31 Iulie 2019

Locuinte de serviciu pentru angajatii spitalelor de la 1 septembrie: PNL acuza ca vor beneficia de ele si bucatarii si portarii



Consiliul General al Capitalei a adoptat in sedinta de miercuri transmiterea in administrarea Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti a unui numar de 70 de apartamente, cu destinatia de locuinte de serviciu pentru personalul angajat in unitatile sanitare ale ASSMB.

Acestea sunt amplasate in Aleea Teisani nr. 292-294, conform Agerpres.ro.

De asemenea, a fost aprobata o lista cu 210 persoane, care vor avea prioritate in atribuirea celor 600 de locuinte de serviciu pe care Municipalitatea intentioneaza sa le asigure personalului angajat in spitalele din subordinea ASSMB.

Primarul general, Gabriela Firea, a mentionat ca este vorba despre o initiativa menita sa descurajeze plecarea in strainatate a personalului medical.

"Asa cum stiti, eu am propus, iar dvs ati aprobat, in majoritate, un proiect prin care Primaria Capitalei achizitioneaza 600 de locuinte pentru cadrele medicale. Dupa activitatea comisiei de licitatie, am reusit sa achizitionam 167 de astfel de locuinte. 70 dintre ele sunt deja achitate. 107 vor fi platite in perioada urmatoare. Practic, de pe data de 15 august se vor face repartitiile, iar de pe 1 septembrie aceste cadre medicale sau lucratori in spitalele noastre se vor muta efectiv in locuintele de serviciu. Avem un cadru legal, este o chirie modica, practic subventionata, intre 97 - 110 lei. Este suportabila. Precizez faptul ca nu este vorba despre locuinte sociale, ci de serviciu pentru angajatii spitalelor. Avem deja un numar de cereri peste cele 600 aprobate de CGMB, dar in momentul in care se va finaliza lista voi veni in fata dvs. pentru dezbatere si vot", a spus Firea.

Pe de alta parte, consilierul municipal Catalin Deaconescu (PNL) a semnalat faptul ca pe lista celor 210 persoane nu figureaza doar personal medical.

"Noi am luat mai multe decizii in privinta crearii unei diferente de tratament justificate pentru personalul medical din spitale din subordinea CGMB, in incercarea de a-i determina pe acestia sa ramana in tara si sa lucreze in aceste spitale. De la hotararea noastra initiala care se referea la medici, am ajuns la personalul mediu, dupa care am ajuns la tot personalul angajat in spitale si azi ajungem sa aprobam o lista de prioritati pe care figureaza ingineri, economisti, brancardieri, portari, ajutoare de bucatari, bucatari. Va intreb, avand in vedere constrangerile bugetare prin care suntem nevoiti sa trecem pe finalul acestui mandat, dar mai ales avand in vedere jurisprudenta extrem de bogata a CEDO in ceea ce inseamna diferenta nejustificata de tratament, (...) va intreb daca prin acest proiect va propuneti sa aduceti aceasta discriminare intre un economist care lucreaza la un spital al Municipiului Bucuresti si unul care lucreaza la un muzeu sau o scoala din Municipiul Bucuresti?", a intrebat el.

Gabriela Firea a replicat ca 60% din lista este reprezentata de personalul medical, restul fiind persoane din zona de suport.

"Daca ati fi citit cu mare atentie aceasta lista de solicitari, ati fi observat foarte clar ca procentul net favorabil este pentru cadrele medicale (...). La solicitarea managerilor de spitale, au fost acceptate pe aceasta lista si cateva persoane care lucreaza la serviciile auxiliare, dar extrem de importante", a spus ea.

Pe de alta parte, Catalin Deaconescu a atras atentia asupra faptului ca la nivelul Capitalei exista cereri de locuinte sociale care nu au fost solutionate.



Citeste si