Spitalul Clinic Judetean (SCJ) Mures a anuntat desfiintarea singurului compartiment pentru tratarea arsilor din judet, pe motiv ca institutia sanitara nu s-a adaptat cerintelor Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 476 din 2017 pentru tratamentul si ingrijirea pacientilor cu arsuri de gravitate redusa, in locul acestuia fiind infiintat un compartiment de chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva, cu specializare pe reconstructie mamara, scrie Agerpres.ro.

Personalul medical specializat care lucra pe partea de arsi acuza conducerea SCJ Mures ca, timp de doi ani, nu a investit nimic pentru conformarea compartimentului la normele prevazute in Ordinul 476/2017, iar in cele din urma a decis infiintarea unui compartiment de chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva, cu specializare pe reconstructii mamare, in conditiile in care mai exista o astfel de sectie la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Targu Mures.

Medicii si asistentele de la fostul compartiment de arsi sustin ca nu inteleg ratiunea pentru care conducerea SCJ Mures a optat pentru o astfel de specializare, in conditiile in care la sectia similara de la SCJU Targu Mures se fac cel mult 5-6 reconstructii mamare pe an, pe cand fluxul de pacienti cu diferite arsuri este destul de mare, cel putin 120 de pacienti pe an, atat in ambulatoriul de specialitate, cat si pe internarile de zi si pe cele continue.

Ce spune conducerea spitalului

De cealalta parte, managerul SCJ Mures, dr. Ovidiu Garbovan a declarat, pentru AGERPRES, ca spitalul nu a putut indeplini conditiile prevazute in Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 476/2017 privind tratamentul si ingrijirea pacientilor cu arsuri de gravitate redusa si ca, in perspectiva, la Targu Mures va fi construit un centru de arsi, pentru care ar exista finantare, dar inca nu a fost identificat un teren.

"In primul rand acest compartiment nu era exclusiv pentru arsi, era un compartiment de chirurgie plastica, microchirurgie reconstructiva si arsi. Ulterior, in 2017 a aparut un ordin al ministrului Sanatatii, care definea foarte bine sectiile de arsi, centrele de arsi, mai ales dupa accidentul de la Colectiv. Dar trebuia sa indeplineasca standarde, lucru pe care spitalul nostru nu il putea indeplini si nici in perspectiva nu se putea face, ca dovada ca la nivelul Ministerului Sanatatii s-a luat decizia ca sa construim un centru de arsi la Targu Mures, conform standardelor actuale, care inseamna foarte multe investitii si conditii speciale pentru arsi. Noi putem trata ca si intr-o sectie de chirurgie, conform ordinelor in vigoare, bolnavul cu arsuri mai mici de 10% din suprafata si mai mici de 2% profunzime, cu exceptia fetei, mainilor, organelor genitale, cailor aeriene superioare sau suspiciuni de arsuri chimice, electrice si alte substante. Din acest motiv, un compartiment sau mai bine-zis paturi pentru arsi noi nu putem asigura si nu isi poate nimeni asuma o responsabilitate de a trata un ars (...) Sigur ca personalul ramane pe loc, nu este nicio problema, numai ca nu mai tratam arsii mai mari de gradul 1/2 si 10% din suprafata. Nu inteleg ce alarmare a fost", a aratat dr. Garbovan.

Managerul SCJ Mures sustine ca niciun spital din tara nu are spatiile prevazute de Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 476 din 2017 si ca nici spitalul sau nu isi mai asuma ingrijirea pacientilor cu arsuri grave.

"Cand se va face acel centru de arsi vor fi si paturi pentru arsi", a sustinut dr. Ovidiu Garbovan, care a precizat ca, in cazuri deosebite, se va recurge la procedura standard, aceea de a anunta Bucurestiul, si se vor acorda primele ingrijiri pana se va elibera un pat la Centru de Arsi din capitala sau pana se va face transferul in strainatate.

Medicii specializati in arsuri sustin ca procedura de transfer este foarte greoaie si pune in pericol viata pacientilor arsi, ultimul caz, transferat la Bucuresti in data de 9 iulie, fiind cat se poate de elocvent.

Acestia sustin ca un pacient cu arsuri grave, survenite in urma unui accident de munca petrecut la Targu Mures, a ajuns abia dupa o saptamana la Bucuresti fiindca doar atunci s-a eliberat un pat, dupa ce a stat cateva zile la SMURD Targu Mures intr-o boxa, apoi transferat in stare grava la ATI de la SCJ Mures, in acest interval victima contactand o infectie cu acinetobacter, iar starea sa s-a agravat.

Managerul SCJ Mures a aratat ca faptul ca ultimul pacient cu arsuri grave a stat o saptamana la Targu Mures a fost din cauza lipsei de locuri de la centrele de arsi din tara.

"Sunt putine si asa cate sunt. Un ars necesita spitalizare indelungata si nu a fost loc si atunci cand a fost loc ni l-au preluat (...) Orice ars este infectat de la inceput, el nu mai are capacitatea de a se apara, fiindca pielea este un organ al nostru de a apara de aceste bacterii. Explozia a avut loc intr-un mediu insalubru, a fost adus in niste conditii pana la UPU SMURD, a stat acolo 3-4 zile. Principala complicatie a arsului este infectia, tocmai de aceea trebuie sa avem o procedura speciala pentru arsi cu personal supra calificat si infrastructura, in primul rand. Despre asta vorbim in Romania la ora actuala (...) Pentru a nu pune in pericol viata bolnavului si a scurta acest timp, tocmai din cauza aceasta sunt acele proceduri, se anunta la Bucuresti, se gaseste un loc intr-un centru de arsi, pana atunci noi suntem obligati sa asiguram primele ingrijiri. Bolnavul este in primul rand, nu orgoliul profesional sau interesele personale de obtinere a unui spor (...) Ultimul pacient care a fost preluat de Spitalul de Arsi din Bucuresti era cu arsuri de cai superioare si arsuri pe fata, membrele superioare, care a fost introdus la noi, in acest compartiment ca prim-ajutor. Conform ordinului, acest pacient s-a transferat la Spitalul de Arsi din Bucuresti pentru ingrijiri de specialitate", a spus dr. Garbovan.

Medicii sustin ca, de mai multi ani, au solicitat ultimilor doi manageri ai SCJ Mures sa investeasca in imbunatatirea conditiilor pentru tratarea pacientilor arsi, data fiind adresabilitatea crescuta, insa au impresia ca intentionat domeniul respectiv a fost ignorat.

Personalul medical specializat in ingrijirea pacientilor arsi a primit o instiintare scrisa potrivit careia prin Dispozitia 826 din 7 mai 2019, Consiliul Judetean Mures, in subordinea caruia se afla spitalul, a aprobat structura organizatorica si organigrama SCJ Mures si ca astfel "Compartimentul de chirurgie plastica, microchirurgie reconstructiva si arsi" se modifica in "Compartiment de chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva", incepand din data de 1 iunie 2019.

Angajatii SCJ Mures au angajat un aparator si au deschis o serie de actiuni in instanta impotriva conducerii spitalului.

Sursa foto: Shutterstock /Spotmatik Ltd

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri