Mi-am petrecut multe din vacantele de sfarsit de an la bunici, intr-o zona de munte unde iernile sunt foarte reci, iar zapada se asterne intr-un strat gros, blocand aproape complet activitatea din gospodarii. Un motiv bun pentru ca toata lumea sa se adune in jurul sobei care devenea un mic univers al vietii de familie. Se spuneau povesti, se coceau turte si mere, se fierbea ceai sau, pur si simplu, lasam odaia sa se umple de trosnetul lemnelor care ardeau in soba si de suieratul viscolului pe la crapaturile geamului. Nu ma gandesc la iernile reci de la bunici ca sa trec mai usor peste zilele caniculare dintre betoane, ci pentru ca am vizitat, prima data in viata, o fabrica de sobe, iar experienta m-a dus inapoi in timp.

Teracota Medias este ultima fabrica de sobe cu cahle presate si pictate manual din Romania. Pare greu de crezut ca o asemenea fabrica inca supravietuieste, in conditiile in care multe locuinte se incalzesc acum cu sisteme moderne, iar sobele sunt considerate demodate. Nu doar ca supravietuieste, dar fabrica are numeroase comenzi de la oameni care apreciza (inca) traditia si mestesugurile si care isi decoreaza casa cu obiecte de pe vremea bunicilor.

Teracota Medias a fost infiintata in 1906 de sasul Gref Iulius. Dupa ce a schimbat mai multi actionari (printre care si statul roman), fabrica are, din 2015, un nou proprietar sas, Uwe Draser din Seica Mica.

"Sasii stiu sa faca treaba buna si apreciaza altfel mestesugul", spune Radu George, directorul fabricii. "In formula in care functioneaza astazi, fabrica exista de patru ani. Un antreprenor sas a cumparat-o cu probleme financiare. Atunci cand am luat-o, s-a pus problema daca sa o utilam si sa o transformam intr-o fabrica moderna, insa patronul a decis sa pastram aparatura veche, sa-i dam posibilitatea clientului sa vada ce inseamna tehnica de producere manuala a cahlelor de pamant", a adaugat acesta.

O reteta veche de peste un secol

De 113 ani, la Teracota Medias fiecare cahla este turnata, glazurata si pictata manual. Mai mult decat atat, in arhiva fabricii se afla o colectie de cahle si mulaje de cahle transilvanene, inclusiv reproduceri dupa sobe rare de la Muzeul Astra din Sibiu.

Simti ca peste mica fabrica de sobe din Medias a trecut peste un secol de viata odata ce intri in camerele mici si cufundate in intuneric, cu usi mici care te obliga sa te apleci mult. Cuptoarele vechi stau marturie, iar timpul pare ca s-a comprimat in stratul de praf de pe cahlele care se fac dupa o reteta neschimbata de peste 100 de ani, pe care mestesugarii o respecta cu strictete si pe care o transmit din generatie in generatie.

Argila este cea mai importanta materie prima. "Daca nu exista, muncesti degeaba", spune Radu George. Concret, cahlele sunt realizate dintr-un amestec de argila caolinoasa de la Medgidia, care retine caldura, argila refractara de la Suncuius, caolin - o argila alba care are o rezistenta foarte mare la temperaturi ridicate, la care se adauga nisip cuartos de Aghires, denumit si nisip de sticla.

"Toate aceste materiale sunt cantarite, zdobite si amestecate cu apa. Cand pasta e gata, se duce la presat. Amestecul obtinut face ca soba sa se incalzeasca repede si sa retina caldura. Odata oprit focul in soba, caldura se emana in circa 9 ore. Compozitia da si rezistenta la socul termic, astfel ca o soba rezista cel putin 50 de ani la cicluri repetate de incalzire", a explicat directorul fabricii.

Mai departe, amestecul este dus in sectia de tiparire. Placa din teracota se obtine, traditional, prin presarea manuala a lutului intr-o matrita de ipsos. "Dupa presare, lutul se tine in matrita cateva minute. Dupa ce este scoasa din matrita, piesa ramane in atelier 3-4 zile, apoi se curata, i se indreapta marginile, dupa care merge in uscatorie", a adaugat acesta.

Uscatoria, construita de sasul Gref Iulius in 1906, se afla chiar deasupra cuptoarelor. "In momentul in care functioneaza cuptoarele, caldura degajata se ridica si usuca piesele. La noi, in fabrica, uscarea se face natural. Vara, piesele se lasa la uscat circa 2 saptamani. Iarna, procesul dureaza in jur de o luna jumatate", a mai spus Radu George.

Clientii se implica in procesul de fabricare a sobelor

Dupa ce se odihnesc in zona de uscare, cahlele merg in zona de glazurare, care se face tot manual. Compozitia glazurii se realizeaza prin amestecul de frita, pigmenti speciali pentru ceramica si stabilizatori de culoare. Compozitia se introduce intr-o moara si se amesteca cu pietre timp de 24 de ore. Dupa glazurare, cahlele se baga in cuptoare pentru ardere. Timpul de ardere este de 24 de ore, urmat de perioada de racire in cuptor de alte 24 de ore.

"Uneori, clientii nu inteleg de ce dureaza atat de mult procesul de fabricare a unei sobe sau ne spun ca preturile sunt cam mari. Ca sa inteleaga mai bine toate etapele, i-am invitat sa asiste si sa se implice in proces. Am avut o familie care si-a facut singura soba in fabrica. Dupa ce am glazurat piesele, toti membrii familiei si-au pictat singuri soba", a povestit Radu George.

Fabrica de teracota din Medias pastreaza functional cuptorul fabricat in 1906, dar, in paralel, lucreaza si cu un cuptor performant, adus din Italia, care se programeaza de pe telefon. "Niciodata nu stii ce scoti din cuptor, dar de multe ori piesele din cuptorul vechi ies mai frumoase decat din cel nou", a marturisit Radu.

In prezent, fabrica de teracota din Medias produce peste 300 de modele de cahle pentru sobe de teracota simple sau ornamentale, cu modele geometrice si decorative, glazurate multicolor si pictate manual, inainte si dupa ardere, cu glazuri termorezistente. Glazurarea cahlelor se poate face in mai multe culori, insa cele care reprezinta cel mai bine traditia fabricii sunt piesele glazurate alb si pictate manual. Toate piesele produse de Teracota Medias sunt elemente unicat, inseriate individual, insotite de certificat de autenticitate. Fiecare soba este o piesa de arta a carei valoare creste odata cu trecerea timpului.

Citeste si:

    Foto: Facebook / Teracota Medias

    Preturile pentru sobele clasice, traditionale si personalizate incep de la 4.000 de lei si pot depasi 16.000 de lei. Placile de teracota se vand cu preturi cuprinse intre 38 si 55 de lei.

    Pe langa productia de sobe traditionale si moderne, fabrica se ocupa si de restaurarea pieselor vechi, activitate pe care o face impreuma cu specialisti restauratori, sculptori, pictori si absolventi de alte plastice.

    Cahlele fabricate la Medias sunt expuse la targuri si evenimente organizate in tara, iar mesterii de la Teracota sustin workshop-uri de manufacturat cahle folosind tehnici si unelte traditionale.

    Sursa foto: Facebook / Teracota Medias

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Social »



    Setari Cookie-uri