Introducerea limitei de 5 pentru admiterea la liceu va avea ca efect migrarea a in jur de 27.000 de copii de la liceele tehnologice catre scolile profesionale, a declarat liderul grupului pentru educatie din cadrul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, organizatie a mediului de afaceri din care care fac parte cele mai mari si importante organizatii de companii din Romania.

Mariuca Talpes a estimat ca "daca mediul privat se organizeaza astfel incat parteneriatele cu aceste scoli profesionale sa fie unele sanatoase, cu practica serioasa, atunci au de castigat atat copiii, cat si mediul privat, pentru ca in liceele tehnologice multi copii fac practica in atelierele vechi ale scolii, care nu e o practica ancorata in nevoile actuale, pentru ca acolo nu exista obligativitatea de a avea un partener privat", scrie edupedu.

Ministerul Educatiei a decis anul acesta ca admiterea la liceu sa se realizeze numai pentru elevii care obtin medie de admitere peste 5. Invatamantul este obligatoriu pana in clasa a X-a, iar elevii care termina clasa a VIII-a si au medii sub 5 de admitere se duc obligatoriu la scolile profesionale - fie ele clasice sau duale.

Intrebata care estimeaza ca va fi efectul limitarii accesului in licee de media 5 la admitere, Mariuca Talpes a declarat pentru Edupedu.ro ca din analizele CDR pe cifrele de la Evaluarea Nationala 2019, "daca se pastreaza nivelul de examen cam la fel, cred ca vor migra catre scolile profesionale 27.000 de copii si vor face practica un pic mai mult si materii teoretice un pic mai putin".

"Partea buna este ca toate scolile profesionale, indiferent daca sunt duale sau clasice, vor avea un partener privat. Ramane sa avem si parteneri seriosi", a avertizat aceasta.

Talpes a adaugat ca "ar fi bine ca, odata cu aceasta masura, sa se adauge invatamantul de tip dual si la clasele a XII-a si a XIII-a pe care le urmeaza copiii care au terminat scolile profesionale de 3 ani (la finalul carora obtin certificat de calificare de nivel 3)". In prezent, daca un elev vrea ca dupa cei 3 ani de scoala profesionala sa ajunga la Bacalaureat, el trebuie sa faca 2 ani de liceu, dar cum nu exista aceasta filiera in sistem dual, el face anii de liceu pierzand practica la angajator.

"Deci ar fi bine ca scolile profesionale duale sa continue cu cei 2 ani de liceu teoretic pe care trebuie sa ii absolve elevii care vor sa ajunga la Bacalaureat, dar in acesti doi ani ei sa continue practica la acelasi angajator. Lucrul acesta a fost propus in lege in 2011, insa in parlament nivelul 4 si nivelul 5 de la invatamantul profesional dual au fost taiate", a precizat Mariuca Talpes.

In prezent, scolile profesionale duale sunt de 3 ani si, la finalul lor, copiii obtin un certificat de calificare de nivel 3, adica de muncitor calificat. Daca se aproba si filiera tehnologica sa intre in sistem dual (deci cu practica facuta la mediul privat), atunci la final elevii vor primi un certificat de calificare de nivel 4 - de tehnician, format tot in sistem dual. Invatamantul postliceal se termina cu certificat de nivel 5 - pentru maistri. Nici aici nu exista in acest moment invatamant dual.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri