Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operational Capital Uman, a lansat in consultare publica ghidul "Program pilot de stimulare a participarii la educatie a copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate".

Scopul principal al apelului de proiecte consta in stimularea participarii la educatie a copiilor ai caror parinti sunt plecati in strainatate si prevenirea fenomenului de parasire timpurie a scolii. Apelul de propuneri de proiecte vizeaza exclusiv Regiunea de dezvoltare Nord Est, conform Agerpres.ro.

Potrivit unui anunt al MFE, programul este pregatit in contextul in care 92.027 copii aveau in 2018 parintii plecati la munca in afara tarii si se aflau in grija rudelor. Conform Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, din acestia, 16.331 copii nu au niciun parinte in tara, iar alti 12.806 au unicul parinte plecat la munca in strainatate.

Bugetul alocat acestui apel de proiecte este de 10 milioane de euro, din care 85% contributia UE, respectiv 8,5 milioane de euro, si 15% contributia nationala, adica 1,5 milioane de euro. Valoarea eligibila a unui proiect mic este de maximum 300.000 de euro, iar cea a unui proiect mare este de maximum 1 milion de euro.

MFE precizeaza ca pot fi finantate urmatoarele activitati: pachet integrat de servicii destinat prescolarilor si elevilor din ciclul primar si gimnazial in vederea stimularii participarii la educatie si prevenire a fenomenului de parasire timpurie a scolii; asigurarea de servicii de educatie parentala si de consiliere sociala; activitati de sprijin pentru stimularea participarii la educatie si la activitatile de consiliere a copiilor; dezvoltarea de parteneriate intre scoli, autoritati locale, institutii locale, ONG-uri si comunitate.

In cadrul prezentei cereri de propuneri de proiect, grupul tinta eligibil cuprinde urmatoarele categorii: prescolari, elevi din invatamantul primar si gimnazial, parinti/tutori/persoana care are in grija copilul cu parinti plecati la munca in strainatate. In grupul tinta sunt inclusi copiii cu dizabilitati si nevoi speciale care pot beneficia in proiect de servicii de educatie de nivel anteprescolar.

Apelul de propuneri de proiecte vizeaza exclusiv Regiunea de dezvoltare Nord Est. Atat in statisticile ANPDCA, cat si in statisticile Ministerului Educatiei, regiunea de dezvoltare cu cea mai mare proportie de copii cu parintii plecati la munca in strainatate, cu aproximativ o treime din totalul copiilor cu parintii plecati la nivel national, este Regiunea Nord-Est. Astfel, conform ultimelor date ANPDCA, 30.667 de copii in aceasta situatie sunt din Regiunea Nord- Est, reprezentand 33,32% din totalul copiilor raportati de ANPDCA la nivel national, iar conform Ministerului Educatiei 53.612 de copii, reprezentand 33,71% din totalul copiilor raportati la nivel national de unitatile de invatamant.

"La plecarea unuia sau mai multor membri ai familiei la munca in strainatate, familia trece printr-o perioada de criza. Cei mai afectati sunt copiii, care devin mai vulnerabili emotional, nu mai sunt interesati de scoala, se confrunta cu dificultati in realizarea temelor si intelegerea materiei scolare, au probleme de comunicare cu apartinatorii/parintii si posibilitati reduse de petrecere a timpului liber intr-o maniera utila. Copiii cu unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate reprezinta un grup vulnerabil. Acestia prezinta risc educational, prin prisma faptului ca, in lipsa unuia sau a ambilor parinti, nu au indrumarea necesara pentru efectuarea temelor si in multe situatii sunt implicati in rezolvarea unor treburi casnice. Mai mult decat atat, lipsa parintilor sau a reprezentantilor legali determina limitarea accesului copiilor la servicii de sanatate si educationale sau la beneficii sociale", se arata in ghid.

Pentru aceasta cerere de propuneri de proiecte, categoriile de solicitanti sunt: institutii de invatamant (ISCED 0 - 2) acreditate, publice si private, din reteaua scolara nationala, furnizori de servicii de orientare, consiliere, mediere scolara si servicii alternative, publici si privati, parteneri sociali din invatamantul preuniversitar (de exemplu organizatii sindicale), institutii de cult si asociatii religioase, institutii/agentii guvernamentale cu atributii in domeniul incluziunii sociale, APL cu atributii in domeniul educatiei de nivel preuniversitar, ONG-uri.

Proiectele pot fi aplicate in parteneriat, parteneriatele putand fi constituite din entitati mentionate.

Perioada de implementare a proiectelor este de maximum 36 de luni.

Sursa foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri