Elevii cer sa fie aparati. Federatia Elevilor din Romania avertizeaza, dupa tragedia de la Caracal, ca in lipsa transportului judetean copiii si tinerii care fac naveta la scoala sunt nevoiti sa calatoreasca la ocazie. Federatia Elevilor din Romania, din care face parte si Asociatia Elevilor din Constanta, cere Guvernului sa ia masuri de urgenta pentru remedierea situatiei transportului, avand in vedere tragedia petrecuta la Caracal. Elevii din mediul rural din Romania sunt nevoiti sa calatoreasca la ocazie, deoarece transportatorii nu practica toate traseele si nu opresc in unele localitati, acuza elevii.

Elevii avertizeaza ca OUG 51/2019 a scos transportul judetean din sfera serviciilor publice – “la presiunile presedintilor de consilii judetene, sub motivatia ca bugetul nu le permite sa sustina serviciul de transport”. “Astfel, transportatorii nu mai pot fi obligati sa practice traseele ce nu le aduc profit, iar zonele rurale mai putin populate devin izolate, oamenii fiind nevoiti sa foloseasca cursele de ocazie, aspecte puse in vederea Guvernului chiar si de catre Consiliul Concurentei prin punctul de vedere emis”, spun tinerii.

Ce spun tinerii din “Federatia Elevilor din Romania”, intr-un comunicat remis Edupedu.ro:

“Ref: Viata elevilor pusa in pericol! In lipsa transportului judetean sunt nevoiti sa calatoreasca la ocazie!

Federatia Elevilor din Romania solicita Guvernului sa ia masuri de urgenta pentru remedierea situatiei transportului, avand in vedere tragedia petrecuta la Caracal. Elevii din mediul rural din Romania sunt nevoiti sa calatoreasca la ocazie, deoarece transportatorii nu practica toate traseele si nu opresc in unele localitati.

Din informatiile aparute in mass-media, in data de 24 aprilie, o eleva pleca de la liceul la care invata, aflat in localitatea Caracal, spre localitatea sa de domiciliu. Din nefericire, pe ruta dintre cele doua localitati, nu exista nicio firma care sa transporte oamenii prin intermediul transportului public in comun si, ca urmare, eleva a fost nevoita sa caute o cursa de ocazie, cu un strain. Situatia nu este singulara, in urma cu 3 luni o alta fata fiind nevoita sa foloseasca aceeasi metoda de transport la intoarcere din Caracal.

Federatia Elevilor din Romania considera ca o cauza a acestei intamplari o constituie gestionarea defectuoasa a transportului de catre Consiliul Judetean Olt. Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 51/2019, aprobata de Guvern luna trecuta, gestionarea serviciului de transport judetean a devenit si mai haotica pentru ca noua legislatie este contradictorie si contrara dreptului Uniunii Europene.

Pana in data de 28 iunie a.c., transportul judetean de persoane era serviciu public. In acest caz, autoritatile publice aveau obligatia sa asigure, prin licitatie, deservirea tuturor localitatilor dintr-un judet, prin intermediul obligatiilor de serviciu public. In schimb, consiliile judetene au inteles sa incalce legea fata de toti calatorii in general, si fata de persoanele din mediul rural in special, alegand sa ii priveze de transport de calitate, neincheiand contractele cu operatorii de transport.

Atragem atentia asupra faptului ca, in urma OUG 51/2019, transportul judetean a fost eliminat din sfera serviciilor publice la presiunile presedintilor de consilii judetene, sub motivatia ca bugetul nu le permite sa sustina serviciul de transport. Astfel, transportatorii nu mai pot fi obligati sa practice traseele ce nu le aduc profit, iar zonele rurale mai putin populate devin izolate, oamenii fiind nevoiti sa foloseasca cursele de ocazie, aspecte puse in vederea Guvernului chiar si de catre Consiliul Concurentei prin punctul de vedere emis.

Pe aceasta cale, FER solicita Parlamentului Romaniei sa respinga OUG nr. 51/2019. In caz contrar, ne exprimam ingrijorarea ca tragedii de tipul celei din Caracal se vor mai petrece, in lipsa unor servicii de transport sigure si accesibile.

Federatia Elevilor din Romania (FER) este o organizatie neguvernamentala in curs de infiintare, care isi asuma reprezentarea drepturilor si intereselor comune ale tuturor elevilor din invatamantul preuniversitar din Romania. FER este compusa din toate asociatiile reprezentative ale elevilor din Romania existente la acest moment: Asociatia Elevilor din Constanta, Asociatia Elevilor din Bacau, Asociatia Elevilor din Maramures, Asociatia Elevilor din Calarasi, Asociatia Valceana a Elevilor si Asociatia Elevilor din Bucuresti si Ilfov.”

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri