu au avut acces la tratamentul adecvat, statul va cheltui in urmatorii 10 ani aproximativ 100 milioane de euro, iar costurile cu tratarea acestor 1000 de oameni ar reprezenta aproxim 15 milioane de euro. Cheltuielile directe si indirecte ajung sa reprezinte aproximativ 0,4% din PIB. Cele mai noi statistici arata ca 20 % dintre pacientii cu AVC mor in primele 30 de zile, iar 30% dintre ei raman imobilizati la pat. Investitia in medici si echipamente, crearea unor centre functionale la nivel national sunt cei mai importanti pasi pe care sistemul medical trebuie sa ii faca in viitorul foarte apropiat” , a adaugat prof. univ. dr. Gheorghe Iana.

VEZI SI: VIDEO Cum arata primul centru de excelenta in tratarea accidentelor vasculare cerebrale din Romania, inaugurat la Targu Mures

SNRIR propune ca in Bucuresti sa se creeze 5 centre care sa asigure prin rotatie garda permanenta pentru acoperirea urgentelor, iar centrele de la Targu Mures, Suceava si Timisoara sa acopere momentan restul tarii. In urmatorii ani, vor fi necesare cel putin inca 4 centre, distribuite in functie de distributia populatiei la nivel national.

Sorina Pintea: Vom crea patru centre de trombectomie mecanica

“Recunoasterea acestei specialitati a venit foarte tarziu, desi documentatia a fost depusa cu mult timp in urma. Cei 25 de medici pe care ii avem astazi nu sunt multi, dar trebuie sa stim ca anul trecut am pornit de la foarte putin. Urmeaza sa devina functionale aceste 4 centre de trombectomie mecanica, a inceput cel din Targu Mures, urmeaza Suceava, se va implementa softul RAPID, iar anul viitor vom up-grada programele nationale existente si vom introduce si alte programe noi de sanatate”, a explicat Ministru Sanatatii, Sorina Pintea, felul in care isi propune ministerul sa dezvolte aceasta specialitate si cum urmeaza sa fie implementata la nivel national.

“In conditiile in care fereastra de interventie pentru pacientul cu AVC este de maxim 6 ore, necesitatea distribuirii corecte a centrelor de interventie la nivel national este foarte importanta”, a explicat profesorul doctor de origine romana, Tudor Jovin unul dintre pionierii neuroradiologiei interventionale din SUA si intreaga lume, expert in tratamentele interventionale si non-interventionale pentru intreg spectrul AVC-ului.

“Daca factorii decizionali respecta ce au promis, vom ajunge sa intervenim in 1% dintre cazurile de pacienti cu AVC, fata de 10% rata de interventie in Europa in acest moment”, a adaugat profesorul universitar doctor Gheorghe Iana.

In 2018, sistemul de sanatate din Romania dispunea doar de 5 specialisti care puteau interveni endovascular in cazuri de AVC dupa cele mai noi protocoale internationale. Pregatirea si acreditarea dupa curricula internationala a unui medic specialist dureaza cel putin 6 luni.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri