De la comanda telefonica sau cea prin aplicatie pana la soneria de la usa care anunta ca a venit pizza, procesul este putin mai lung si digitalizat, pentru a usura munca angajatilor. Productia de pizza si livrarea acesteia in maximum 45 de minute poate fi o provocare intr-o Capitala sufocata de masini, asa ca in reportajul de mai jos prezentam etapele prin care trece asteptarea fiecarui client infometat Dodo Pizza.

Esti in drum spre casa, vii infometat de la munca, urci scarile grabit spre apartament si in acest timp suni sa comanzi o pizza clasica: cu sunca, salam, cascaval si sos de rosii sau stai deja confortabil pe canapea si incerci sa te hotarasti ce pizza sa alegi: cu mai multe tipuri de branza sau ceva traditional romanesc, cu salam si carnati. Sunt multe scenarii in care pizza este solutia, iar cele enumerate anterior sunt doar cateva dintre ele.

Atunci cand oamenii se grabesc si pofta este prea mare, clientii aleg pizza din proximitate, iar Dodo Pizza promite o livrare in maximum 45 de minute. Cand suna la Dodo, apelul este preluat de centrala din sediile din Brasov si directionat catre aplicatiile din Bucuresti, in functie de adresa de livrare, care poate sa fie mai aproape de pizzeria din Dristor, Lujerului sau Berceni. Momentan, activitatea din pizzeria Aviatorilor este supendata pana la deschiderea restaurantului.

Dodo Pizza primeste comenzi prin aplicatia mobila, de pe site si direct in magazin. Aplicatia functioneaza din iunie si va cere note de la clienti: una pentru livrare si una pentru pizza, urmand ca nota pentru mancare sa fie anuntata in pizzerie, printr-un jingle audio, ca cei care au facut-o sa stie cum sunt evaluati.

In urma cu cateva luni, pe site scria „45 de minute sau pizza gratis”, dar acum apare ratingul dat de clienti si timpul mediu de livrare. In Capitala, timpul mediu de livrare este de 31 de minute, iar nota este 4,8 din 5. Daca livrarea dureaza mai mult de 45 de minute, clientii primesc in continuare un voucher pentru orice pizza mare isi doresc.

In pizzerie, regulile sunt clare pentru toata lumea: fara telefon mobil si o pauza de 30 de minute, impartita in doua, daca angajatul prefera astfel. „Regulile sunt clasice, de productivitate, conduita si buna disciplina”, explica Sergiu Bolocan, cel care a adus franciza ruseasca Dodo Pizza in Romania.

De la comanda la bacsis

In pizzeria de la Lujerului, prima deschisa in Bucuresti in 2017, cateva mese sunt ocupate, in timp ce in spate, angajatii intind aluatul pentru pizza si il orneaza cu diverse ingrediente: chorizo, mozzarella, ardei sau porumb. Aici, modul de lucru este digitalizat, cu tablete pentru fiecare etapa de productie, fara hartii, bonuri de comanda sau alte carnetele cu notite.

„Bon de comanda nou”, anunta vocea robotului in bucatarie. Acum, la ora 17:36, o comanda de pizza Prosciutto & Funghi a intrat in sistem si trebuie sa fie livrata pana la 18:21. Madalina bifeaza pe tableta primirea comenzii, iar aceasta a trecut pe urmatoarea tableta, la a doua etapa. Aici, Madalina intinde blatul de pizza si pune ingredientele: sos, mozarella, ciuperi si prosciutto. Ordinea ingredientelor si cantitatile, masurate in pahare de diferite culori, sunt notate pe un tabel, pe perete.


Urmeaza a treia etapa, cuptorul. Dupa cinci minute la cuptor la o temperatura de peste 260 de grade Celsius, pizza este scoasa si asezata intr-o cutie de lemn. Singura operatiune care le ramane angajatilor este sa scrie pe o eticheta tipul de pizza, numele clientului si sa sigileze cutia.

„Tine-o tot asa” - este mesajul care se aude automat dupa ce pizza a fost gata in timp util, in mai putin de 12 minute, normativul de viteza al unei comenzi. „Bravo. Dar si mai repede puteti?” - nu este ceea ce ar trebuie sa se auda prea des in pizzerie, pentru ca inseamna ca mancarea s-a facut peste timpul maxim alocat.

In afara restaurantului asteapta curierii sa preia comenzile. Ei iau cutia de pizza, pe care o introduc intr-o husa incalzita, si hartia printata cu adresa clientului si informatii despre banii pe care trebuie sa ii primeasca, dar si restul pe care trebuie sa il pregateasca.

Curierii merg pe jos sau cu masinile personale la destinatie. Ei castiga 7,5 lei pe ora, la care se adauga 1 leu per comanda, in timpul verii, cand se livreaza pe scutere. La finalul lunii, ajung sa castige peste 4.000 de lei, din bacsisuri si salariu, spune Sergiu.

Sergiu, fondatorul Dodo Pizza, face din cand in cand pe curierul, iar acum duce cutia cu pizza la destinatie, in apropierea locatiei pizzeriei de la Lujerului. La 17.47 iese din pizzerie, iar in nici opt minute, suna la interfon. Usa se deschide larg si se inchide rapid dupa ce pizza mare a ajuns in mainile clientei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri