"Oamenii mor oricum. Si cu, si fara sistem" – este declaratia extrem de cinica si in bataie de joc a purtatorului de cuvant CNAS, Daniel Osmanovici, fost jurnalist la Antena 1 a lui Dan Voiculescu. Trecand peste aceasta declaratie in bataie de joc, este de subliniat ca in ultimii 13 ani, cheltuielile cu sanatate s-au triplat si inca jumatate.

In 2018 cheltuielile cu sanatatea au fost de 42 miliarde de lei, fata de 12 miliarde in 2006. O crestere semnificativa.

Dupa 17 zile de blocaj, CNAS a anuntat ca ieri a fost prima incercare de restartare a sistemului informatic. 17 zile pentru a ajunge la o actiune care sa incerce sa indrepte situatia. Practic, cetatenii care acopera cheltuielile CNAS sunt cei care sufera cel mai mult, dar sunt si cei care au platit o cotizatie semnificativa si neoptionala pentru a avea parte de acest tratament.

Numarul de pacienti a scazut cu 17% din 2006 pana in 2017 (nu sunt inca date pe 2018). Folosim cifrele de la INS privind numarul pacientilor iesiti din spital. INS nu ne prezinta alta serie de date pentru numarul de pacienti, dar putem sa o consideram un indicator pentru numarul general de pacienti.

Daca ne uitam la cheltuielile per pacienti vedem ca acestea s-au inmultit cu 3.5 in aceeasi perioada si au crescut de la aproximativ 2.500 lei la 8.671 lei per pacient.

Vi se pare ca sistemul s-a imbunatatit de 3,5 ori in ultimii 13 ani? Nu. Murim oricum. Si cu, si fara sistem.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri