Asociatia Locus vrea sa puna in siguranta cladirea Bailor Neptun, parte din Baile Herculane, care se degradeaza pe zi ce trece si unde, recent, s-a prabusit acoperisul, insa, nu poate ajunge la un acord cu Primaria Baile Herculane, care sustine ca asociatia nu se poate ocupa legal de lucrari si solicita ca banii stransi, 40.000 de euro, sa ii fie donati, pentru a se ocupa ea, in timp ce incerca sa dea cladirea inapoi proprietarilor.

Asociatia Locus a incheiat cu Primaria Orasului Herculane un protocol de colaborare, in martie 2018, care are ca obiectiv punerea in siguranta a Bailor Neptun, apoi restaurarea acestora. Protocolul prevede ca Asociatia poate incepe lucrarile cuprinse in proiectul tehnic, apeland la colaboratori autorizati. Protocolul este, insa, vag, iar pentru ca munca pe santier sa demareze, este nevoie de cateva acte aditionale sau de incheierea unui acord intre asociatie, primarie si executantul lucrarilor, pentru ca Inspectoratul de Stat in Constructii sa fie anuntat de inceperea santierului.

Primaria Baile Herculane sustine, insa, ca doar ea poate face lucrarile la monumentul istoric si refuza sa incheie un acord tripartit cu Asociatia Locus si un executant sau sa semneze un act aditional actualului protocol. In schimb, Primaria cere asociatiei sa ii doneze banii si faca ea treaba, urmand sa lanseze o licitatie, sa numeasca un castigator, sa il plateasca si sa se asigure ca lucrurile se desfasoara conform planului.

Intr-un raspuns trimis la o solicitare a Asociatiei, Primaria motiveaza ca aceasta “este o organizatie non-profit care nu poate contracta nici direct, nici in numele UAT (n.r. Unitatea Administrativ Teritoriala) lucrari specifice punerii in siguranta a edificiului”.

“Referitor la natura lucrarilor prevazute pentru punerea in siguranta a edificiului, aratam ca asociatia dumneavoastra nu poate fi nici executant, nici investitor, nici finantator, nefiind constituita ca operator economic autorizat a desfasura lucrari de constructie si interventii asupra unui monument istoric si neputand a realiza “investitii”. Apreciem ca obiectul acestor activitati, care se circumscriu activitatilor unui operator economic autorizat, excede scopului in care a fost constituita asociatia dumneavoastra”, se arata in raspunsul primit de la Unitatea Administrativ Teritoriala a Orasului Baile Herculane de Asociatia Locus.

Primaria voia sa dea cladirea inapoi proprietarilor

In plus, Primaria a incercat, in urma cu o saptamana, in timp ce solicita donatia, sa dea cladirea Baile Neptun pe mainile fostilor proprietari. Astfel, la sedinta locala de pe 28 august s-a dezbatut proiectul propus de primarul PNL Cristian Miclau de revocarea a mai multor hotarari ale Consiliului Local, printre care si cea in care s-a facut schimbul de imobile-cladiri si terenuri intre orasul Baile Herculane si Valeriu si Alexandrina Verbitchi. Atunci, cladirea Bailor Neptun a ajuns in proprietatea administratiei locale. Consilul Local a respins, insa, proiectul.

Asociatia sustine, insa, ca poate desfasura activitati economice, in baza protocolul de colaborare cu Primaria Baile Herculane: “Asociatia sau tertii prin Asociatie isi pot aduce aportul in natura si prin indeplinirea de catre un operator autorizat in conditiile legii a lucrarilor cuprinse in proiectul tehnic, in baza unui raport juridic ce nu obliga UAT, in urma incuvintarii in prealabil a UAT”.

Mai mult, Locus nu este de acord cu donatia: "Noi nu suntem de acord si, dupa ultimele zile, nici nu mai am incredere sa fac asa ceva. In plus, este si dorinta donatorilor de a nu da banii administratiei", spune Oana Chirila, reprezentanta Asociatiei Locus.

Baile Neptun cad

In februarie 2019 a fost emisa autorizatia de construire pentru executarea lucrarilor de interventii in regim de urgenta pentru punerea in siguranta si indepartarea situatiei actuale de “pericol public” la cladirea Baile Neptun. Acum, insa, santierul stagneaza pentru ca Primaria si Asociatia nu pot ajunge la un acord, iar de suferit are numai cladirea monument istoric.

“Cladirea Bailor Neptun nu isi mai permite inca o iarna! In cazul in care lucrarile de punere in siguranta, cu atata intarziere, nu vor incepe in aceasta toamna, riscurile ca un corp de cladire sa intre in colaps sunt majore!”, sustine Asociatia Locus.

Asociatia Locus, care se ocupa de protejarea statiunii Baile Herculane, ar fi putut incepe in luna iulie proiectul de punere in siguranta a cladirii Bailor Neptun, pe baza proiectului tehnic realizat deja cu ajutorul specialistilor, dupa ce au strans donatii in valoare de 40.000 de euro.

Pe 18 aprilie, Asociatia Locus, formata din tineri arhitecti din Timisoara, a facut un apel pe Facebook pentru a strange suma de 100.000 de euro, necesara pentru inceperea lucrarilor de punere in siguranta a Bailor Neptun, cladire care este un pericol public, pentru ca elementele decorative ale fatadei se prabusesc in strada, iar zonele critice ale casei nu mai pot astepta.

Planul de salvare

Asociatia Locus vrea sa puna in siguranta cladirea Bailor Neptun, pe baza proiectul tehnic realizat deja cu ajutorul specialistilor.

“Interventia de urgenta asupra cladirii inseamna indepartarea pericolului public pe care il prezinta in acest moment cladirea si prevenirea unui colaps definitiv al sectoarelor de cladire afectate. Interventia de urgenta se va face in etape, pe masura ce vom reusi sa strangem banii necesari. Interventia va fi facuta in baza unui proiect tehnic elaborat de echipa noastra impreuna cu o serie de specialisti, iar toate lucrarile propuse sunt reversibile. Cladirea a fost declarata pericol public in baza unei expertize tehnice in 2017, iar procedurile de protejare a comunitatii si a monumentului trebuiau incepute de indata”, au explicat reprezentantii Asociatiei Locus.

Proprietarul cladirii este Primaria Baile Herculane, iar terenul este detinut de doi privati. Proprietarii terenului nu si-au dat acordul pentru ca interventia sa poata fi posibila, dar avand in vedere ultimele prabusiri si degradari structurale, cladirea este un pericol foarte mare pentru trecatori. Astfel, administratia locala a decis sa emita autorizatia de construire in regim de urgenta in baza proiectului tehnic avizat de Directia Judeteana pentru Cultura Caras-Severin si predat de catre echipa Asociatia Locus in 26 aprilie 2018 catre administratie.

Asociatia Locus, organizatie non-guvernamentala fondata in anul 2017, are ca scop salvarea si promovarea patrimoniului cultural, arhitectural, natural, urbanistic si istoric, mobil si imobil in principal de pe teritoriul Romaniei.

Proiectul principal in lucru il reprezinta HerculaneProject, proiect al caror obiective sunt reactivarea arhitecturala si sociala a centrului istoric din Baile Herculane. Printre actiunile HerculaneProject se numara dezvoltarea si avizarea proiectului de consolidare a Bailor Neptun, cea mai emblematica cladire din Herculane, tururi de arhitectura, organizarea unei scoli de vara pentru a activa o legatura cu mediile universitare din tara si din diaspora, cat si dezvoltarea unui ghid de interventie pentru monumentele istorice.

Sursa foto: Facebook Herculane Project

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri