Invatamantul profesional devine obligatoriu pentru elevii care sustin Evaluarea Nationala anul acesta si obtin o medie de admitere sub 5. Prevederea apare in metodologia de admitere la liceu publicata in aceasta dimineata in Monitorul Oficial si semnata de ministrul interimar Daniel Breaz.

Media de admitere la liceu se calculeaza in continuare luand in calcul media de la Evaluarea Nationala 2020 (care are o pondere de 80% in media de admitere la liceu) si media generala de absolvire a claselor V-VIII (care are o pondere de 20%), scrie Edupedu.ro.

Elevii care sustin Evaluarea Nationala 2020 si care vor avea o medie de admitere la liceu sub 5 nu vor intra in procesul de repartizare la licee, fie ele tehnologice, teoretice sau vocationale. Singura ruta catre care va trebui sa se indrepte este cea profesionala, de 3 ani, duala sau clasica.

Limita de 5 pentru admiterea la liceu este prevazuta la articolul 2, alineatul 10 din ordinul publicat astazi in Monitorul Oficial, care spune urmatoarele:

Monitorul Oficial a publicat astazi, 5 septembrie 2019, Ordinul privind organizarea si

desfasurarea admiterii in invatamantul liceal de stat pentru anul scolar 2020 – 2021. La aceasta admitere la liceu participa elevii care pe 9 septembrie 2019 intra in clasa a VIII-a si care sustin in vara lui 2020 examenele de Evaluare Nationala 2020. Ordinul poarta semnatura ministrului interimar al Educatiei, Daniel Breaz, si a fost aprobat in Minister pe 27 august 2019.

Amintim ca Ministerul Educatiei a discutat introducerea limitei mediei 5 pentru admiterea la liceu in sedinta din 14 august a Comisiei de Dialog Social de la nivelul institutiei (detalii aici). Potrivit surselor Edupedu.ro, votul in sedinta Comisiei de Dialog Social a fost de 3 la 2, in favoarea limitarii accesului la liceu, astfel:

  • Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatia Sindicatelor din Educatie Spiru Haret (FSE Spiru Haret) si Federatia Asociatiilor de Parinti au votat “pentru“,

    Citeste si:
    Asteptarile si provocarile mediului de afaceri in anul 2020
    Marile PROVOCARI ale mediului...
  • in timp ce Asociatia Elevilor din Constanta (AEC) si Consiliul National al Elevilor (CNE) au votat “impotriva“.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cate posturi din educatie vor fi afectate de OUG privind detasarile