2 Septembrie 2019

Brasov implementeaza sistemul pentru deseuri "platesti pentru cat arunci"



Autoritatile din Brasov au votat in sedinta Consiliului Local din 30 august implementarea instrumentului economic „plateste pentru cat arunci“ pentru deseuri. Persoanele care nu colecteaza deseurile separat, pe categorii, risca amenzi de pana la 1.600 de lei.

Potrivit Legii 31/2019, este obligatorie implementarea unui sistem de colectare si transport separat al deseurilor din ambalaje provenite de la persoane fizice si juridice. Noul regulament stabileste acest lucru atat la nivelul operatorilor de salubrizare, cat si la nivelul beneficiarilor serviciului, scrie Green Report. https://www.green-report.ro/brasov-deseuri-platesti-pentru-cat-arunci/

„Avand in vedere ca Romania si-a asumat niste tinte de colectare a deseurilor reciclabile, trebuie ca toti – indiferent ca suntem beneficiari sau ca vorbim de operatorii de salubrizare – sa respectam aceste obligatii”, a transmis primarul George Scripcaru.

Pana la sfarsitul anului, operatorii trebuie sa aiba pregatit intregul sistem de colectare, cantarire si transport pe categorii clare de deseuri, iar beneficiarii trebuie sa colecteze separat deseurile reciclabile si deseurile menajere; altfel, risca amenzi destul de mari“, a mai spus acesta.

Deseuri colectate si transportate separat, pe principiul „plateste pentru cat arunci“
Cea mai importanta modificare adusa de noul regulament se refera la obligatia colectarii si transportului separat al diferitelor categorii de deseuri. Potrivit art 22 alin 2, „colectarea deşeurilor municipale se face selectiv, pe fiecare fractie/ tip de deseu, cu autoutilitare speciale, echipate si dotate corespunzator fractiei colectate. Este interzisa colectarea la comun a diverselor tipuri de deseuri“.

„Precizarea este necesara in contextul in care pana acum, desi unii cetateni precolectau selectiv deseurile, firmele de salubrizare colectau «la gramada», cu aceeasi masina, aceste deseuri reciclabile”, au transmis intr-un comunicat autoritatile brasovene.

Implementarea instrumentului economic „plateste pentru cat arunci“ presupune ca operatorii sa puna la dispozitia beneficiarilor recipienti sau saci pentru colectarea deseurilor cu sistem de identificare a utilizatorului (cod de bare, C.I.P. etc), si sa-si doteze utilajele cu soft de identificare a recipientului si implicit al utilizatorului, precum si cu sistem electronic de cantarire si emitere tichet care sa contina cel putin informatii despre tipul deseului colectat, cantitate, datele de identificare ale utilizatorului, data colectarii. Citirea se va realiza la momentul golirii recipientelor, iar datele vor fi memorate prin intermediul unui soft care le va transmite operatorului, care este obligat sa le stocheze intr-o baza de date.

O alta prevedere importanta mentioneaza ca „operatorul nu va ridica recipientii/sacii destinati colectarii deseurilor reciclabile in care sunt depozitate in amestec si deseuri reziduale si/sau biodegradabile. In aceasta situatie operatorul va notifica atat utilizatorul recipientului cu privire la obligatiile ce-i revin in domeniul colectarii selective a deseurilor, cat si autoritatea locala, pentru luarea masurilor legale ce se impun“.

Totodata, exista doua prevederi speciale care interzic in mod expres, pe de o parte, depozitarea pe domeniul public si/ sau la punctele de colectare a deseurilor municipale a deseurilor generate de activitaţi de reamenajare si reabilitare interioara si/sau exterioara a imobilelor , si pe de alta parte, depozitarea deseurilor voluminoase in alte locuri decat cele stabilite de autoritatea locala. Pentru depozitarea deseurilor voluminoase, prin dispozitie de primar, va fi stabilit un program de colectare cel mai probabil bilunar.

Sanctiunile prevazute pentru nerespectarea prevederilor din regulament sunt amenda de la 800 la 1.600 lei pentru persoane fizice si de la 1.600 la 2.500 lei pentru persoane juridice, iar in cazul operatorilor, pentru nerespectarea unor obligatii exprese ce le revin, amenda este intre 1.500 si 2.500 lei.



Citeste si